Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

LMP: rendszerszintű problémák vannak a közmunkaprogramban

Az LMP véleménye szerint a közmunkaprogramban rendszerszintű problémák figyelhetőek meg - mondta országjárása során szerzett tapasztalataira alapozva Szél Bernadett. A képviselő, aki öt megyében kereste fel a közmunkaprogramok résztvevőit, úgy látja, ezek a problémák orvosolhatóak lennének.

Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy korábban a Békés megyei Pusztaottlakán járt. Ezt követően arról számolt be, hogy a közmunkaprogram résztvevőit embertelen körülmények között foglalkoztatják, ráadásul a település polgármesterének földjein is dolgoznak. A politikus utalt arra, hogy az ügyben közérdekű adatkéréssel fordult a település önkormányzatához és jelenleg is várja az adatokat.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy, Szél Bernadett országjárása során készült filmet. Ennek kapcsán az LMP-s Mile Lajos azt mondta, nem lenne szabad előfordulnia annak, hogy a dolgozó emberek munka közben ne tudják kielégíteni alapvető fizikai szükségleteiket, például ne jussanak vízhez.

A politikus közölte, az LMP egyetért azzal, hogy az emberek a munkájukért kapjanak pénzt, de ettől függetlenül úgy látják, hogy a kormányzatnak nem csak megalkotnia kell az erről szóló jogszabályt, hanem felügyelni is kellene annak végrehajtását. Hozzátette, az így összegyűlt tapasztalatok alapján az LMP szerint indokolt a törvény korrekciója.

Hangsúlyozta, hogy a közmunkában túl sok a szubjektív elem, mert amíg egyes településeken az emberek életminőségének javítása érdekében használják fel a pénzeket, máshol mostoha körülmények között és nem a köz érdekében, hanem magánföldeken dolgoztatják a munkásokat.

Arra is kitért, hogy a közmunka jelenlegi formájában nem valódi megoldást, hanem csak egy átmeneti állapotot jelent. Leszögezte: szükség lenne a munkások továbbképzésére, hogy a programból kikerülők a nyílt munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni.

Életszerűtlennek nevezte a heti fizetések rendszerét is, ami - véleménye szerint - az önkormányzatoknak is problémát okoz.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk