Megjelent: 9 éve

Egyre inkább lazul a hivatalos öltözködési stílus

Immáron a formálisabb munkahelyekre is kezd betörni a lazább üzleti viselet, és nem csak pénteken, "CasualFriday" alkalmával. Az élet praktikusabbá válása, a válság okozta költségtudatosság, de a munkapszichológia eredményei hozzájárulnak, hogy mostanság lazul a hivatalos öltözködés.

Természetesen a filmsztárok viselete is befolyásolja az üzleti és a hétköznapi öltözködést. Korábban a westernekben, a hajós, majd a II. világháborús filmekben egy közös pont volt: a khaki (erőteljes tartással rendelkező minőségi vászon) nadrágok. Manapság ismét reneszánszukat élik a khaki nadrágok, bár igazából sose mentek ki a divatból, csak új színek és fazonok jelennek meg, s úgy tűnik, ezek kiváló lehetőséget nyújtanak az informális, mégis minőségi megjelenéshez.

Sőt, már itthon is megfigyelhető, hogy egyre több szakma képviselői hagyják el akár teljesen vagy a napok többségében az öltönyt és nyakkendőt, és új, de még elegáns és formális öltözködési megoldásokat keresnek. Így terjedőben az öltöny-ing vagy a sötétebb, jó tartással rendelkező nadrág-elegáns ing kombináció. (Az öltözködés válságban is fontos marad, a luxustermékek piaca változatlanul sikeres.)

"A lehetőségek csak bővülhetnek az öltözködés lazulása eredményeképp mind gyártói, mind felhasználói oldalon" - véli Kovács Fanni stylist. Terjedőben vannak a kombinált megoldások is, amikor kis átalakítással egy könnyedebb viselet is formálissá alakítható. Az új trendet egyelőre a jelenlegi öltözködési kelléktárból próbálják meg kielégíteni, de vannak már öltönyfazonú farmerek, rövid ujjú mandzsettás ingek (korábban a felsővezetői ruházkodás tiltott gyümölcse volt például a rövid ujjú ing), és terjednek az egyedi nyakú és gombolású ingek, amelyek zakó nélkül is "öltöztetnek".

Császár Dénes, a Dockers márkamenedz
A lazaság kreatívvá tesz

A munkapszichológusok szerint a lazább öltözet hozzájárul a munkavállalók kreativitásának kiterjesztéséhez is, mivel a formális öltözet az agyműködést is jobban formalizálja.

A trend így akár tartós is lehet, tekintve, hogy a verseny az üzleti világban egyre erősebb, és így egyre kifinomultabbak és komplexebbek azok az eszközök, amelyekkel előnyre lehet szert tenni.
sere szerint a következő hónapok és évek egyik legnagyobb slágere az Alpha Khaki nadrág lesz. A legkülönfélébb színekben és szűkebb, farmerszerű fazonokban kapható nadrágok már megjelentek az USA-ban és hódítanak a fiatal korosztályban és a fiatalos üzleti viseletben. A farmerszabású, de minőségi, tartós khaki anyagú nadrágok közül van, amely a sportos, lezser, mégis az üzleti elegancia elveivel is összeegyeztethető stílust képvisel, s így munkahelyre is nyugodtan hordható. A vászon ugyanis minőségi, kifinomult, kényelmes és trendi is egyben.

A khaki további nagy előnye, hogy szinte bármilyen anyaggal kombinálható, s ez rendkívül megkönnyíti az öltözködést. "Elsősorban a fehér, barnás, szürke és drapp darabokkal találkozhatunk majd- állítja a márka magyarországi menedzsere. Amennyiben erre a műfajra esik a választásunk, kerüljük a mintás, koptatott és feltűnőbb darabokat a munkahelyen, válasszunk inkább egyszínű, sötétebb, elegánsabb fazonokat. Biztos választás hozzá az idén nagyon divatos kockás ing a férfiaknál, a kardigán, időnként akár egy vékony nyakkendő is. Jó befektetés lehet egy farmering is, amelyhez a megengedőbb munkahelyeken akár kapucnis pulóvert vagy rövid fazonú bőrdzsekit is vehetünk.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk