Megjelent: 10 éve

Különadó-dilemma: súlyos kiesést jelentene a közszolgák elbocsátása

Egyelőre nem döntött a Fidesz-KDNP a 98 százalékos különadó 2 milliós határának megemeléséről, noha a KDNP ezt szorgalmazza. A dilemma: ha jövőre 25-30 ezer köztisztviselőt elbocsátanak, 3,5 milliós határnál "súlyos tízmilliárdok" esnének ki a büdzséből - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem döntött a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tegnapi ülésén arról, változik-e a közszféra végkielégítéseit sújtó 98 százalékos különadó érintettjeinek köre.

A frakcióülést követően Harrach Péter, a frakció vezetője a Népszabadságnak elmondta, a kereszténydemokraták szerint különbséget kell tenni az indokolatlanul magas, a társadalom egészét bántó, jó erkölcsbe ütköző végkielégítések és a törvényben biztosított, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak járó végkielégítések között.

A KDNP-frakció szerint két lehetőség áll fenn: vagy a mostani 2 milliós összeghatárt emelik meg, vagy az említett réteget kivonják a törvény hatálya alól. Mentességet kaphatnának például a tanárok, egészségügyi dolgozók. Arra, hogy mekkora lenne a megemelt összeghatár, azt mondta: ez a frakciószövetség megegyezésétől függ.

Orbán Viktor a kínai utazása miatt nem volt ott tegnap délelőtt a frakcióülésen, de a Népszabadság információi szerint a miniszterelnöknek az a véleménye, hogy valamilyen "foglalkoztatási védettséget" kell biztosítani az idősebb, 20-30 éves munkaviszonnyal rendelkező közalkalmazotti-köztisztviselői csoportnak.

"Lehet, hogy ez lesz a megoldás, és nem a 2 milliós határ megemelése" - latolgatott tegnap a Fidesz-frakció egyik ismert politikusa. Mindenesetre ma ülésezik a Fidesz elnöksége, és megvitatja a kérdést.

A 2 milliós határ megemeléséről azért a dilemma, mert ha 2011 során valóban 25-30 ezer köztisztviselőt bocsátanak el - ahogyan azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette - korántsem mindegy a büdzsé szempontjából, hogy a 2 millió fölötti részre vetik ki a 98 százalékos adót, vagy csak 3,5 millió fölött, ezek pedig "súlyos tízmilliárdot jelenthetnek" - mondta az egyik fideszes politikus a Népszabadságnak.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk