Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Járulékkedvezmény a részmunkaidőért - itt a KDNP-s javaslat

Járulékkedvezményért cserébe a versenyszférában is részmunkaidős foglalkoztatás segítené a gyermeknevelésből visszatérőket a családok védelméről szóló kétharmados törvényjavaslat szerint; a jogszabálytervezetben újradefiniálják a család fogalmát is - mondta el Harrach Péter az MTI-nek.

images

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője jelezte: a kormánypárt szeptemberben terjeszti be a javaslatát, és a változtatások, ha a parlament is jóváhagyja azokat, januártól életbe léphetnek.

Harrach Péter tájékoztatása szerint rögzítenék, hogy a gyermeknevelésből visszatérő szülők a versenyszférában is választhatják a részmunkaidős - négy- vagy hatórás - foglalkoztatást. Ezt kötelező lenne kérés esetén biztosítani, de a munkaadók cserébe járulékkedvezményt kapnának. A kedvezmény pontos mértékét az adó- és járuléktörvények szabályoznák, de mindenképpen meghaladná a jelenlegi 11 százalékot -– fejtette ki a frakcióvezető, aki a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban nagy ellenállásra számít a gazdasági szereplők részéről.

A KDNP képviselőcsoportjának vezetője hozzátette: a kerettörvényben, amelynek normaszövege elkészült, újradefiniálják a családok fogalmát is. A jelenlegi elképzelések szerint családnak az számítana, ha egy vagy két szülő gyermeket nevel, de van olyan elképzelés is, amely ebbe a kategóriába sorolná a gyermektelen házaspárokat is.

A gyermeket vállalók nyugdíjkedvezményének lehetőségét is megteremtenék. Rögzítenék: "a generációk közötti együttműködés érdekében az állam törekszik arra, hogy a család tagjainak egymás iránti felelősségvállalása erősödjön, és elismerést nyerjen" - ismertette Harrach Péter, megjegyezve, hogy a részleteket a nyugdíj- és az adótörvény tartalmazná.

A kereszténydemokrata politikus hozzátette: a szóhasználatban az eddigi "terhes" kifejezést felváltaná a "várandós", a terhességi gyermekágyi segély helyett szülési juttatást szerepeltetnek az indítványban. A javaslattal a hosszú éveken át hiányzó kiszámíthatóságot, állandóságot szeretnék megteremteni a családoknak - hangsúlyozta.

Jelezte, hogy az indítványról a Fidesz-frakcióval legkésőbb a pártszövetség hajdúszoboszlói kihelyezett ülésén egyeztetnek majd, megelőzendő az egyházügyi törvénynél történteket, amikor a beterjesztett javaslatban az utolsó pillanatban történtek jelentős változások a nagyobbik kormánypárt indítványára. A nemzeti jelképekről, ünnepekről és kitüntetésekről szóló, szintén a KDNP által kidolgozandó javaslatokat várhatóan szeptemberben-októberben terjesztik a Ház elé.

A kereszténydemokrata frakcióvezető a nagyszámú egyéni képviselői indítvánnyal kapcsolatban azt mondta, nem kell elvitatni a képviselők kezdeményezési jogát, ha valaki ebben aktív, az dicséretre méltó. Szerinte egyébként a jelenlegi arány a képviselői és a kormányzati javaslatok között nem fog változni. Pálffy István szolidaritási adóról tett kijelentéseiről azt mondta, hogy ez egy képviselő egyéni megnyilatkozása volt, és "nem a KDNP egyeztetett véleményét tükrözi".

Az természetes, hogy ha egy kereszténydemokrata, aki érzékeny a szociális kérdések iránt, a társadalmi és a gazdasági szempontok ütközésekor az előbbit erősíti - jegyezte meg Harrach Péter, aki szerint a felvetés komollyá akkor válik, ha kormányzati, illetve frakciódöntést tudhat maga mögött, ilyen pedig nincs. Harrach Péter a munka törvénykönyvével összefüggésben kiemelte: a KDNP két fontos szempontja - a gyermeket nevelő szülők és a védett korban lévők védelme - az első változat után bekerült a szövegbe. Ezt sikerként könyvelik el - mondta, hozzátéve: továbbá javaslatokat állítanak össze például a bérpótlékok ügyében.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk