Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bércsökkenés ellen harcolnak a romániai érdekvédők

A román munkaügyi miniszter leváltását követelik az oktatási szakszervezetek amiatt, hogy a korábbi megállapodás ellenére a várhatóan ősszel elfogadandó egységesített közalkalmazotti bérrács 40 százalékkal fog csökkenni.

images

Románia a Nemzetközi Valutaalappal és más nemzetközi pénzintézetekkel kötött csaknem 20 milliárd euró értékű hitelegyezményben vállalta, hogy már az idén elfogadja a közalkalmazottak béreit egységesítő törvénytervezetet. Ennek a jogszabálynak az alapelveit a kormány már el is fogadta. A tervezet célja, hogy felszámolja a különböző közalkalmazotti bérkategóriák közötti szakadékot. Míg jelenleg a közszférában a legmagasabb bér 75-ször magasabb a legalacsonyabbhoz képest, az új tervezet szerint ez a különbség 15-szörösre csökken a jövőben.

A munkaügyi minisztérium már folytatott tárgyalásokat a szakszervezetekkel az új fizetési rácsról, a felek meg is állapodtak az ágazatonként alkalmazandó szorzószámban. Nemrég azonban a munkaügyi minisztérium illetékesei bejelentették, hogy a korábban rögzített szorzószám-értékeket átlagosan 40 százalékkal kell csökkenteni, különben nem lesz elég pénz a fizetések folyósítására.

Az oktatási szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a korábbi megállapodás szerint a pedagógusoknak a bruttó minimálbér 3,5-, illetve 9,2-szeresét kellett volna kapniuk munkaviszonyuk, végzettségük és besorolásuk függvényében. Romániában a bruttó minimálbér jelenleg 600 lej (38 400 forint).

A szakszervezetek szerint a megszorítás következtében a szorzók 2 és 7,6 közötti értékre csökkennek, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bérei a jelenlegihez képest nem nőnek, és a közalkalmazottak között ők lesznek a legalacsonyabb bérezésűek. A szakszervezetek ezért azt kérték Mircea Geoanától, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől, hogy vonja meg pártja a politikai támogatást Marian Sarbu munkaügyi minisztertől.

Az egységes közalkalmazotti bérezési rendszer eredeti formája szerint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók lettek volna a nyertesei a béregységesítésnek. A fő vesztesek közé tartoznak a bírák, az ügyészek és a diplomaták, akik kevesebbet kerestek volna, mint most.

Emil Boc miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány még nem döntött a szorzószámokról, várhatóan csak ősszel kerül sor azok véglegesítésére. Az oktatási szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy általános sztrájkba lépnek a szeptemberben kezdődő tanévkezdéskor, ha addig a kormány nem tér vissza a korábbi megállapodásban rögzített értékekhez.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter