Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jogsértő a pedagógusok e-mail címeinek bekérése?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint jogsértő, hogy a megyei kormányhivatalok az érettségit szervező középiskolák igazgatóit arra kérték, küldjék meg számukra az adott iskolában foglalkoztatott pedagógusok személyes e-mail címeit.

A szakszervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a kormányhivatalokat a szerintük jogsértő levél visszavonására szólította fel. A PSZ megítélése szerint ugyanis a levél ellentétes az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a közoktatásról szóló törvény mellékletében "az alkalmazottak adatai" cím alatt felsorolt adatok között nem szerepel a pedagógusok elektronikus elérhetőségére vonatkozó adat, így azok nem állnak a munkáltató rendelkezésére. Ilyen adat kezelésére egyébként a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény melléklete alapján sincs lehetőség - fűzték hozzá.

Mint írták, a levél azért is ellentétes az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel, mert nem érvényesül a jogszabály legfontosabb rendelkezése, a célhoz kötöttség, amelynek lényege, hogy személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető.

Véleményük szerint az, hogy a kormányhivatalok "közvetlen kapcsolattartást szeretnénk kialakítani a jövőben az intézmény pedagógusaival a közoktatási feladatok ellátása során", nem elégséges indok ahhoz, hogy jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében bekérhetők legyenek ezek az adatok.

Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie az adatkezelés céljának, és csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas. A személyes adat csak a cél megvalósításához szükséges mértékben és ideig kezelhető. Személyes adat továbbá csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény elrendelte.

A PSZ rámutatott arra is, hogy a levelekben a kormányhivatalok nem jelölték meg, milyen törvény felhatalmazása alapján és konkrétan milyen cél érdekében kérik a pedagógusok elektronikus hozzáférhetőségét. Nem jelölték meg azt sem, ki fogja kezelni az adatokat, mennyi ideig, és milyen formában.

Az érdekvédők szerint a pedagógusok elektronikus elérhetőségére a kormányhivataloknak nem lehet szüksége egyébként sem, mivel a pedagógusok munkáltatója az iskola, és nem a kormányhivatal. Ezért a közoktatási feladatok ellátása során nincs szükség és indok személyes kapcsolat kialakítására - írták.

Jelezték, a pedagógusokkal az iskola nyilvános elérhetőségein keresztül is kapcsolatot tudnak tartani a kormányhivatalok, ha azt szükségesnek vélik.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NAV: kalkulátor segít az evásoknak új adónemet választani

Január 1-jén megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó - közismertebb nevén eva -, a vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról,... Teljes cikk

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbocsátotta Gothár Pétert

Felmondott Gothár Péternek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), miután az intézmény etikai bizottsága a Kossuth-díjas rendező oktatói... Teljes cikk

Növekszik a közmunkások átlagéletkora, egyre több a női munkavállaló

A belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentéséből kiderül, hogy a közmunkások 59... Teljes cikk