Megjelent: 8 éve

Egyre inkább lazul a hivatalos öltözködési stílus

Immáron a formálisabb munkahelyekre is kezd betörni a lazább üzleti viselet, és nem csak pénteken, "CasualFriday" alkalmával. Az élet praktikusabbá válása, a válság okozta költségtudatosság, de a munkapszichológia eredményei hozzájárulnak, hogy mostanság lazul a hivatalos öltözködés.

Természetesen a filmsztárok viselete is befolyásolja az üzleti és a hétköznapi öltözködést. Korábban a westernekben, a hajós, majd a II. világháborús filmekben egy közös pont volt: a khaki (erőteljes tartással rendelkező minőségi vászon) nadrágok. Manapság ismét reneszánszukat élik a khaki nadrágok, bár igazából sose mentek ki a divatból, csak új színek és fazonok jelennek meg, s úgy tűnik, ezek kiváló lehetőséget nyújtanak az informális, mégis minőségi megjelenéshez.

Sőt, már itthon is megfigyelhető, hogy egyre több szakma képviselői hagyják el akár teljesen vagy a napok többségében az öltönyt és nyakkendőt, és új, de még elegáns és formális öltözködési megoldásokat keresnek. Így terjedőben az öltöny-ing vagy a sötétebb, jó tartással rendelkező nadrág-elegáns ing kombináció. (Az öltözködés válságban is fontos marad, a luxustermékek piaca változatlanul sikeres.)

"A lehetőségek csak bővülhetnek az öltözködés lazulása eredményeképp mind gyártói, mind felhasználói oldalon" - véli Kovács Fanni stylist. Terjedőben vannak a kombinált megoldások is, amikor kis átalakítással egy könnyedebb viselet is formálissá alakítható. Az új trendet egyelőre a jelenlegi öltözködési kelléktárból próbálják meg kielégíteni, de vannak már öltönyfazonú farmerek, rövid ujjú mandzsettás ingek (korábban a felsővezetői ruházkodás tiltott gyümölcse volt például a rövid ujjú ing), és terjednek az egyedi nyakú és gombolású ingek, amelyek zakó nélkül is "öltöztetnek".

Császár Dénes, a Dockers márkamenedz
A lazaság kreatívvá tesz

A munkapszichológusok szerint a lazább öltözet hozzájárul a munkavállalók kreativitásának kiterjesztéséhez is, mivel a formális öltözet az agyműködést is jobban formalizálja.

A trend így akár tartós is lehet, tekintve, hogy a verseny az üzleti világban egyre erősebb, és így egyre kifinomultabbak és komplexebbek azok az eszközök, amelyekkel előnyre lehet szert tenni.
sere szerint a következő hónapok és évek egyik legnagyobb slágere az Alpha Khaki nadrág lesz. A legkülönfélébb színekben és szűkebb, farmerszerű fazonokban kapható nadrágok már megjelentek az USA-ban és hódítanak a fiatal korosztályban és a fiatalos üzleti viseletben. A farmerszabású, de minőségi, tartós khaki anyagú nadrágok közül van, amely a sportos, lezser, mégis az üzleti elegancia elveivel is összeegyeztethető stílust képvisel, s így munkahelyre is nyugodtan hordható. A vászon ugyanis minőségi, kifinomult, kényelmes és trendi is egyben.

A khaki további nagy előnye, hogy szinte bármilyen anyaggal kombinálható, s ez rendkívül megkönnyíti az öltözködést. "Elsősorban a fehér, barnás, szürke és drapp darabokkal találkozhatunk majd- állítja a márka magyarországi menedzsere. Amennyiben erre a műfajra esik a választásunk, kerüljük a mintás, koptatott és feltűnőbb darabokat a munkahelyen, válasszunk inkább egyszínű, sötétebb, elegánsabb fazonokat. Biztos választás hozzá az idén nagyon divatos kockás ing a férfiaknál, a kardigán, időnként akár egy vékony nyakkendő is. Jó befektetés lehet egy farmering is, amelyhez a megengedőbb munkahelyeken akár kapucnis pulóvert vagy rövid fazonú bőrdzsekit is vehetünk.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter