Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Kisokos a relocation szolgáltatókhoz

Angolul a destination service provider vagy a relocation company kifejezést is használják, a kettő csak árnyalataiban tér el egymástól. Magyarországon hívjuk őket relokációs szakembereknek vagy áttelepülési tanácsadóknak is, akárhogy is, a céljuk: megkönnyíteni az áttelepülő, kiküldetésbe érkező munkavállalók és családjaik dolgát a költözés, lakáskeresés, beilleszkedés tekintetében. Mit takar pontosan a munkájuk, mit csinálnak, kik ők és hogy dolgoznak? Erről kérdeztük a többszörösen is a „Best destination provider of the year" kategórára jelölt Expat-Center Kft ügyvezetőjét, Cziczárdi Györgyit.

- Milyen segítséget kérhetnek tőletek a vállalatok?

- A relokációs szolgáltatásokba ma már nemcsak az engedélyek, vízumok ügyintézése, hanem minden beletartozik, amivel egy külföldi munkavállaló szembetalálkozhat az áttelepüléskor. Ilyen például a leendő lakóhely megkeresése, segítség az iskolakeresésben és a berendezkedésben és egyebekben. Mi ezeken felül az áttelepülést követően is segítünk akár a közműszámlákkal kapcsolatban, de kulturális tréninget is tartunk, nyelvtanfolyamot is szervezünk, ha szükséges, és segítünk a dolgozó párjának, családjának is, sőt még egy kiskönyvet is adunk minden ügyfelünknek, a beilleszkedéshez szükséges hasznos információkkal.

A tapasztalt relocation cégeknek nincs lehetetlen: ami egy cég számára nagy kihívásnak tűnik - például egy különleges házikedvenc szállítása - , azzal mi már legtöbbször találkoztunk.

- Mi kell a sikeres áttelepítéshez?

- Egy igazán jó szolgáltatónak az áttelepülés minden szakaszában felkészültnek kell lennie. Ismernie kell például az ingatlanpiacot, értenie kell a költöztetéshez, a megélhetési költségek kiszámolásához, vagy éppen az iskolarendszerhez. Ugyanennyire fontos az is, hogy legyen egy listája a háztartási segítőkről, és jól kell ismernie például a helyi közlekedési sajátosságokat is. Mindehhez pedig az kell, hogy jól bejáratott kapcsolatai legyenek számos területen.

- Mikor érdemes bevonni relocation szakembert?

- Nem lehet elég korán. Hiszen a cégnek- és a munkavállalónak - is érdeke, hogy bizalmi kapcsolat legyen közöttünk. Márpedig ehhez idő kell. Ezért, még akkor is, ha csak hónapok múlva esedékes a költözés, a relocation szolgáltató mielőbb találkozzon vagy legalább telefonon egyeztessen a munkavállalóval, aki elbeszélget vele leendő lakóhelyéről és az átköltözés várható lépéseiről. Ez az előzetes konzultáció nagyon fontos lépés, hiszen megnyugtatja a dolgozót, hogy nem az ismeretlenbe megy.

- Honnan tudhatja egy cég, hogy megbízható relocation céggel dolgozik e?

- Egy szolgáltató profizmusa, megbízhatósága már az első találkozáskor felmérhető szerintem. Már itt kiderül ugyanis, hogy teljes körűen tudnak e segíteni, felkészültek e, ismerik e a jogszabályokat, tudnak e garanciát vállalni? Mi, az Expat-Centernél a piacon egyedülálló módon 100 százalék garanciát vállalunk a munkánkra, munkatársainkat folyamatos belső képzésekkel fejlesztjük és mindenben tudunk segíteni, bármi merüljön is fel egy külföldi kapcsán. Egyébként pont emiatt, a legteljesebb körű szolgáltatás nyújtásáért kaptuk többek között a nemzetközi elismeréseinket is.

Annak, aki nem biztos benne, hogy a megfelelő relocation szakemberekre bízta e az ügyeit, ajánlom figyelmébe villámtesztünket itt.

Áttelepüléssel kapcsolatos kérdésekkel pedig az >info@expatcenter.hu emailcímen érhetnek el bennünket.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptembertől új HR képzések! Különleges témák…

Idén Közel 20 HR Reggelivel a hátunk mögött nyáron egy kis szünetet tartunk. Szeptemberben új lendülettel vágunk vele a képzésekbe, számtalan új... Teljes cikk

Kijevig mennek, hogy a hazai cégek elfelejthessék a munkaerőhiányt

Egymillió magyar munkavállaló dolgozhat külföldön, derült ki az OECD nemzetközi gazdasági szervezet elemzéséből. Érzik ennek hatásait a cégek:... Teljes cikk

A megújuló HR Business Partner program a Corvinuson

Az idén nyolcadik évfolyamával induló HR Business Partner Program a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói és a hazai... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár