Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Lengyelország: ünnepnapokon tilos nyitva tartani a boltoknak

Ha részlegesen is, de sikerült az ünnepnapi nyitva tartás ellen folyamatosan harcoló lengyel politikai erőknek módosítani a munka törvénykönyvét. A teljes vasárnapi és ünnepnapi tilalom ugyan megbukott a szejmben, de évi 12 ünnepnapon így is tilos lesz kinyitniuk az üzleteknek - adja hírül a Napi Gazdaság.

Lengyelországban évek óta napirenden van a vasárnapi nyitva tartás ügye, először a befolyásos római katolikus egyház emelte fel a szavát ellene, majd a vele szövetséges politikai pártok folytatták a lobbizást. Mivel azonban országos szinten nem sikerült megoldani a problémát, a vajdaságok és a városok önkormányzataival próbálták betiltatni a nemzetközi üzletláncok vasárnapi nyitva tartását - amit a kiskereskedőknek viszont engedélyeztek volna. Emiatt is buktak el ezek a próbálkozások, a jog előtti egyenlőség elve ugyanis nem ad lehetőséget ilyen kivételezésekre, arról nem is beszélve, hogy a rendelkezés mintegy 18-27 ezer ember állását veszélyeztette volna.

Túl merev francia szabályozás

A Napi Gazdaság információi szerint Franciaországban éppen ellenkező irányú törekvések vannak kialakulóban. Nicolas Sarkozy francia elnök Gironde tartományban tett látogatása során megerősítette választási ígéretét, amely a merev munkaügyi szabályok enyhítését taglalja, az áruházak vasárnapi nyitva tartásának engedélyezésével ugyanis tovább növelhetnék a turizmusból származó bevételeket.

Franciaországban egy százéves törvény köti meg a kiskereskedők kezét, mivel a "sürgős" szolgáltatásokat nyújtó helyek kivételével (vendéglők, bárok, cigaretta-, virág- és újságárusok, valamint gyógyszertárak) tilos nyitva tartani kiskereskedelmi egységeket vasárnap. Az élelmiszerboltok vasárnap reggel rövid időre kinyithatnak, a pékek pedig csak akkor kínálhatják péksüteményeiket, ha a hét valamelyik további napján zárva tartanak. Az olyan kis boltok, amelyekben családtagok - azaz nem bérért dolgozó alkalmazottak - végzik a munkát, nyitva tarthatnak, akárcsak a turistazónáknak minősülő helyeken tevékenykedő sport-, rekreációs és kulturális szolgáltatók.

Mindeközben az Elysée Palota szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy semmilyen konkrét reformlépés nincs a kormány napirendjén a vasárnapi munkarend megváltoztatásával kapcsolatban.
Follow hrportal_hu on Twitter