Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bércsökkenés ellen harcolnak a romániai érdekvédők

A román munkaügyi miniszter leváltását követelik az oktatási szakszervezetek amiatt, hogy a korábbi megállapodás ellenére a várhatóan ősszel elfogadandó egységesített közalkalmazotti bérrács 40 százalékkal fog csökkenni.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal és más nemzetközi pénzintézetekkel kötött csaknem 20 milliárd euró értékű hitelegyezményben vállalta, hogy már az idén elfogadja a közalkalmazottak béreit egységesítő törvénytervezetet. Ennek a jogszabálynak az alapelveit a kormány már el is fogadta. A tervezet célja, hogy felszámolja a különböző közalkalmazotti bérkategóriák közötti szakadékot. Míg jelenleg a közszférában a legmagasabb bér 75-ször magasabb a legalacsonyabbhoz képest, az új tervezet szerint ez a különbség 15-szörösre csökken a jövőben.

A munkaügyi minisztérium már folytatott tárgyalásokat a szakszervezetekkel az új fizetési rácsról, a felek meg is állapodtak az ágazatonként alkalmazandó szorzószámban. Nemrég azonban a munkaügyi minisztérium illetékesei bejelentették, hogy a korábban rögzített szorzószám-értékeket átlagosan 40 százalékkal kell csökkenteni, különben nem lesz elég pénz a fizetések folyósítására.

Az oktatási szakszervezetek azt kifogásolják, hogy a korábbi megállapodás szerint a pedagógusoknak a bruttó minimálbér 3,5-, illetve 9,2-szeresét kellett volna kapniuk munkaviszonyuk, végzettségük és besorolásuk függvényében. Romániában a bruttó minimálbér jelenleg 600 lej (38 400 forint).

A szakszervezetek szerint a megszorítás következtében a szorzók 2 és 7,6 közötti értékre csökkennek, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bérei a jelenlegihez képest nem nőnek, és a közalkalmazottak között ők lesznek a legalacsonyabb bérezésűek. A szakszervezetek ezért azt kérték Mircea Geoanától, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől, hogy vonja meg pártja a politikai támogatást Marian Sarbu munkaügyi minisztertől.

Az egységes közalkalmazotti bérezési rendszer eredeti formája szerint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók lettek volna a nyertesei a béregységesítésnek. A fő vesztesek közé tartoznak a bírák, az ügyészek és a diplomaták, akik kevesebbet kerestek volna, mint most.

Emil Boc miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány még nem döntött a szorzószámokról, várhatóan csak ősszel kerül sor azok véglegesítésére. Az oktatási szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy általános sztrájkba lépnek a szeptemberben kezdődő tanévkezdéskor, ha addig a kormány nem tér vissza a korábbi megállapodásban rögzített értékekhez.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter