Megjelent: 15 éve

Büdzsé: igent mondtak a számokra

Az Országgyűlés kedden 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal elfogadta a 2010-es költségvetés fő számait. A képviselők 200 igen, 156 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett hagyták jóvá a fő számokat.

Igennel szavazott az MSZP-frakció, valamint 14 SZDSZ-es képviselő, illetve a független Lengyel Zoltán. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, öt SZDSZ-es képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán és Velkey Gábor - , valamint a többi jelen lévő független képviselő.

A költségvetési bizottság által beterjesztett módosító indítvány szerint az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.376,095 milliárd forintra, míg kiadásai 1.445,503 milliárd forintra nőttek, így a testület jövőre 18 millió forinttal nagyobb, 69.408,3 millió forintos hiányt vár az alapban. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2.934,401 milliárd forint.

A képviselők által kedd reggel elfogadott, a kormány által támogatott módosító indítványok alapján így a jövő évi büdzsé továbbra 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, nagyságrendileg hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos áfa-kulcsba kerüljön a távhő.

Nem változott az államháztartás jövő évi hiánya az elfogadott módosító indítványok miatt: az Országgyűlés költségvetési bizottsága továbbra is 870.346,2 millió forintos deficitet javasol megállapítani a 2010-es büdzsében.

A kabinet által is támogatott módosító indítványokat 200 igen szavazattal és 133 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás. Néhány, a kormány által is támogatott módosító indítványt a Fidesz-KDNP képviselői is megszavaztak. Köztük vannak azok a szocialista, a kormány által befogadott javaslatok, amelyek a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatásának megőrzését, a művészeti oktatásra szánt forrás bővítését, illetve a költségvetési szerveknél dolgozók keresetkiegészítését szorgalmazták. E csomagban szerepelt az az SZDSZ-es javaslat is, amely szerint több pénz jut a közoktatás informatikai fejlesztésére.

Ezt a kormány által támogatott sorból külön szavazásra kikért csomagot 349 igen és 2 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás: minden frakció és a függetlenek is igennel voksoltak, csak két SZDSZ-es képviselő, Béki Gabriella és Gulyás József tartózkodott.

Minimális szavazatkülönbséggel, 187 igen és 185 nem vokssal az Országgyűlés elfogadott egy Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József szabad demokrata képviselők által jegyzett módosító indítványt, melyet a kormány nem támogatott. A javaslat 150 millió forintot adna a legrászorultabbakat és a legelesettebbeket képviselő társadalmi szervezeteknek.

A jövő évi büdzséhez első körben 1.513 módosító javaslat érkezett. Ennek több mint 95 százalékát a Fidesz nyújtotta be, de ezek közül egyet sem támogatott a kormány és a parlament.

Oszkó: elég tartalék maradt a költségvetésben

A kormány az átlagosnál pesszimistább forgatókönyv alapján tervezte a költségvetést, éppen ezért a megszokottnál nagyobb tartalékokat halmozott fel a jövő évi költségvetés törvényjavaslatában - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Oszkó Péter hangsúlyozta: a stabilitási tartalék mintegy 20 milliárd forinttal 98,6 milliárd forintra, az általános tartalék 10 milliárd forinttal 57 milliárd forintra emelkedik, míg az új jogcímen jelentkező kamatkockázati tartalék 50 milliárd forintot tesz ki jövőre.

A magasabb tartalékképzésre azért is szükség volt, mert a kabinet az elmúlt évek gyakorlatánál lényegesen hamarabb terjesztette be a büdzsé tervezetét, így számos esetben nem maradt elég idő a szakmai egyeztetések elvégzésére - fejtette ki a tárcavezető.

A pénzügyminiszter ennek alátámasztására az ellenzék nyomására utólag megemelt gyermekétkeztetési támogatás példáját hozta fel. Szavai szerint, mivel nehezen tudták megbecsülni a tanulók létszámát, a helyes összeget sem tudták elsőre pontosan meghatározni.

Oszkó Péter megjegyezte: az Európai Bizottság tárgyalóbizottsága ezen a héten érkezik Budapestre, a magyar kormány két hét múlva pedig kész közös sajtótájékoztatón is megerősíteni, hogy Magyarország továbbra is képes tartani a jövő évi államháztartási hiánycélt.

A Fidesz 5-7 százalékos hiánnyal számol 2010-re

A Fidesz 5-7 százalékos költségvetési deficittel számol a 2010-es költségvetési évben, annak ellenére is, hogy a párt - kormányra kerülése esetén - mindent meg kíván tenni a hiány elszaladása ellen - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere kiemelte: mintegy ezer milliárd forintos lyuk van a jövő évi költségvetésben, erre a vészhelyzetre tekintettel pedig "nagyon sürgősen" módosítani kell.

Varga Mihály szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely egyszerre teremt új munkahelyeket, ösztönzi a beruházásokat, illetve lehetőséget teremt az államadósság törlesztésére is. Hozzátette: mintegy 450 milliárd forintot igénylő módosító javaslataik forrását a költségvetési tartalékokból, a kamatkiadások csökkentéséből, illetve az adósságtörlesztés területéről kívánták beszerezni.

Az ellenzéki politikus nem tartotta szerencsésnek, hogy a kormány a választás évében 325 milliárd forintos tartalékot képez, mivel ennek felhasználását az Országgyűlés már nem ellenőrizheti a büdzsé elfogadása esetén.

Varga Mihály megjegyezte továbbá, hogy a Fidesz folyamatosan konzultál a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a nemzetközi szervezet - a belpolitikai helyzetre tekintettel - ugyanis kikéri a párt gazdaságpolitikai véleményét, amiről a Fidesz tájékoztatást is ad.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Itt az alkalmazottjaikat bejelentés nélkül foglalkoztatók listája

Az adóhatóság közzétette a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listáját is. Teljes cikk

A támadófutball korszaka a modern játékban

Áttekintés a támadó és eredményes futball irányába mutató jelenlegi trendről a vezető klubokban és bajnokságokban, annak a különböző vonalú... Teljes cikk