kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

Felkészült a kormány a külföldi vendégmunkások érkezésére?

A külföldi munkavállalókról is kérdezték ellenzéki képviselők Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés hétfői ülésén a parlamentben. A miniszterelnök elmondta, a kormány áttekintette a világban létező, néhány tucatnyi vendégmunkás-szabályozással foglalkozó törvényt és megalkotta a legszigorúbb idegenrendészeti törvényt, amelyet be fognak terjeszteni a Ház elé.

kormany vendegmunkas törveny-
images

images

DK: olcsó munkaerővel akarják kiszolgálni a multikat

Kálmán Olga (DK) arról beszélt, hogy a miniszterelnök becsapta a magyarokat, mert korábban mindenkit riogatott a bevándorlókkal, most viszont ő hozza be külföldről a munkavállalókat. Kiengedték a börtönökből az embercsempészeket, közben pedig rengeteg külföldi vendégmunkás özönlik az országba - mondta. Hozzátette: olcsó munkaerővel akarják kiszolgálni a multinacionális cégeket. Azt kérdezte a kormányfőtől, hány vendégmunkást akar még behozni az országba?

Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy a kormány beterjeszti az új idegenrendészeti törvényt az Országgyűlés elé. Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a magyaroké, vendégmunkásokat Magyarországra csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet behozni. Az első számú szabály az, hogy csak azokra az álláshelyekre lehet őket behozni, amelyeket magyarok nem töltenek be, minden álláshely esetén először meg kell vizsgálni, van-e rá magyar munkavállaló, és ha van, őt kell alkalmazni - jelentette ki. Azt mondta: a magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik meg. Magyarországon ma annyian dolgoznak, mint korábban az ország történetében még sohasem - fűzte hozzá.

Kálmán Olga erre azt mondta, hogy a miniszterelnök nem mondott igazat, hiszen jelenleg is folyik a munkaerőtoborzás külföldön. A kormányfőnek a magyarok érdekeit kellene képviselnie - jelentette ki. A miniszterelnök közölte: amikor a baloldal volt kormányon, 600 ezer magyar vesztette el a munkahelyét. A vendégmunkásokról pedig annyit, hogy "az önök szövetségéhez tartozó főpolgármester" most alkalmazott 13 külföldi vendégmunkást buszsofőrnek - tette hozzá.

Jobbik: legyen népszavazás a vendégmunkásokkal kapcsolatban
    
Lukács László (Jobbik) arról beszélt az Országgyűlés hétfői ülésén, hogy úgy tűnik, a miniszterelnök kínai útján "személyesen adott át meghívót" ottani munkásoknak, hogy Magyarországon dolgozzanak. Hangsúlyozta: a Jobbik ezeket az embereket "migránsmunkásoknak" tartja, akiket azért hoznak Magyarországra, hogy "elvegyék a magyar emberek munkáját, hogy alacsonyan tartsák a béreket". Azt is hozzátette: ha ezek a munkások itt letelepednek, "akkor meg fogják változtatni Magyarország kultúráját". Azt kérdezte a kormányfőtől: milyen kvótában állapodott meg a kínaiakkal, mert a gazdaságfejlesztési miniszter korábban 500 ezer új munkahelyről beszélt, amelyre idegen munkásokat várnak.

Orbán Viktor válaszában újfent leszögezte: "Magyarország a magyaroké és a magyarországi munkahelyek is a magyarokat illetik meg". Visszautasította az 500 ezer munkavállalóról szóló javaslatot - mint mondta - ezt a kormány nem fogadja el. A miniszterelnök kijelentette: csak annyi vendégmunkás jön Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

Lukács László úgy reagált: ezt a számot a kormányoldaltól hallották. Azt javasolta a miniszterelnöknek, fontolja meg, hogy legyen ebben a kérdésben népszavazás, az emberek maguk mondhassák el, hogy együtt akarnak-e élni a vendégmunkásokkal.

Orbán Viktor viszonválaszában megismételte: az 500 ezer munkásra vonatkozó javaslatot a Jobbiktól hallják, ezzel nem értenek egyet. "Azt javasoljuk a Jobbiknak, ne akarjanak behozni 500 ezer vendégmunkást Magyarországra, hanem kövessék azt a törvényt, ami szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van" - jelentette ki. Azt is jelezte: a magyaroknak "nem kell együtt élniük a vendégmunkásokkal", mert ők csak korlátozott ideig - két vagy három évig - tartózkodhatnak Magyarországon és utána el kell hagyniuk az országot. Elmondta: a kormány áttekintette a világban létező, néhány tucatnyi vendégmunkás-szabályozással foglalkozó törvényt és megalkotta a legszigorúbb idegenrendészeti törvényt, amelyet be fognak terjeszteni a Ház elé.

MSZP: a kormány nem készült fel a külföldi vendégmunkások érkezésére

Komjáthi Imre (MSZP) azzal vádolta a kormányt, hogy nem készült fel arra, hogy a következő időszakban több százezer külföldi vendégmunkás érkezhet Magyarországra. Nem terveznek azzal, hogy ezeknek az embereknek egészségügyi vagy szociális ellátásra lesz szüksége, hogy lakniuk kell valahol, és hogy kezelni kell majd a munkaügyi, munkavédelmi és üzemegészségügyi kihívásokat is - sorolta. Szerinte az egészségügyi rendszer már most sem bírja a nyomást, az újonnan érkezők pedig területileg sem fognak arányosan eloszlani, így egyes helyeken extra terhelésre lehet számítani. Hangsúlyozta: az MSZP nem az autóipari fejlesztéseket ellenzi, hanem arra hívja fel a figyelmet, katasztrófa lesz, ha nem bővítik az egészségügyi kapacitásokat, nem vállalnak felelősséget a dolgozói lakhatás biztosításában, és ha nem pörgetik fel a munkaügyi ellenőrzéseket.

Fónagy János az építésügyi tárca államtitkára úgy reagált: a jelenlegi 4,7 millió magyar dolgozóhoz képest az a körülbelül százezer külföldi munkavállaló, amennyivel a kormány számol, "messze nem olyan nyomasztó" sem a magyar egészségügyre, sem a magyar lakhatásra, sem egyáltalában a magyar közállapotokra, ahogy azt a képviselő a hozzászólásában "elég drámaian lefestette". Hangsúlyozta: a kormány elsősorban a magyar munkavállalók foglalkoztatásával kívánja megoldani a munkaerőhiányt, és csak bizonyos esetekben akar vendégmunkásokat alkalmazni. Jelezte: éppen azért vonták vissza a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvényt, mert úgy ítélték meg, hogy ezt nem szabad a vendégmunkások szűken vett munkaügyi, foglalkoztatási kérdéseire korlátozni, hanem az egész idegenrendészeti kérdést egyben kell szabályozni.

MTI

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiugró béremelés: több mint félmillió forintos fizetést kapnak az óvodapedagógusok Csepelen

Csepelen a Fidesz–KDNP többségű testület több mint 40 százalékos fizetésemelésről döntött az óvodapedagógusok javára - tudta meg a Metropol.... Teljes cikk

A kormány 2,5 millió ember számára tenné elérhetővé az MI-oktatást

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs... Teljes cikk