Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

Csaknem 170 évig kell dolgozni a főnök éves béréért

11 százalékkal nőtt a vezérigazgatók jövedelme, míg az átlagos munkavállalók még az inflációt követő bért sem kapták meg a válság óta Nagy-Britanniában.

Tovább növekszik a különbség a gazdasági elit és az átlagemberek között egész addig, míg a nem lesznek ott az igazgatótanácsokban a munkavállalók képviselői is - vélik a brit szakszervezeti vezetők.
Pedig Theresa May konzervatív kormányzata annak idején megfogadta, visszafogja a menedzserfizetéseket- emlékezteti olvasóit a baloldali Guardian. Ehhez képest itt az évi 11% és a legjobban fizetett vezérigazgató 47 millió fontot vihetett haza az elmúlt pénzügyi évben. Már egyes részvényesek is sokallják azt a pénzt, amit a menedzserek bezsebelnek -írja a hvg.hu.
A menedzserek azzal védekeznek, hogy az ő jövedelmük teljes mértékben a teljesítményhez kötött. Az igazgatótanács meghatároz egy célt. Ha azt a menedzser teljesíti, illetve túlteljesíti, akkor szép pénzhez jut. Vagyis a menedzserek nem annyira a fizetésért hajtanak hanem a prémiumért, amely viszont profitorientált. A 47 millió fontos éves csúcs jövedelem nagy része is a fizetésen felüli prémium. Ez a kapitalizmus- mondják vidáman a menedzserek, amikor zsebre vágják a nagy pénzeket.

Ezzel szemben a szakszervezetek arra emlékeztetnek, hogy a nagy pénzügyi válság óta a munkavállalók zömének nem nőtt a reáljövedelme. Vagyis hiába kapott valaki fizetésemelést, ha azt elvitte az infláció. Amely nem volt túlságosan magas az elmúlt pénzügyi évben, mindössze 1,7%. Mégiscsak az történt, hogy az átlagfizetések növekedése ezt sem érte el Nagy-Britanniában.

A TUC, a szakszervezetek képviseletében ezért követeli azt, hogy a minimálbéreket emeljék fel 10 fontra óránként. Frances O' Grady főtitkár asszony szerint csakis egy ilyen általános béremeléssel lehet elkerülni azt, hogy tovább növekedjen a szakadék. A szakszervezeti központban ugyanis kiszámolták, egy átlagos munkavállalónak 167 évet kellene dolgoznia ahhoz, hogy egy átlagos menedzser egyéves jövedelmét megkeresse Nagy-Britanniában.

hvg.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár