Megjelent: 2 éve

HR Portré: Somogyi András, Bosch csoport

Bonyhádon nőtt fel, Pécsett végzett HR szakon és még egyetemistaként, 2006-ban csatlakozott a magyarországi Boschhoz. Az utóbbi tíz évet egy egyéves mohácsi kitérő kivételével a német hátterű ipari vállalatnál töltötte. Felesége is itt dolgozik. 27 évesen már menedzseri szintre jutott, 2015 óta pedig ő a magyarországi HR vezető. Szenvedélye az autóversenyzés, kedvenc pihenőhelye Dél-Olaszország. Rovatunkban Somogyi András.

1. Mi volt a legjobb tanács, amit valaha is kapott?
Egy volt főnököm adta a Boschnál:Légy mindig önmagad és soha ne felejtsd el, hogy honnan jöttél. Igyekszem így élni, dolgozni vezetői szinten is.

2. Mitől jó egy vezető?
Attól, hogy autentikus. Amit szóban képvisel, annak jegyében cselekszik. Míg korábban a munkavállaló kontrollálása képezte a vezető egyik fő feladatát, most egyre inkább a motiválásban kell jól teljesítenie. Sokkal nyitottabbaknak kell lenniük a vezetőknek, és nagyobb automómiát adni a munkatársaknak.

3. Ön hol tanulta a vezetést?
A Boschnál vezetői utánpótlásprogramon, korábbi főnökeimtől, tréningeken, önképzéssel. Sok mindent meg lehet tanulni, de azért nagyobb szervezetek irányításához kell megfelelő személyiség is.

4. Mit becsül leginkább egy kollégájában, mit tolerál legkevésbé?
Ha odaadóan dolgozik, ha többet akar magából kihozni. Szeretem a kreatív kollégákat is. A hangosan dolgozó, minden apró munkafolyamatról beszámoló attitűdöt viszont nem kedvelem.

5. Van-e valamilyen technikája a hatékony időgazdálkodásra?
Az asszisztensem sok terhet levesz a vállamról a napirendem szervezésében és nyilvántartásában. A naptáramban délelőtt és délután meghatározok 1-1 órás idősávot, amikor emailt olvasok, válaszolok, adminisztratív ügyeket, telefonokat intézek.

6. Szokott-e otthonról dolgozni?
Nem igazán. Inkább tovább maradok bent a munkahelyen, hétköznapokon sokszor este 7-ig, minthogy otthon üljek le az íróasztalhoz. Az otthon töltött idő a kikapcsolódásról szól.

7. Milyen tervei vannak HR vezetőként a következő hónapokra?
A növekedéshez megfelelő szakemberek megtalálása. Több száz nyitott pozíciónk van már most és ez csak növekedni fog. Új technológiákat vezetünk be és ehhez magasan képzett, tehetséges mérnökökre, informatikusokra, technikusokra van szükségünk.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a HR-ben?
Az előző kérdéshez kapcsolódva a toborzást. A másik fő fókuszpont a megtartás, amit a szakmában csak az új toborzási eszközként emlegetnek, az angol szaknyelvben így: Retention is the new recruiting.

A Boschról
A Bosch 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó lett tíz leányvállalattal. A 2015-ös üzleti évben a teljes forgalom 959 milliárd forint volt. A cégcsoport több mint 12 ezer munkatársat foglalkoztat, ebből 2000 feletti a kutatás-fejlesztési területen a mobilitási megoldások és a fogyasztási cikkek üzleti szektorban dolgozók száma. A cégcsoport 2018-tól korszerű logisztikai központot hoz létre Hatvanban, mely egy fedél alá vonja a szállítási, raktározási és operatív tevékenységeket. Ezzel a projekttel indulnak el a vállalat "Ipar 4.0" fejlődést képviselő technológiái.

9. Milyen szakmai rendezvényeken járt az utóbbi években?
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara képzésekkel foglalkozó rendezvényén vettem részt legutóbb. Szeretek még a jövő technológiáiról szóló konferenciákra járni.

10. Milyen lesz a szakmája 10 év múlva?
Úgy érzem, hogy a HR fő feladata az ember lesz, a velük való kapcsolattartás, fejlesztésük például coachinggal. A HR hozzáadott értéke pedig az elégedett, motivált munkavállaló. Az adminisztratív munka szerintem elkerül a HR-ről és vagy gépek vagy külsős szolgáltatók végzik. A toborzásban megjelennek a mesterséges inteligenciára épülő eszközök, és a big data is megérinti a HR-t.

11. Ha nem a HR-ben dolgozna, mi lenne az álommunka az ön számára?
Egy autóversenyző csapat menedzsere lennék. A szabadidőmben szeretem a pályaversenyzést, próbálom autómmal a legjobb köridőket megfutni. És szeretek szervezni, irányítani, problémákat megoldani.

12. Hogyan kapcsolódik még ki munka után?
A feleségemmel. Mobilak vagyunk, szeretünk utazni. A nyári szabadságot Olaszországban töltjük, kedvencünk a déli országrész.

Karrierút
 • 2006 Gyakornok
  Bosch / Hatvan
 • 2007 HR diploma
  Pécsi Tudományegyetem>
 • 2007HR Partner
  Bosch / Hatvan
 • 2009 HR vezető
  Kronospan MoFa / Mohács
 • 2010 Országos HR koordinátor
  Bosch / Hatvan
 • 2011 Toborzási és kiválasztási vezető
  Bosch / Hatvan
 • 2011 Megbízott HR igazgató
  Bosch / Budapest
 • 2013 HR projektvezető – HR IT rendszerek
  Bosch / Hatvan
 • 2014 Toborzási és kiválasztási vezető
  Bosch / Hatvan, Miskolc
 • 2015 Humánerőforrás-igazgató
  Bosch / Budapest
 • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
 • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
 • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
 • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk

Miről szól a HR Spirit?

Kedv, bátorság, lélek, energia, spiritusz. Többek között ezt jelenti a „spirit” szó. Úgy gondoltuk, hogy ez a szó érzékelteti leginkább,... Teljes cikk

Mennyit keres egy HR-vezető?

Sorozatunkban a személyügyben kereshető összegeket vesszük nagyító alá különféle statisztikák segítségével. Kezdjük a HR vezetői pozícióval.... Teljes cikk