Megjelent: 4 hónapja

Ezek voltak a legkeresettebb és legnépszerűbb pozíciók a járvány előtt és alatt

A járvány második és harmadik hulláma alatt Budapesten a recepciós és a sofőr pozíciók voltak a legnépszerűbbek, míg vidéken az adatrögzítő.

A profession.hu friss elemzése rámutat, mely szakmák voltak a legnépszerűbbek a járvány kitörése előtt és után. A Világgazdaság összevetette a járvány kitörését megelőző évet, 2019-et a koronavírus első hullámával (2020. márciustól-májusig), illetve a 2. és 3. hullám időszakával (2020 novemberétől 2021 márciusának végéig). Az állsportálon 2019-ben a fővárosban meghirdetett munkák közül az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a területi képviselő, az ügyvezető és az irodavezető pozíciókra jelentkeztek a legtöbben. Eközben vidéken a területi képviselő, az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a titkárnő-titkár és az ügyvezető pozíciók iránt érdeklődtek legtöbben.

A járvány kitörése óta a helyzet megváltozott: a könnyen betölthető, kevesebb szaktudást igénylő kékgalléros, valamint az adminisztratív fehérgalléros állások váltak népszerűvé. Budapesten egyes álláshirdetésekre ötször annyian jelentkeztek, mint korábban, de vidéken is megsokszorozódott az érdeklődők száma.

A 2020 november és 2021 márciusa közti időszakban Budapesten a recepciós (kevés helyre nagyon sokan jelentkeztek), a gépjárművezető-sofőr-futár, a titkár-titkárnő, a takarítás-tisztítás és a bolti eladó-pénztáros állások voltak a legnépszerűbbek. Ugyanezen időintervallumban vidéken az adatrögzítő munkák álltak az első helyen, ezt követték a listán a területi képviselő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő és a szakmai asszisztens hirdetések.

Megvizsgálták azt is, hogy a munkaadók mely pozíciókra adták fel a legtöbb hirdetést, azaz melyek voltak a legkeresettebb szakmák. A fővárosban 2019-ben a programozókat és fejlesztőket keresték leginkább, utánuk jött a sorban a könyvelés, a bolti eladó-pénztáros, a projektmenedzsment és a betanított munka. Az első hullám alatt nem történt sok változás, az ötödik helyen álló betanított munkát a villamosmérnök váltotta le. A második és harmadik hullám alatt a programozókat-fejlesztőket, könyvelőket, projektmenedzsereket, adminisztrátorokat és dokumentumkezelőket, valamint villamosmérnököket keresték leginkább a munkaadók. Míg Budapesten az első hullám alatt a bolti eladó ott volt a tíz legkeresettebb szakma közt, a második és harmadik hullám alatt kikerült onnan.

Viéken a járvány előtti időszakban a bolti eladókat-pénztárosokat, betanított munkásokat, anyagmozgatókat-rakodókat, gépkezelőket és egyéb szakmunkásokat keresték leginkább. A bolti eladó-pénztáros állások az első hullám alatt maradtak a legnépszerűbbek, majd a második-harmadik hullám alatt a betanított munka vette át az első helyet.

Világgazdaság
fotó: pexels
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter