Megjelent: 2 hete

Ezek voltak a legkeresettebb és legnépszerűbb pozíciók a járvány előtt és alatt

A járvány második és harmadik hulláma alatt Budapesten a recepciós és a sofőr pozíciók voltak a legnépszerűbbek, míg vidéken az adatrögzítő.

A profession.hu friss elemzése rámutat, mely szakmák voltak a legnépszerűbbek a járvány kitörése előtt és után. A Világgazdaság összevetette a járvány kitörését megelőző évet, 2019-et a koronavírus első hullámával (2020. márciustól-májusig), illetve a 2. és 3. hullám időszakával (2020 novemberétől 2021 márciusának végéig). Az állsportálon 2019-ben a fővárosban meghirdetett munkák közül az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a területi képviselő, az ügyvezető és az irodavezető pozíciókra jelentkeztek a legtöbben. Eközben vidéken a területi képviselő, az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a titkárnő-titkár és az ügyvezető pozíciók iránt érdeklődtek legtöbben.

A járvány kitörése óta a helyzet megváltozott: a könnyen betölthető, kevesebb szaktudást igénylő kékgalléros, valamint az adminisztratív fehérgalléros állások váltak népszerűvé. Budapesten egyes álláshirdetésekre ötször annyian jelentkeztek, mint korábban, de vidéken is megsokszorozódott az érdeklődők száma.

A 2020 november és 2021 márciusa közti időszakban Budapesten a recepciós (kevés helyre nagyon sokan jelentkeztek), a gépjárművezető-sofőr-futár, a titkár-titkárnő, a takarítás-tisztítás és a bolti eladó-pénztáros állások voltak a legnépszerűbbek. Ugyanezen időintervallumban vidéken az adatrögzítő munkák álltak az első helyen, ezt követték a listán a területi képviselő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő és a szakmai asszisztens hirdetések.

Megvizsgálták azt is, hogy a munkaadók mely pozíciókra adták fel a legtöbb hirdetést, azaz melyek voltak a legkeresettebb szakmák. A fővárosban 2019-ben a programozókat és fejlesztőket keresték leginkább, utánuk jött a sorban a könyvelés, a bolti eladó-pénztáros, a projektmenedzsment és a betanított munka. Az első hullám alatt nem történt sok változás, az ötödik helyen álló betanított munkát a villamosmérnök váltotta le. A második és harmadik hullám alatt a programozókat-fejlesztőket, könyvelőket, projektmenedzsereket, adminisztrátorokat és dokumentumkezelőket, valamint villamosmérnököket keresték leginkább a munkaadók. Míg Budapesten az első hullám alatt a bolti eladó ott volt a tíz legkeresettebb szakma közt, a második és harmadik hullám alatt kikerült onnan.

Viéken a járvány előtti időszakban a bolti eladókat-pénztárosokat, betanított munkásokat, anyagmozgatókat-rakodókat, gépkezelőket és egyéb szakmunkásokat keresték leginkább. A bolti eladó-pénztáros állások az első hullám alatt maradtak a legnépszerűbbek, majd a második-harmadik hullám alatt a betanított munka vette át az első helyet.

Világgazdaság
fotó: pexels
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter