Megjelent: 8 éve

Hogyan viselkedjen a vezető a céges partin?

Az év végi céges mulatságok általában már a “kiengedés” időszakába esnek. A vezetőnek viszont ez még munka, fontos és komoly feladat, amit nem szabad elhanyagolni. Soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

Sok vezető kötelező rosszként tekint a céges partira, kerüljön az az óév végén vagy az új esztendő elején megrendezésre. Bizonyos mértékben érthető az ódzkodás: egy cégvezetőnek, mint házigazdának, ez bizony munka, mégpedig komoly munka, amelyre el kell végeznie a „házi feladatát”, sőt, ha alapvetően zárkózott személyiség, akkor a házigazdai – kötelező – teendők a komfortzónáján is kívül eshetnek. Ugyanakkor soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.


Néhány dolog, amelyre vezetőként érdemes odafigyelnünkTalán a legfontosabb: legyünk önazonosak. A munkatársak sem tudják értelmezi és kezelni azt a helyzetet, ha „a főnök most nagyon más…”. Egy vezetőre, legyen bármennyire is „jó fej”, a munkatársai sosem fognak velük egyenlőként tekinteni. Ne akarjunk erre az alkalomra „lazák” lenni, de vigyázzunk arra is, nehogy annyira „óvjuk a tekintélyünket”, hogy az már hangulatromboló.


Buli, szordínóvalAhhoz, hogy minden jól sikerüljön, szükség van megfelelő helyszínre, programokra, a buli stílusának pontos meghatározására. Nem mindegy, hogy gálavacsorát, vagy közvetlen hangulatú sörözést tervezünk. Sőt, még az is fontos, hogy miről és hogyan beszélgethetünk. Itt mindehhez talál ötleteket.


A céges partin a vezető a házigazda – és nem a vendégA lehető legkörültekintőbb és legfigyelmesebb házigazdának kell lennünk, akinek akkor és ott az a feladata, hogy a vendégei jól érezzék magukat! (Apró gesztus, ha a meghívóra, segítve a munkatársainkat, dress code-ot is írunk és azt magunk is betartjuk. Ne öltözzünk „főnöknek” vagy ami még rosszabb „kívülállónak”.)

A partik „kötelező eleme” a cég vezetőjének beszéde, esetleg egy pohárköszöntő. Ne nyújtsuk hosszúra, sőt! (Olykor három perc is sok lehet.) Úgy praktikus, ha a beszéd két elemből áll:

A köszönetből – a közös munkáért és a sikerekért, kiemelve a kiemelkedő teljesítményt nyújtott kollégákat, csapatokat.

A következő év legfontosabb céljának megfogalmazása – röviden, egyértelműen és a munkatársak számára is vonzó módon.


Inni vagy nem inni?Az alkohol vonatkozásban mindannyian tudjuk, a szabály egyszerű: módjával, nagyon módjával.
Ha nem szeretnénk alkoholt fogyasztani – ne tegyük. Ásványvízzel is lehet koccintani. Megtehetjük ugyanakkor azt is, hogy pezsgőspohárral a kezünkben beszélgetünk, anélkül, hogy egyet is kortyolnánk.

És talán valamennyi feladat közül a legfontosabb: beszélgessünk egy kicsit kötetlenül, a munkatársainkkal. Bátran menjünk oda az egyedül ácsorgókhoz, üljünk le pár percre egy-egy kisebb társasághoz.

Mindenki örül egy-egy kedves szónak, annak, ha a „főnök még emlékezett a februári nagy dobásunkra”, vagy tudja, hogy a gyerek most kezdte az iskolát… Egy figyelmes – akár rövid – beszélgetés, az egyik legnagyobb apró gesztus, amelyet egy vezető nem mulaszthat el!

Ne húzzuk ki magunkat a közös programból, de elegánsan hagyjuk érvényesülni a munkatársakat. Azaz, nem kell kipenderülnünk a színpadra énekelni, de lelkesen buzdíthatjuk a vállalkozó kedvűeket.

Klasszikus esetben a vendéglátó távozik utoljára, érdemes ugyanakkor fél szemmel arra is figyelnünk: lehet olyan a hangulat, amikor jó néven veszik tőlünk, ha korábban távozunk, teret engedve a kötetlenebb bolondozásnak.

… és végül…


Mindig a vezető leckéje, hogy a parti napján a munkát úgy szervezze meg, hogy a munkatársak számára ne a napi hajsza utolsó állomása legyen, hanem egy kellemes, örömmel várt program.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nápoly környékén a maffiánál landoltak az állástalanoknak szánt támogatások

Több mint kétezer ember ellen indítottak eljárást csak Nápoly térségében, miután kiderült, hogy a helyi bűnszervezet, a camorra tagjai, valamint... Teljes cikk

75 évig dolgozott ugyanannál a cégnél, 90 évesen ment nyugdíjba

1946-ban sétált be a Vauxhall gyárába Bryan Webb, ahol megkérdezte, hogy akad-e valami munka. Tanoncként kezdett dolgozni a cégnél, majd 75 év után... Teljes cikk

Felmondtak a világ egyetlen hivatalos varázslójának

A varázsló már 1998-óta dolgozott az új-zélandi Christchurch városának, évi 10 000 dolláros fizetésért. Amiért cserébe varázslatokat és... Teljes cikk