Megjelent: 5 éve

Könnyebbé vált az adófizetés világszerte

A középvállalkozások számára az elmúlt évben világszerte könnyebbé vált az adófizetés – derül ki a Világbank és PwC legutóbbi jelentéséből. A Paying Taxes 2015 című tanulmány szerint tavaly egy átlagos vállalkozásnak a korábbiakhoz képest mintegy négy órával kevesebb időt kellett adókötelezettségei teljesítésére fordítania.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az elmúlt évben az átlagos vállalkozás által fizetett teljes adóösszeg, illetve a végrehajtott adófizetési tranzakciók száma is alacsonyabb lett. Ez a trend a kiadványban vizsgált 10 éves periódus minden évében kimutatható.

A Paying Taxes 2015 tanulmány szerint egy átlagos középvállalkozás évente nyereségének összesen 40,9 százalékát fizeti be adóban, miközben átlagosan 25,9 befizetést teljesít, és adókötelezettségei teljesítésére összesen 264 órát fordít. A kutatás 10 éve során a 189 vizsgált gazdaság 78 százalékában legalább egyszer jelentősen módosították az adórendszert. Az adókötelezettségek rendezésére fordított idő és az adófizetések száma a 10 éves periódus alatt csökkent, ahogyan az átlagos teljes adómérték is. A legnagyobb, átlagosan évi 1,8 százalékpontos adómérték-csökkenés a pénzügyi válság során, 2008 és 2010 között történt, majd a csökkenés üteme 2011-ben mérséklődött.

A kutatás 10 éve alatt a bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított órák száma átlagosan összesen mintegy másfél héttel csökkent, ami az elektronikus bevallási és fizetési rendszerek világszerte növekvő használatát tükrözi. A Paying Taxes tanulmányban 2004 óta vizsgált 379 adóreform közül 105 az elektronikus benyújtáshoz kapcsolódott.

A Doing Business kiadvány bemutatása óta először a tizenegy 100 millió feletti lakosságszámú gazdaság (Banglades, Brazília, Kína, India, Indonézia, Japán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Egyesült Államok) egy második városa is bekerült a vizsgálatba. Az Egyesült Államokban Los Angeles és New York szerepel az elemzésben, lehetővé téve a szubnacionális szintű összehasonlítást.

„Az adóbevételek biztosítják a szociális programok megvalósításához és a gazdasági növekedés elősegítéséhez szükséges fenntartható forrásokat. A döntéshozóknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a bevételteremtés, illetve az adó- és megfelelési terhek mértéke között, úgy, hogy a gazdaság szereplőit ne riasszák el a közteherviselésben való részvételtől és az üzleti tevékenységtől”- nyilatkozta Augusto Lopez-Claros, a Világbank-csoport globális indikátorokkal és elemzésekkel foglalkozó részlegének vezetője. „Gazdasági válságok során az egyensúly megteremtése még nehezebbé válik; egyes állami kiadások nőhetnek, növelve a költségvetési hiányt, a kormányok pedig kénytelenek lehetnek adópolitikai eszközökkel élénkíteni a gazdaságot.”

„A Paying Taxes tanulmány legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságok tovább folytatják az adóreformokat, ugyanakkor az adórendszerek ésszerűsítésére és egyszerűsítésére még számos lehetőség kínálkozik” – mondta Andrew Packman, a PwC Tax Transparency and Total Tax Contribution csoportjának vezetője. „Az adóreform a következő években világszerte fontos téma marad a kormányok számára, ideértve a nemzetközi adórendszer a mai globális üzleti környezet igényeit figyelembe vevő modernizálására vonatkozó OECD-javaslatok megfontolását is.”

A Paying Taxes 2015 című tanulmány minden olyan kötelező adót és járulékot vizsgál, amelyeket egy középvállalkozásnak évente fizetnie kell. A vizsgálat kiterjed a társasági és különadókra, a munkáltatói járulékokra, a vagyonadókra, a vagyonátruházási illetékekre, az osztalékadóra, a tőkenyereségre kivetett adókra, a pénzügyi tranzakciós illetékekre, a környezetvédelmi termékdíjra, a gépjármű- és útadókra, valamint az egyéb kisebb adókra és járulékokra.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter