Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hétszázmilliós támogatás a zalaegerszegi mérnökképzésnek

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek gépészeti mechatronikai hálózati kutatásra és képzési együttműködésre 748 millió forint száz százalékos, kiemelt támogatást nyertek el az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán.

A térségi összefogással létrejött Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központnak ez az első kézzelfogható eredménye. Az együttműködés humán alapját - az oktatást, a képzést, a kutatás-fejlesztést, az innovációt és a szükséges felsőfokú műszaki szakember-ellátást - ezeknek a képzéseknek kell biztosítaniuk - közölte Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

A városvezető példaértékű együttműködés eredményének nevezte a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények összefogásával létrejött pályázatot, amely hosszútávra stabilizálja és meghatározza Zalaegerszeg felsőoktatásának, mechatronikai mérnöki képzésének működését és fejlesztését.

Faragó Sándor, a konzorciumvezető Nyugat-magyarországi Egyetem rektora kiemelte, hogy a pályázati forrásból a felsőoktatási intézmények európai szinten meg tudnak felelni a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Klaszter által megfogalmazott feladatoknak. A projekt egyik célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik a cégek elvárásainak megfelelő műszaki tudással rendelkeznek. A felsőoktatás mellett középfokú oktatásra is szüksége van a műszaki szakterületeknek és Szombathellyel kooperálva a logisztikai képzéseket is szeretnék megvalósítani a térségben. Az oktatásban és a kutatásban további infrastruktúrafejlesztésre is sor kerül, új laboratóriumokra és olyan eszközökre is szükség lesz, amelyek segítségével a fiatalok a gyakorlatban is megtanulhatják mindazt, amit majd a végleges munkahelyükön is tudnak alkalmazni.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere is azt hangsúlyozta, a pályázati forrás megalapozza, hogy a következő évtizedben tovább tudjon fejlődni a műszaki felsőoktatás Zalaegerszegen. Új szakokat tudnak indítani, a már meglévő szakokat bővítik és lehetőség lesz a szakemberállomány növelésére is - sorolta az alpolgármester.

Felidézte, hogy a kilencvenes években a régióban működő gépipari, elektronikai, mechatronikai vállalatok részéről jelentős munkaerőigény merült fel. Elsősorban műszaki szakemberekre volt szükségük, ezért a gazdasági és az egészségügyi felsőoktatás mellett 2002-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve megkezdődött a műszaki képzés Zalaegerszegen. 2010-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem vette át az oktatást, a nappali tagozat mellett elindult a levelező tagozat és a duális mérnökképzés is.

A kormány decemberben nyilvánította kiemelt járműipari központtá Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, amelynek működésétől egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várják.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk