kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Halálba kergetett dolgozók? - ezzel járhat a kötelező orvosi vizsgálat megszüntetése

Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat általános jelleggel megszüntetné a kötelező orvosi vizsgálatot a munkahelyeken. A VDSZ és az ellenzéki képviselők reakciói szerint a javaslat a munkáltatóknak és az államnak kedvez: a munkáltató felelőssége innentől nem lesz bizonyítható és csökken az egészségügy túlterheltsége.

Ezzel járhat a kötelező orvosi vizsgálat megszüntetése-

Megszűnhet az eddigi kötelező munkaalkalmassági vizsgálat, illetve a munkáltatók kezébe helyezi a kormány erről a döntést - ezt tartalmazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által a parlamentnek kedd éjszaka benyújtott törvényjavaslat. 

Ezzel az egyes munkahelyi tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás prevenciója megszűnhet, azaz, ha nincs rendszeres orvosi ellenőrzés, akkor nem derülhet ki az sem, hogy munkahelyi ártalmaktól betegedhetnek meg az emberek. Kinek jó ez? – teszi fel a kérdést a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében. A válaszuk pedig az, hogy természetesen a munkáltatóknak és az államnak, ráadásul ezzel az egészségügyön lévő nyomást is csökkenteni lehet. 

"A cégek fizetik ma a jelenlegi jogszabályok alapján az alkalmassági vizsgálatokat, amelyek során kiderülhet, hogy a dolgozó egy akkugyárban mennyi nikkelt szippant be, vagy egy műszakos dolgozó keringési és szívelégtelenségi panaszban szenved. Ezek a vizsgálatok a jövőben kevés kivételtől eltekintve megszűnnének, azzal a képtelen indoklással, miszerint az intézkedésre a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében van szükség" – mutat rá a szakszervezet.

A VDSZ-közlemény felhívja a figyelmet egy friss uniós kutatásra, mely szerint egy átlag magyar 74,3 évig él, ami nagyon messze van az EU-s átlagtól, Magyarország a sereghajtók táborát erősíti. "Lehet, hogy nem ismeri a kormány ezt az adatot? Ha ismerné, elképzelhetetlen, hogy egy ilyen helyzetben normális törvényhozó áldását adná egy ilyen törvényjavaslat életbe léptetésére" - nyomatékosítja a VDSZ.

Nem lesz bizonyítható a munkáltató felelőssége

Ha nem lesznek dokumentálva a munkaügyi ellenőrzések formájában a munkahelyi adatok, akkor a későbbi egészségügyi problémák jelenlétekor nem lehet bizonyítani, hogy az egészségkárosodás a munkáltató felelőssége volt. Így reagált a Hírklikknek Komjáthi Imre az MSZP társelnöke a törvényjavaslatra. Az a baj, hogy a munkaalkalmassági vizsgálatot a kormány rábízza a munkáltatóra, miközben ez eddig törvényi kötelezettsége volt – mondta a szocialista párt társelnöke. Ez sok százezer forintos könnyítést jelent a cégeknek, hiszen már egy egyszerű vérvétel is komoly költségeket jelent. A kormány részéről ez pedig elismerése annak, hogy nincs elég orvosi személyzet.

Jobbik: nyilvánvaló, hogy ezt a "migránsmunkások" miatt lépte meg a kormány

"Nyilvánvaló, hogy a Fidesz-kormány, amely Orbánnal az élén eddig azt a hazugságot mantrázta a magyar embereknek, hogy Magyarországra nem engednek be tömegesen vendégmunkásokat, most zöld lámpát adott a gazdasági migránsoknak, akiket egyre nagyobb tömegben importálnak hazánkba a Fidesz-közeli toborzócégek" – írja sajtóközleményében a párt. A Jobbik szerint ez gyakorlatilag az elmúlt évtized gazdaságpolitikai kudarcának beismerése, amely hazánkat azzal propagálta a világban, hogy nálunk olcsó a munkaerő.

"Ez óriási veszélyt jelent a magyar emberekre nézve, hiszen számos hazánkba érkező migráns hurcolhat be Magyarországra olyan távoli, az európai emberek számára ismeretlen, egzotikus betegségeket, amelyekkel eddig magyar emberek nem, vagy csak utazásaik során találkozhattak" – mutat rá a közlemény.

Ezzel egyidőben új, átfogó idegenrendészeti törvényt nyújtott be a kormány, ami jelentős szigorítást jelent az eddigi szabályozáshoz képest – írja közleményében a Belügyminisztérium. A tárca indoklása szerint a változtatásra a a tömeges migráció miatt van szükség.

fotó: freepik.com

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kormány 2,5 millió ember számára tenné elérhetővé az MI-oktatást

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs... Teljes cikk

Orbán Viktor: A nyugdíjakat mindenképpen 6 százalékkal emeli a kormány

A miniszterelnök reményteljesnek tartja a jövő évet. Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt... Teljes cikk