Megjelent: 6 éve

Jár-e végkielégítés a passzív időszakok után?

2002. 03.01-tõl vagyok alkalmazásban egy cégnél. 2006 áprilisától elmentem két gyermekemmel gyesre, gyedre. Csak 2010. októberében mentem vissza aktívan. Majd újra terhes lettem, 2011. decemberéig dolgoztam aktívan, a napokban telt le a gyesem. Most fizetés nélküli szabadságot kértem a főnökömtől szeptemberig, mert a picit nem veszik be az oviba, csak szeptembertől. Nem tudom még, hogy mit válaszolt rá, de jobb felkészülni az elbocsájtásra. A kérdésem az volna, hogy csak az aktív időszakokra jár a végkielégítés vagy a passzívakra is? Mert nem mindegy, hogy 5 évre vagy 13 évre kapom a végkielégítést. A másik kérdésem, hogy a cég, ahol alkalmazott vagyok a "végét járja". Már csak 8 alkalmazott maradt és félő, hogy csődöt jelent. Ilyen esetben jár- e végkielégítés vagy sem? Mikor nem kapok egyáltalán végkielégítést és mi az amire nagyon figyelnem kell, ha vissza megyek dolgozni? A nyugdíjiba beleszámolódnak-e azok az évek, amit itthon töltöttem a gyerekekkel vagy sem?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Jó sok kérdést tett fel, menjünk rajtuk egyenként végig.

A munkavállaló végkielégítésre jogosult abban az esetben, ha a munkaviszonya az alábbi jogcímeken szűnik meg:
a) a munkáltató felmondása,
b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnése,
c) jogviszonyváltás.

Ettől eltérően nem jár végkielégítés a munkavállalónak, ha
a) a felmondás közlésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül,
c) a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy
d) a felmondás indoka a munkavállaló a nem egészségi okkal összefüggő képessége.

Pusztán azért, mert fizetés nélküli szabadságot kért, nem tehetik ki. Amennyiben viszont nem engedélyezik és nem végez munkát, akkor a munkaviszonyát megszüntethetik. Ebben az esetben végkielégítés nem jár. 2012 óta ez már nem alanyi jog többé. A szabadságát viszont ki kell Önnek adni 60 napon belül. Szabadság a szülési szabadság idejére és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár.

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a törvényben meghatározott tartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve
a) a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §),
b) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (132. §) három hónapot meg nem haladó tartamát.

A fentiek értelmében a végkielégítésre jogosító időtartamba a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság 3 évét bele kell számítani. Amennyiben tovább marad otthon, az viszont már nem számít bele.

A nyugdíj vonatkozásában az a fő szabály, hogy biztosítási viszonynak kell fennállnia, amelynek keretében a nyugdíjjárulékot levonták és befizették. Szolgálati időbe számít még a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették, valamint a táppénz (betegszabadság), a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély és a csecsemőgondozási díj folyósításának időtartama, valamint a gyermekgondozási díj 2000. január 1-jét megelőző folyósításának időtartama, illetőleg az 1999. december 31-ét követő gyermekgondozási díj, továbbá a rehabilitációs ellátás folyósításának azt az időtartama, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették. Ezt követően viszont már nem szerez szolgálati időt, hiszen nincsen olyan jövedelme, amiből levonhatnák a nyugdíjjárulékot.

Akkor is jár végkielégítés, amennyiben jogutód nélkül megszűnik a munkáltatója.

Remélem, hogy minden kérdésére érthetően válaszoltam.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamenjek-e dolgozni, ha Gyes alatt szeretnék újra babát vállalni?

Gyes alatt tervezek teherbe esni, így nem szeretnék már újra munkába állni. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót mikor kell értesíteni a... Teljes cikk

Elvállalhatok-e egy 4 órás munkát GYED mellett?

2013. óta van 8 órás folyamatos munkaviszonyom alkalmazottként. Jelenleg első gyermekemmel vagyok gyeden, mely 2020. június végén kezdődött. Alkalmam... Teljes cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?

Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Teljes cikk