Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Csaknem 170 évig kell dolgozni a főnök éves béréért

11 százalékkal nőtt a vezérigazgatók jövedelme, míg az átlagos munkavállalók még az inflációt követő bért sem kapták meg a válság óta Nagy-Britanniában.

Tovább növekszik a különbség a gazdasági elit és az átlagemberek között egész addig, míg a nem lesznek ott az igazgatótanácsokban a munkavállalók képviselői is - vélik a brit szakszervezeti vezetők.
Pedig Theresa May konzervatív kormányzata annak idején megfogadta, visszafogja a menedzserfizetéseket- emlékezteti olvasóit a baloldali Guardian. Ehhez képest itt az évi 11% és a legjobban fizetett vezérigazgató 47 millió fontot vihetett haza az elmúlt pénzügyi évben. Már egyes részvényesek is sokallják azt a pénzt, amit a menedzserek bezsebelnek -írja a hvg.hu.
A menedzserek azzal védekeznek, hogy az ő jövedelmük teljes mértékben a teljesítményhez kötött. Az igazgatótanács meghatároz egy célt. Ha azt a menedzser teljesíti, illetve túlteljesíti, akkor szép pénzhez jut. Vagyis a menedzserek nem annyira a fizetésért hajtanak hanem a prémiumért, amely viszont profitorientált. A 47 millió fontos éves csúcs jövedelem nagy része is a fizetésen felüli prémium. Ez a kapitalizmus- mondják vidáman a menedzserek, amikor zsebre vágják a nagy pénzeket.

Ezzel szemben a szakszervezetek arra emlékeztetnek, hogy a nagy pénzügyi válság óta a munkavállalók zömének nem nőtt a reáljövedelme. Vagyis hiába kapott valaki fizetésemelést, ha azt elvitte az infláció. Amely nem volt túlságosan magas az elmúlt pénzügyi évben, mindössze 1,7%. Mégiscsak az történt, hogy az átlagfizetések növekedése ezt sem érte el Nagy-Britanniában.

A TUC, a szakszervezetek képviseletében ezért követeli azt, hogy a minimálbéreket emeljék fel 10 fontra óránként. Frances O' Grady főtitkár asszony szerint csakis egy ilyen általános béremeléssel lehet elkerülni azt, hogy tovább növekedjen a szakadék. A szakszervezeti központban ugyanis kiszámolták, egy átlagos munkavállalónak 167 évet kellene dolgoznia ahhoz, hogy egy átlagos menedzser egyéves jövedelmét megkeresse Nagy-Britanniában.

hvg.hu
Follow hrportal_hu on Twitter