Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Idén mintegy 650 milliárd forint jut a humánpályázatokra

A főigazgató közölte: a humánfejlesztés prioritásai mentén jelennek meg az idei pályázatok az Új Széchenyi Tervben. Elmondta: a foglalkoztatás témában már jelentek meg kiírások, például az Új Széchenyi Terv bemutatásakor megnyílt az atipikus foglalkoztatást támogató pályázat 2,4 milliárd forint összegű kerete, amelyre egy hónapig lehetett pályázni, majd a nagy érdeklődésre tekintettel lezárták. A főigazgató tájékoztatása szerint a kiírások időpontja nagyban függ a különböző szakágazati stratégiák elfogadásától.

Ismertette: a pályázatok között a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi képzésére szóló kiírások során a 7,8 milliárd forint keretből az idén 2,5 milliárd forintot hirdettek meg. A konstrukció új abban a tekintetben, hogy az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési pályázatain nyertesek igényelhetnek képzést a projektjük megvalósításához - mondta Palicz Tamás.

A főigazgató kiemelte: a közoktatás területén még ebben az évben többek között új tartalomfejlesztésekre, intézményi működések, hálózatok kialakítására, tehetséggondozásra, vagy a sajátos nevelési igényű gyerekek integrációjának elősegítésére jelennek meg pályázatok. Az egészségügy területén az intézményi rendszer infrastrukturális fejlesztése mellett képzésre, illetve az új ellátó rendszerből adódó feladatok ellátására, emellett foglalkoztatásra várható kiírás.

A szociális kérdések témakörében a különböző hátrányos helyzetű társadalmi csoportok sikeres munka-erőpiaci esélyeinek növelésére, az elemi rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére, az önkéntesség elterjesztésére lehet majd pályázni, például a szociális feladatok ellátására kevésbé alkalmas bentlakásos intézmények korszerűsítésére és kiváltására 15 milliárd forint áll rendelkezésre - sorolta fel a lehetőségeket a főigazgató.

Palicz Tamás hangsúlyozta, hogy humánfejlesztésekre európai uniós és a hozzákapcsolódó hazai forrásból 2007-2013. között Magyarország számára 1.734 milliárd forint keret áll rendelkezésre, amelyből a még felhasználható összeg a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) 619 milliárd forint, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban (TIOP) 159 milliárd forint.

A TÁMOP 1.147 milliárd forintos hét éves keretéből 528 milliárd forintot már meghirdettek és 437 milliárd forintot lekötöttek, a felhasználásról 421 milliárd forint értékben szerződést kötöttek, ebből számlák alapján 171 milliárd forintot a nyerteseknek ki is fizettek.

A TIOP 587 milliárd forintos hét évre szóló keretéből eddig 428 milliárd forintra jelentek meg pályázatok. Eddig 390 milliárd forint felhasználásáról született támogatói döntés, és 327 milliárd forintra kötöttek szerződést a projektgazdával, 87 milliárd forintot pedig már kifizetettek - közölte Palicz Tamás főigazgató.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kollegiális vezetőt keresnek

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közzétette a megyei és országos kollegiális szakmai vezetők kiválasztására vonatkozó pályázati hirdetményét. Teljes cikk

Megnyílt a jelentkezés a Design Terminal őszi Mentorprogramjába

A Design Terminal tavaszi mentorprogramjában résztvevő csapatok a július 4-i Demo Day-en bemutatták a fejlődést, amit vállalkozásaik az elmúlt három... Teljes cikk

Mesterek Mestere Díj 2019

Kiírásra került a Mesterek Mestere Díj 2019. pályázat. Az ötödik alkalommal meghirdetett díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát... Teljes cikk