Megjelent: 7 éve

Könnyebbé vált az adófizetés világszerte

A középvállalkozások számára az elmúlt évben világszerte könnyebbé vált az adófizetés – derül ki a Világbank és PwC legutóbbi jelentéséből. A Paying Taxes 2015 című tanulmány szerint tavaly egy átlagos vállalkozásnak a korábbiakhoz képest mintegy négy órával kevesebb időt kellett adókötelezettségei teljesítésére fordítania.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az elmúlt évben az átlagos vállalkozás által fizetett teljes adóösszeg, illetve a végrehajtott adófizetési tranzakciók száma is alacsonyabb lett. Ez a trend a kiadványban vizsgált 10 éves periódus minden évében kimutatható.

A Paying Taxes 2015 tanulmány szerint egy átlagos középvállalkozás évente nyereségének összesen 40,9 százalékát fizeti be adóban, miközben átlagosan 25,9 befizetést teljesít, és adókötelezettségei teljesítésére összesen 264 órát fordít. A kutatás 10 éve során a 189 vizsgált gazdaság 78 százalékában legalább egyszer jelentősen módosították az adórendszert. Az adókötelezettségek rendezésére fordított idő és az adófizetések száma a 10 éves periódus alatt csökkent, ahogyan az átlagos teljes adómérték is. A legnagyobb, átlagosan évi 1,8 százalékpontos adómérték-csökkenés a pénzügyi válság során, 2008 és 2010 között történt, majd a csökkenés üteme 2011-ben mérséklődött.

A kutatás 10 éve alatt a bevallási kötelezettségek teljesítésére fordított órák száma átlagosan összesen mintegy másfél héttel csökkent, ami az elektronikus bevallási és fizetési rendszerek világszerte növekvő használatát tükrözi. A Paying Taxes tanulmányban 2004 óta vizsgált 379 adóreform közül 105 az elektronikus benyújtáshoz kapcsolódott.

A Doing Business kiadvány bemutatása óta először a tizenegy 100 millió feletti lakosságszámú gazdaság (Banglades, Brazília, Kína, India, Indonézia, Japán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Egyesült Államok) egy második városa is bekerült a vizsgálatba. Az Egyesült Államokban Los Angeles és New York szerepel az elemzésben, lehetővé téve a szubnacionális szintű összehasonlítást.

„Az adóbevételek biztosítják a szociális programok megvalósításához és a gazdasági növekedés elősegítéséhez szükséges fenntartható forrásokat. A döntéshozóknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a bevételteremtés, illetve az adó- és megfelelési terhek mértéke között, úgy, hogy a gazdaság szereplőit ne riasszák el a közteherviselésben való részvételtől és az üzleti tevékenységtől”- nyilatkozta Augusto Lopez-Claros, a Világbank-csoport globális indikátorokkal és elemzésekkel foglalkozó részlegének vezetője. „Gazdasági válságok során az egyensúly megteremtése még nehezebbé válik; egyes állami kiadások nőhetnek, növelve a költségvetési hiányt, a kormányok pedig kénytelenek lehetnek adópolitikai eszközökkel élénkíteni a gazdaságot.”

„A Paying Taxes tanulmány legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságok tovább folytatják az adóreformokat, ugyanakkor az adórendszerek ésszerűsítésére és egyszerűsítésére még számos lehetőség kínálkozik” – mondta Andrew Packman, a PwC Tax Transparency and Total Tax Contribution csoportjának vezetője. „Az adóreform a következő években világszerte fontos téma marad a kormányok számára, ideértve a nemzetközi adórendszer a mai globális üzleti környezet igényeit figyelembe vevő modernizálására vonatkozó OECD-javaslatok megfontolását is.”

A Paying Taxes 2015 című tanulmány minden olyan kötelező adót és járulékot vizsgál, amelyeket egy középvállalkozásnak évente fizetnie kell. A vizsgálat kiterjed a társasági és különadókra, a munkáltatói járulékokra, a vagyonadókra, a vagyonátruházási illetékekre, az osztalékadóra, a tőkenyereségre kivetett adókra, a pénzügyi tranzakciós illetékekre, a környezetvédelmi termékdíjra, a gépjármű- és útadókra, valamint az egyéb kisebb adókra és járulékokra.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Kórházszövetség elnöke: a dolgozók egy részén csak most jön ki a fáradtság

Ficzere Andrea szerint kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók pszichés támogatása. Teljes cikk

Hol várhatóak NAV-ellenőrzések a következő hetekben?

A NAV ellenőrei cukrászdákban, fagylaltozókban, zöldség- és gyümölcskereskedőknél is végeznek majd ellenőrzéseket a következő időszakban. Teljes cikk

Hiába az enyhítés, akár az edzőtermek 30 százaléka is csődbe mehet

A Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára szerint öt–tíz százalék között van azoknak a termeknek a száma, amelyek nem nyitottak ki... Teljes cikk