Megjelent: 12 éve

Lévai: Közös stratégiát a feketemunka visszaszorítására

A feketemunka elleni harc, a munkajog és a munkaügyi normák korszerűsítése nem korlátozódhat az elmélet szintjére, tagállami összefogásra van szükség. Javaslom, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki európai uniós stratégiát a feketemunka leküzdésére, vállaljon nagyobb részt a munkaügyi és társadalmi felügyeletek munkájában - mondta Lévai Katalin, európai parlamenti képviselő.

A képviselő, aki a Jogi Bizottság tagja is abban az írásos hozzászólásban jelentette ezt ki, amelyet október 8-án nyújtott be az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

Lévai beadványában kiemelte, hogy az Eurobarometer 2007-es év végi felmérése szerint munkaképes uniós állampolgárok 5 százaléka, azaz az EU 392,9 millió lakosából 19,7 millió vallotta azt, hogy dolgozott már illegálisan. Egyes tagállamokban a be nem jelentett munkavégzés mértékére eléri, vagy meghaladja a GDP 20 százalékát is. (A 27 EU-tagországban készített felmérése szerint Magyarország a középmezőnyben foglalt helyet.)

A magyar képviselő azt is hangsúlyozta, hogy a be nem jelentett munkavégzés tartósan fennálló negatív gazdasági hatásokkal járó jelenség az európai munkaerőpiacon, ördögi kör, amelyből csak nehezen tudnak kitörni a munkavállalók, munkaadók. A legsújtottabb ágazatok a mezőgazdaság, az építőipar, a háztartási, szállásadói és vendéglátási szolgáltatások, ezekre a bizonytalanság és a kedvezőtlen bérviszonyok a jellemzők.

Lévai Katalin célkitűzésként jelölte meg, hogy ösztönözni kell a legális munkavégzést az adómentes jövedelemalapok növelésével. A tagországoknak csökkentve a munkaerőre nehezedő adóterheket, folytatni kell az adó- és társadalombiztosítási rendszer reformját. Annak érdekében, hogy a háztartások alacsonyabb áron vásárolhassanak szolgáltatásokat, javasolta uniós szolgáltatási utalványok bevezetését. A be nem jelentett munkavégzés elleni harchoz elengedhetetlen az is, hogy a tagállamok megnyissák munkaerőpiacaikat egymás munkavállalói előtt. Ezek részleges korlátozása hozzájárul a területi egyenlőtlenségek kialakulásához s ellentétes az Unió alapelveivel.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter