Megjelent: 7 éve

Csutkai Réka, az Electrolux Lehel Kft. nyíregyházi gyárának HR vezetője

images

Csutkai Réka a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd tanulmányait a Nyíregyházi Főiskolán, a Pécsi Tudományegyetemen és az Euro Contact Business Schoolban folytatta. Már a gimnáziumi évek nyarain, majd főiskolásként is dolgozott nappali tagozatos hallgatói jogviszonya mellett. Kérdezőbiztosként kezdte, később elsősorban szociológiai kutatásokban vett részt, melyek kiegészültek az emberi erőforrás gazdálkodás néhány speciális feladatával. Belekóstolt a munkanap-térképezésbe, folyamatelemzésbe és munkakör-kialakításba is, majd felnőttképzési pályázatok írásával foglalkozott.

A diplomát követő első évben még a közszférában működő, akkor alakult kistérségi társaságnál kezdett el dolgozni, majd bekerült az ország akkori legnagyobb élelmiszergyártó és forgalmazó vállalatának személyzeti osztályára. A szocialista nagyvállalat 1999-ben került holland tulajdonba, így a tényleges humán erőforrás feladatokat már nemzetközi elvárások mellett, a hazai viszonyokra implementálva valósították meg.

Ez az állomás a szakma legjobb iskolája volt Réka számára, hiszen a termelési és kereskedelmi valamint szolgáltató és adminisztratív területek HR-eseként tapasztalatot szerezhetett az operatív működés (kiválasztás, tréningek, valamint munkaügyi adminisztráció és munkajog), továbbá a stratégiai rendszerépítés (kompenzációs-, és jutalmazási rendszer, cafeteria-rendszer bevezetés, kompetencia-, és teljesítményértékelés, hatékonyságfejlesztési projektek) lépéseiben. A legnagyobb kihívást a termelés hatékonyságnövelésével együtt járó csoportos létszámcsökkentés, a gyárbezárások és outplacement programok jelentették, az érdekképviseletekkel való együttműködést is beleértve.

A szakmai feladatokra tekintettel felkérést kapott, hogy a gyakorlati ismereteit adja át a fiataloknak, így 2005-2008 között - munkája mellett - óraadóként tanított a Nyíregyházi Főiskolán.

Amikor a kisfia iskolába került, kiemelten fontossá vált Réka számára, hogy az ingázást mérsékelni tudja, és közelebb kerüljön Nyíregyházához. 2007-ben kapta meg az 500 fős termelő egységgel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő Benetton Ungheria Kft. HR és bércsoport vezetői pozícióját, melyet egy hatalmas kihívás, az Electrolux Lehel Kft. 1300 fős nyíregyházi gyárának HR vezetői pozíciója követett 2009-től.

"Az Electrolux hozta el azt a lehetőséget, amely sok személyzeti szakember álma lehet. A Gyárigazgató, Karácsonyi Gyula azt kérte, építsünk igazi csapatot a gyár vezetésére" - mondja Réka, aki szerint az elmúlt három év törekvései sikeresnek mondhatóak, hiszen olyan aktivitások; a vezetői csapat és személyiség fejlesztésére irányuló programok valósultak meg, melyek során igazi csapattá válhat egy csoport együtt dolgozó kolléga. "E mellett a nemzetközi színtéren, európai központi irányítással működő Electrolux a maga kidolgozott és működtetett HR rendszereivel szintén a professzionális HR támogatást igyekszik az üzletnek nyújtani" - fejti ki a HR vezető.

Réka szerint a változások - főként a gazdasági válságra való reakciók - természetesen részei a mindennapjaiknak. Úgy gondolja, magyarországi szinten nagyon szerencsésnek tudhatják magukat, hiszen a cégcsoport három gyára HR oldalról egységesen dolgozik együtt. "Kiemelkedően jó együttműködés és a szinergiák kihasználása jellemző" - hangsúlyozza a szakember.

Réka életét a munka mellett jelenleg a család, a sport és a tanulás tölti ki a leginkább. Tizenkét éves kisfia Lego rajongó, több mint egy éve vízilabdázik, így heti négy edzés foglalja le a délutánjait. Réka a sport területén a kímélőbb nordic walking híve; maradék szabadidejében pedig a Debreceni Egyetemen képezi tovább magát.

A HR vezetőnek két hitvallása is van, úgy gondolja, hogy "amiben az emberi elme hinni tud, azt meg is tudja valósítani", és abban is hisz, hogy "minden áldás áldozatból születik."

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter