Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Fegyverrel fenyegetőzött, felfüggesztett börtönre ítélték az érdekvédőt

Nem jogerősen egyéves, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Vadász János egykori szakszervezeti vezetőt a Pesti Központi Kerületi Bíróság lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt a megismételt elsőfokú eljárásban, pénteken.

Az egykori szocialista politikus, volt államtitkár 2007 júliusában került szóváltásba a budapesti Andrássy úton egy biciklis futárral. A kerékpáros beszámolója szerint a vita során a piros lámpánál az autóba kapaszkodott, amikor pedig az elindult, kézzel a tetejére ütött, jelezve a veszélyhelyzetet. Őt a jármű horpadásos sérülése miatt korábban rongálással is gyanúsították, azonban a szakértői vélemények megállapították, hogy azt nem okozhatta az ütés.

A biciklist az új eljárásban garázdaság miatt két év próbára bocsátotta a bíróság, valamint 137 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére kötelezték.

Vadász J
Vadász János magyar társadalomkutató, népművelő, könyvtáros, tanár, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) (volt) politikusa. 1989-ben a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete egyik alapítója és első elnöke lett. Ezt a választott tisztséget 2002-ig viselte. 1990-ben alapítója volt a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF), ahol 1999-ig ügyvivői tisztet is viselt. Részt vett az Érdekegyeztető Tanács létrehozásában, és Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsa (a mai Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács) alapításában, amely utóbbi munkavállalói oldalának első ügyvivője volt. Kezdeményezője és egyik megalkotója volt a kulturális alaptörvénynek (1997. évi CXL. törvény). 1991-től ügyvivői posztot viselt a Szociális Tanácsban, melynek 1998-1999 között volt elnöke. Alapító tagja volt a Nyilvánosság Klubnak. Szerkesztette az Érdek és Érték folyóiratot, és vezette a KKDSZ Kiadót 1989-2002 között. Több mint 100 cikket, tanulmányt publikált a kultúra és a közszolgálat, az érdekegyeztetés és a munka világa témaköreiben.1990-től közszolgálati reform-javaslatokat dolgozott ki. 2002 és 2006 között a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott, államtitkári rangban. 2006 márciusában visszavonult a politikától és a közszerepléstől. 2007-2010 között a Szenior Foglalkoztatási Szövetség elnökeként dolgozott. Jelenleg társadalomkutatással foglalkozik. Munkája eredményeit szociológiai folyóiratokban, könyvekben publikálja.Forrás: Wikipédia
ánost, aki a vita során elővett egy lőfegyvert és azzal fenyegetőzött, egy év börtönbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették. A volt politikusnak nem volt engedélye az adott fegyverre, ez ügyben ténybeli és jogi tévedésre hivatkozott, s arra sem emlékezett, hol vásárolta a szerkezetet. Mint közölte, azért vette elő a fegyvert, mert úgy érzékelte, hogy fenyegetik az életét.

Vadász János nyomozás során lefoglalt forgópisztolyát elkobozták, továbbá 232 ezer forintos költség megtérítésére kötelezték.

Az ítéletet az ügyész mindkét vádlott esetében tudomásul vette. Vadász János ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, míg a kerékpáros ügyvédje az ítéletet tudomásul vette, ugyanakkor a bűnügyi költségek felülvizsgálatát indítványozta.

Az ügyben 2009. december 17-én már hirdetett ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ám ezt hatályon kívül helyezte a másodfokú bíróság, az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasítva. A másodfokon eljáró bíróság az új eljárás lefolytatását akkor azzal indokolta, hogy az ügy oly mértékben felderítetlen - maga a közlekedési szituáció okozta konfliktus is tisztázatlan -, hogy az felülvizsgálatra alkalmatlan.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter