Megjelent: 8 éve

Hogyan viselkedjen a vezető a céges partin?

Az év végi céges mulatságok általában már a “kiengedés” időszakába esnek. A vezetőnek viszont ez még munka, fontos és komoly feladat, amit nem szabad elhanyagolni. Soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

Sok vezető kötelező rosszként tekint a céges partira, kerüljön az az óév végén vagy az új esztendő elején megrendezésre. Bizonyos mértékben érthető az ódzkodás: egy cégvezetőnek, mint házigazdának, ez bizony munka, mégpedig komoly munka, amelyre el kell végeznie a „házi feladatát”, sőt, ha alapvetően zárkózott személyiség, akkor a házigazdai – kötelező – teendők a komfortzónáján is kívül eshetnek. Ugyanakkor soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.


Néhány dolog, amelyre vezetőként érdemes odafigyelnünkTalán a legfontosabb: legyünk önazonosak. A munkatársak sem tudják értelmezi és kezelni azt a helyzetet, ha „a főnök most nagyon más…”. Egy vezetőre, legyen bármennyire is „jó fej”, a munkatársai sosem fognak velük egyenlőként tekinteni. Ne akarjunk erre az alkalomra „lazák” lenni, de vigyázzunk arra is, nehogy annyira „óvjuk a tekintélyünket”, hogy az már hangulatromboló.


Buli, szordínóvalAhhoz, hogy minden jól sikerüljön, szükség van megfelelő helyszínre, programokra, a buli stílusának pontos meghatározására. Nem mindegy, hogy gálavacsorát, vagy közvetlen hangulatú sörözést tervezünk. Sőt, még az is fontos, hogy miről és hogyan beszélgethetünk. Itt mindehhez talál ötleteket.


A céges partin a vezető a házigazda – és nem a vendégA lehető legkörültekintőbb és legfigyelmesebb házigazdának kell lennünk, akinek akkor és ott az a feladata, hogy a vendégei jól érezzék magukat! (Apró gesztus, ha a meghívóra, segítve a munkatársainkat, dress code-ot is írunk és azt magunk is betartjuk. Ne öltözzünk „főnöknek” vagy ami még rosszabb „kívülállónak”.)

A partik „kötelező eleme” a cég vezetőjének beszéde, esetleg egy pohárköszöntő. Ne nyújtsuk hosszúra, sőt! (Olykor három perc is sok lehet.) Úgy praktikus, ha a beszéd két elemből áll:

A köszönetből – a közös munkáért és a sikerekért, kiemelve a kiemelkedő teljesítményt nyújtott kollégákat, csapatokat.

A következő év legfontosabb céljának megfogalmazása – röviden, egyértelműen és a munkatársak számára is vonzó módon.


Inni vagy nem inni?Az alkohol vonatkozásban mindannyian tudjuk, a szabály egyszerű: módjával, nagyon módjával.
Ha nem szeretnénk alkoholt fogyasztani – ne tegyük. Ásványvízzel is lehet koccintani. Megtehetjük ugyanakkor azt is, hogy pezsgőspohárral a kezünkben beszélgetünk, anélkül, hogy egyet is kortyolnánk.

És talán valamennyi feladat közül a legfontosabb: beszélgessünk egy kicsit kötetlenül, a munkatársainkkal. Bátran menjünk oda az egyedül ácsorgókhoz, üljünk le pár percre egy-egy kisebb társasághoz.

Mindenki örül egy-egy kedves szónak, annak, ha a „főnök még emlékezett a februári nagy dobásunkra”, vagy tudja, hogy a gyerek most kezdte az iskolát… Egy figyelmes – akár rövid – beszélgetés, az egyik legnagyobb apró gesztus, amelyet egy vezető nem mulaszthat el!

Ne húzzuk ki magunkat a közös programból, de elegánsan hagyjuk érvényesülni a munkatársakat. Azaz, nem kell kipenderülnünk a színpadra énekelni, de lelkesen buzdíthatjuk a vállalkozó kedvűeket.

Klasszikus esetben a vendéglátó távozik utoljára, érdemes ugyanakkor fél szemmel arra is figyelnünk: lehet olyan a hangulat, amikor jó néven veszik tőlünk, ha korábban távozunk, teret engedve a kötetlenebb bolondozásnak.

… és végül…


Mindig a vezető leckéje, hogy a parti napján a munkát úgy szervezze meg, hogy a munkatársak számára ne a napi hajsza utolsó állomása legyen, hanem egy kellemes, örömmel várt program.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter