Megjelent: 2 éve

Ezek voltak a legkeresettebb és legnépszerűbb pozíciók a járvány előtt és alatt

A járvány második és harmadik hulláma alatt Budapesten a recepciós és a sofőr pozíciók voltak a legnépszerűbbek, míg vidéken az adatrögzítő.

A profession.hu friss elemzése rámutat, mely szakmák voltak a legnépszerűbbek a járvány kitörése előtt és után. A Világgazdaság összevetette a járvány kitörését megelőző évet, 2019-et a koronavírus első hullámával (2020. márciustól-májusig), illetve a 2. és 3. hullám időszakával (2020 novemberétől 2021 márciusának végéig). Az állsportálon 2019-ben a fővárosban meghirdetett munkák közül az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a területi képviselő, az ügyvezető és az irodavezető pozíciókra jelentkeztek a legtöbben. Eközben vidéken a területi képviselő, az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a titkárnő-titkár és az ügyvezető pozíciók iránt érdeklődtek legtöbben.

A járvány kitörése óta a helyzet megváltozott: a könnyen betölthető, kevesebb szaktudást igénylő kékgalléros, valamint az adminisztratív fehérgalléros állások váltak népszerűvé. Budapesten egyes álláshirdetésekre ötször annyian jelentkeztek, mint korábban, de vidéken is megsokszorozódott az érdeklődők száma.

A 2020 november és 2021 márciusa közti időszakban Budapesten a recepciós (kevés helyre nagyon sokan jelentkeztek), a gépjárművezető-sofőr-futár, a titkár-titkárnő, a takarítás-tisztítás és a bolti eladó-pénztáros állások voltak a legnépszerűbbek. Ugyanezen időintervallumban vidéken az adatrögzítő munkák álltak az első helyen, ezt követték a listán a területi képviselő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő és a szakmai asszisztens hirdetések.

Megvizsgálták azt is, hogy a munkaadók mely pozíciókra adták fel a legtöbb hirdetést, azaz melyek voltak a legkeresettebb szakmák. A fővárosban 2019-ben a programozókat és fejlesztőket keresték leginkább, utánuk jött a sorban a könyvelés, a bolti eladó-pénztáros, a projektmenedzsment és a betanított munka. Az első hullám alatt nem történt sok változás, az ötödik helyen álló betanított munkát a villamosmérnök váltotta le. A második és harmadik hullám alatt a programozókat-fejlesztőket, könyvelőket, projektmenedzsereket, adminisztrátorokat és dokumentumkezelőket, valamint villamosmérnököket keresték leginkább a munkaadók. Míg Budapesten az első hullám alatt a bolti eladó ott volt a tíz legkeresettebb szakma közt, a második és harmadik hullám alatt kikerült onnan.

Viéken a járvány előtti időszakban a bolti eladókat-pénztárosokat, betanított munkásokat, anyagmozgatókat-rakodókat, gépkezelőket és egyéb szakmunkásokat keresték leginkább. A bolti eladó-pénztáros állások az első hullám alatt maradtak a legnépszerűbbek, majd a második-harmadik hullám alatt a betanított munka vette át az első helyet.

Világgazdaság
fotó: pexels
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek