Megjelent: 3 éve

Duplájára emelkedett a gyári munkások bére Kínában

A Bloomberg tanulmányából kiderül: a kínai gyári munkások bére az elmúlt 10 évben megduplázódott. A gyári átlagbér elérte a 160 ezer forintnyi jüant, emiatt a vállalatok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Sok cég csak az egyre nagyobb méreteket öltő automatizálás és az állam által nyújtott támogatások segítségével tud fennmaradni - írja a Portfolio.

A Bloomberg riportja egy babakocsikat, etetőszékeket stb. előállító vállalat példáján keresztül mutatja be azokat a problémákat, amelyekkel a kínai gyáriparnak meg kell küzdenie.

A lap azt írja, hogy az egyik gyár tulajdonosa már 40 robotot vásárolt (darabját kb. másfél millió forintért), ezekkel váltja fel az emberi munkaerőt és szeretne még több részfolyamatot automatizálni.

Egyre több feldolgozóipari cég igyekszik robotokkal kiváltani az emberi munkaerőt, illetve jobb minőségű termékeket előállítani, amelyeket magasabb áron értékesíthet.

Így is rengeteg gyár veszteséges, az állami támogatás sem mindig elegendő, ráadásul nagy a fluktuáció.

Egy hőszigetelt ablakkereteket, ajtókat és gépkocsi-alvázakat gyártó cég vezetője elmondta a dolgozók bére 7 év alatt 80 ezer forintnak megfelelő jüanról 140 ezerre nőtt, ami azt mutatja, hogy az olcsó kínai munkaerő korszakának vége. A tanulmány szerint a feldolgozóipari átlagbér még ennél is valamivel magasabb, mintegy 160 ezer forint volt, ami jóval több például a mexikói, maláj és indiai béreknél.

A lap szerint a magyar iparban bruttó 276 ezer, az építőiparban 206 ezer forint az átlagkereset, de vannak már olyan területei a szektornak, ahol a kétféle bér összemérhető. Ilyen például a ruhaipar, ahol tavaly a rendszeres bruttó átlagkereset 160 ezer forint volt, az élelmiszeriparban pedig 170 ezer. Ha a nettó béreket nézzük, akkor az alacsonyabb kínai munkavállalói adóteher miatt még kisebbek a különbségek.

Portfolio
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter