Megjelent: 13 éve

Kik a legjobb tanárok?

Tizedik alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusok elismeréséül alapított Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A három nagyvállalat (Ericsson, Graphisoft, Richter) által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat évente 2-2 matematika, fizika, kémia és 2005 óta 2 biológia szakos tanárnak, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában.

A 10. Jubileumi Rátz Tanár Úr Életműdíj díjazott tanárai (2010)

Somfai Zsuzsa (matematika) - Budapest, Eötvös József Gimnázium
Deli Lajos (matematika) - Hajdúszoboszló, Hőgyes Endre Gimnázium
Dr. Vida József (fizika) - Eger, Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola
Várnagy István (fizika) - Tatabánya, Árpád Gimnázium / Bárdos László Gimnázium
Dénes Sándorné (kémia) - Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium
Dr. Molnár József (kémia) - Sopron, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium
Bán Sándor (biológia) - Szeged, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
Dr. Mészáros Lukács (biológia) - Szentendre, Ferences Gimnázium

Az idén díjazott két matematikatanár Somfai Zsuzsa, a budapesti Eötvös József Gimnázium tanára, aki többek között tankönyveket lektorál és matematikai tantervek kidolgozásában is fontos szerepet játszott; illetve Deli Lajos, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára, akinek a nevéhez a városi tehetséggondozó Deli-szakkör is fűződik.

A fizika tantárgy idei díjazottjai Dr. Vida József egri tanár, aki többek között az egri Varázsterem interaktív kísérleteit és eszközeit tervezte; valamint a tatabányai Várnagy István, aki 45 éves pedagógiai pályája alatt generációkkal szerettette meg a fizika világát.

Kémiából Dr. Molnár József, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanára és pályaválasztási felelőse; és a nagykanizsai Dénes Sándorné, a Curie kémia emlékversenyek területvezetője kapta meg a jubileumi elismerést.

A biológia tantárgy idei díjazottja két fiatal tanár: Bán Sándor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára, aki Ázsiában is járt diákjaival a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián; illetve Dr. Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium pedagógusa, akinek diákjai országos és nemzetközi versenyeket is nyertek.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk