Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

British Airways: húsz sztrájknap a jövő héttől

Összesen húsz napot sztrájkolnak a jövő héttől a British Airways légi utaskísérői.

A légitársaság 13 ezer utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet hétfőn este négy, egyenként ötnapos sztrájkot hirdetett meg. A munkabeszüntetések május 18-ától 22-éig, május 24-étől 28-áig, május 30-ától június 3-áig és június 5-étől június 9-éig tartanak.

A cég utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig, becslések szerint 45 millió font (13 milliárd forint) veszteséget okozva a cégnek. A sztrájksorozat bér-, létszám- és munkaszervezési viták miatt kezdődött.

Az újabb sztrájkok érintik a hagyományos május végi háromnapos brit munkaszüneti hévégét, a tavaszi iskolai szünetet és a labdarúgó világbajnokság kezdetét, valószínűleg komoly fennakadásokat okozva több százezernyi utazó számára.

A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített az utaskísérői állományra, előzetes konzultáció nélkül. A vita azóta tovább is mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a márciusi sztrájkok résztvevőitől véglegesen megvont jelentős utazási kedvezményeket.

A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik - az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után - a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán, öt év munkaviszony után pedig évi egy, húsz év után évi két ingyenjegy jár bárhová a világon.

Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA a márciusi sztrájkok előtt figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, véglegesen elveszítik minden kedvezményüket. A British Airways eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött.

A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég. A társaság vezetése ezután drasztikus takarékossági programba kezdett; ennek része az utaskísérőket érintő megszorító intézkedéscsomag.
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Indul a Lufthansa Systems fiatal tehetség programja

A Lufthansa Systems Hungária idén is elindítja IT Young Professional Programját, amelybe általános szoftverfejlesztési ismeretekkel rendelkező,... Teljes cikk

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste

Az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap az osztrák pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak. Teljes cikk

120 új pozíciót hirdet meg budapesti központjában a TheSoul Publishing

A cég többek között videógyártás, dizájn, IT, irodavezetés területekre keres munkaerőt. Teljes cikk