Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jogszerű volt a katolikus pap elbocsátása

Jogerősen elutasította a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjének a korábbi munkaadója ellen benyújtott keresetét a másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék csütörtökön - közölte Hajdu István szóvivő.

images

A törvényszék szóvivője elmondta: Wolf Gyula katolikus pap a tavaly tavasszal kezdődött munkaügyi perben azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: jogszerűtlen volt az a felmondás, amelynek következtében tavaly januárban távoznia kellett három, összevontan működő egyházi szociális intézmény éléről. A felperes azt is kérte, hogy a bíróság kötelezze a püspökséget egyévi bérének, több millió forintnak megfizetésére.

Az első fokon eljáró Pécsi Munkaügyi Bíróság az egyházakra vonatkozó szabályok vizsgálata alapján utasította el a keresetet, és kötelezte a felperest mintegy félmillió forint perköltség és illeték megfizetésére. Wolf Gyula ezt követően nyújtott be fellebbezést. A

A Pécsi Törvényszék csütörtökön helybenhagyta az első fokon meghozott ítéletet, amely kimondta: a munkáltató jogszerűen járt el, és mondott fel Wolf Gyulának. A bíróság valós indokként fogadta el a még be nem fejezett, de folyamatban lévő intézményi átszervezést, és rámutatott, hogy az összevont igazgatói munkakör az intézmények jogkörének megváltozásával valóban megszűnt.

A Pécsi Egyházmegye 2010 szeptemberében jelentette be, hogy Wolf Gyula megromlott egészségi állapotára hivatkozva felmentését kérte gazdasági vezetői tisztsége alól Mayer Mihály megyés püspöktől. A volt vagyonkezelő a három szociális intézmény igazgatójaként tevékenykedett tovább, ezt a munkaviszonyát szüntette meg egy évvel később a Mayer Mihály lemondása után Pécsre érkező apostoli kormányzó, Veres András.

A Pécsi Egyházmegye 2010 októberében is a figyelem középpontjába került, amikor az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt és Wolf Gyulát. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást.

A rendőrség tavaly decemberben gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg Wolf Gyulát. Ügyvédje, Fenyvesi Csaba akkor az MTI kérdésére hangsúlyozta: szabadlábon védekező ügyfele ártatlannak vallja magát, és továbbra is együttműködik a hatóságokkal.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter