kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Így fest az európai minimálbér térkép

2024 januárjában az uniós tagállamokban a minimálbérek a bulgáriai havi 477 euró és a luxemburgi havi 2 571 euró között mozogtak - tette hírré az ec.europa.eu az Eurostat adatai alapján. Érdemes belepillantani, miként alakul a minimálbér összege az Európai Unió tagállamaiban.

Így fest az európai minimálbér térkép-

Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat által közzétett minimálbér-statisztikák a nemzeti minimálbérekre vonatkoznak. A minimálbéreket általában a bruttó, azaz a munkavállaló által fizetendő járulékok levonása előtti havi bérhányadként adják meg; ezek a levonások országonként eltérőek.

2024. január 1-jén a 27 uniós tagállamból 22-ben volt nemzeti minimálbér, beleértve Ciprust is. A nemzeti minimálbérrel nem rendelkező uniós országok pedig a következők voltak: Dánia, Olaszország, Ausztria, Finnország és Svédország. 

A tíz tagjelölt és potenciális tagjelölt ország közül nyolcban volt nemzeti minimálbér (Montenegró, Moldova, Észak-Macedónia, Grúzia, Albánia, Szerbia, Törökország és Ukrajna), Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban viszont nem. 

Minimálbérek 2024 januárja és 2014 januárja között (szintek, havi euróban és átlagos éves növekedés, %-ban)
Minimálbérek 2024 januárja és 2014 januárja között (szintek, havi euróban és átlagos éves növekedés, %-ban)

A 2024. január 1-jén alkalmazandó, euróban (€) megadott nemzeti havi bruttó minimálbérek szintje alapján az érintett uniós tagállamok három különböző csoportba sorolhatók: 

  1. csoport, havi 1 500 EUR feletti nemzeti minimálbérrel. Ebbe a csoportba tartoznak: Luxemburg, Írország, Hollandia, Németország, Belgium és Franciaország. A nemzeti minimálbérek a franciaországi 1 767 eurótól a luxemburgi 2 571 euróig terjedtek.
  2. csoport, ahol a nemzeti minimálbér meghaladja az 1 000 eurót, de nem éri el a havi 1 500 eurót. Ebbe a csoportba tartoznak: Spanyolország és Szlovénia. A nemzeti minimálbér Szlovéniában 1 254 euró, Spanyolországban pedig 1 323 euró volt.
  3. csoport, ahol a nemzeti minimálbér havi 1 000 euró vagy annál alacsonyabb. Ebbe a csoportba tartoznak: Ciprus, Lengyelország, Portugália, Málta, Litvánia, Görögország, Horvátország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Románia és Bulgária. A nemzeti minimálbérek a bulgáriai 477 eurótól a ciprusi 1000 euróig terjedtek.

Minden olyan tagjelölt és potenciális tagjelölt ország, amely rendelkezik nemzeti minimálbérrel, és amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok, a 3. csoportba tartozik. Ezen országok körében a minimálbér szintje az észak-macedóniai 360 euró és a törökországi 613 euró között mozog. 

Az Egyesült Államok a 2. csoportba tartozna (havi 1 137 EUR szövetségi szinten).

A 2014 januárja és 2024 januárja közötti átlagos éves növekedési ütem Romániában volt a legmagasabb (+13,3 %), ezt követte Litvánia (+12,3 %), Bulgária (+10,6 %), Csehország (+9,4 %) és Lengyelország (+9,2 %) . Az uniós tagállamok közül a legalacsonyabb átlagos éves növekedési rátát Franciaországban (+2,0 %), Máltán (+2,6 %), Belgiumban és Görögországban (egyaránt +2,9 %), valamint Luxemburgban (+3,0 %) regisztrálták.

Azon országok esetében, amelyek nemzeti pénzneme nem az euró a minimálbért a 2024. január 1-jén érvényes árfolyamon számították át euróra.

fotó: freepik

https://ec.europa.eu/

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek