kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Majálisoztak a pártok - nagy szavakban nem volt hiány

Aktuálpolitizálással ünepelték május elsejét a pártok. A munka ünnepén az összes nagyobb párt megszólalt. Gyurcsány Ferenc a kormány leváltásáról, Mesterházy Attila Orbánék korruptságáról, az LMP többek között zöldmunkahely-teremtési koncepciójáról, Bajnai Gordon kormányzási terveiről beszélt, Thürmer Gyula a kapitalizmust ostorozta. A kormánypártok a foglalkoztatottságban elért növekedésről és a megváltozott munkaképességű emberekről nyilatkoztak.

Gyurcsány Ferenc "rohadtul utálja a pávatáncot"

Széles demokratikus összefogásra van szükség a kormány leváltásához- jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti, a Városligetben tartott május elsejei ünnepségén Gyurcsány Ferenc.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke

A DK elnöke, aki a kormányt botrányosnak, az ellenzéket pedig teszetoszának nevezte, hangsúlyozta: nem elég megállapodni az egyéni képviselőjelöltekről, közös demokratikus ellenzéki lista kell. A politikus világossá tette, hogy nem aspirál a kormányfői posztra. Kijelentette: függetlenül attól, hogy ki kit szeret, annak kell a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjévé válnia, akinek a pártját a legtöbben támogatják."A legrosszabb Mesterházy, a legrosszabb Bajnai is jobb, mint a legjobb Orbán" - mondta.

"Én rohadtul utálom a pávatáncot. Akkor is utálom, hogyha ezt a kormány járja, akkor is utálom, hogyha ezt az ellenzék járja" - jelentette ki a DK vezetője néhány száz hallgatója előtt. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az ellenzéki összefogás során "nem finnyáskodunk", mert az Orbán Viktorral szemben álló demokratikus sokaságban szükség van mindenkire.

Szavai szerint "nem nyaralni megyünk a Balatonra, és ehhez keresünk családi társakat". Az ellenzékben szükség van Bokrosra, Kunczéra, Fodorra, a szociáldemokratákra, Schmuckra, a DK-ra, a Szemára, a szakszervezetekre és a civilek sokaságára - mondta.

A szabad Magyarország ellenfelei nem Brüsszelben vannak, hanem a Lendvai utcában és a kormányban - folytatta. Akik szabad Magyarországot akarnak, azoknak szembe kell fordulniuk mindazzal, amit ma Orbán Viktor jelent - hangsúlyozta. A jelenlegi miniszterelnök ugyanis szembefordult a magyar történelem évszázados, haladó örökségével - tette hozzá.

A közélet botrányok sorozatából áll - folytatta Gyurcsány Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy a Laborc-Portik-üggyel kapcsolatban a kormánypárti politikusok azt mondják, ők soha nem találkoznának bűnözőkkel. "Őszintén szólva nem tudom, hogy akkor hogyan tartanak frakcióülést" - közölte.

Oly áhítatosan tudnak beszélni a család szentségéről és hogy ezt nyomatékosítsák, "egy-két pofonnal megtoldják" - mondta a politikus, aki szerint a regnáló hatalom velejéig romlott és erkölcstelen. Mindig voltak romlott politikusok - közölte, de véleménye szerint akik ma hatalmon vannak, azok privatizálják a törvényhozást, és azért alakítják át az alkotmányos rendet, hogy ők, rokonaik és szomszédjaik gazdagodjanak.

A volt kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nem kérnek a "szenteskedő" államhatalomból, mert a "magyar alkotmány" szerint az állam és az egyház különváltan végzi a dolgát.

Azt is leszögezte, hogy az ellenzéki pártoknak nincs okuk egyetérteni a határon túli magyarok szavazati jogával. "Ne szavazzon, ne döntsön az, aki nem visel felelősséget döntésért" - érvelt. Szavai szerint nem kell bocsánatot kérni a 2004-es népszavazásért, és nem kell bocsánatot kérni 2006 őszéért sem. 2006-ban a rendőrség - ha nem is hiba nélkül - az alkotmányos rendet védte - jelentette ki. Voltak a rend őrei, voltak tudatos bajkeverők és a bajkeverésbe véletlenül vagy szándékosan belekeveredő békés emberek - mondta.

"Nem hátrálni, nem elnézést kérni, hanem beleállni" - összegezte Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy tolvajnak nevezte az Orbán-kormányt

Az MSZP elnöke pártja városligeti majálisán elmondta: a szocialisták a kisebb baloldali pártokat is bevonnák abba a megállapodásba, amelyet az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel kötöttek a közös egyénijelölt-állításról.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke

Az MSZP elnöke azt mondta, Orbán Viktor nem a közérdeket szolgálja, hanem a fideszes klientúra mohóságát elégíti ki. "Orbánék minden döntése mögött a pénz, a haszonszerzés, a meggazdagodás vágya áll. Szabad prédának tekintik a gazdaságot, hűbérbirtokuknak az országot" - jelentette ki, utalva a földbérleti és a trafikpályázatokra.

Arról is beszélt, hogy bár a miniszterelnök szavakkal magasztalja, igazából lenézi a munkásokat, az alkalmazottakat, a szegényeket. A kormányfőt okolta azért, hogy nem növekszik a gazdaság, elviselhetetlenül magasak az árak, tömegessé vált a szegénység, csaknem 500 ezer gyerek éhezik, és négymillió magyar él a létminimum alatt.

Mesterházy Attila azt mondta, leváltják "Orbán Viktor hazugságra, megfélemlítésre és korrupcióra épülő rendszerét", és számon kérik a felelősöket. Hangsúlyozta azonban, hogy a jelenlegi ellenzék előtt álló feladatoknak ezzel nincs vége: "új rendszert kell felépíteni, amely egy új, igazságos Magyarország lesz". Ehhez világos vízió, megvalósítható program és a tenni akaró emberek mindennapi munkája kell. Az MSZP programja felelős gazdaságpolitikát, igazságos társadalompolitikát és erős demokráciát kínál, több munkahelyet, tudásalapú gazdaságot, a szociális válság enyhítését, a közszolgáltatások fejlesztését - mondta.

Bejelentette: megküldi a Demokratikus Koalíciónak (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, a Szövetségben Együtt Magyarországért pártnak és a Fodor Gábor vezette Liberálisoknak azt a megállapodást, amelyet a szocialista választmány szombaton Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével kötött. Ebben egyebek mellett arról állapodtak meg, hogy a parlamenti választáson az egyéni körzetekben egy közös jelöltet állítanak a Fidesszel szemben.

Mesterházy Attila felszólította a kormányfőt, kényszerítse Balogh József fideszes képviselőt arra, hogy "tűnjön el a közéletből", miután kiderült, hogy "több éven át verte a feleségét".

A pártelnök beszédét Gyurcsány Ferenc DK-elnök is meghallgatta, miután beszédet mondott pártja majálisán, ugyancsak a Városligetben.

Horváth Csaba, a szocialista párt alelnöke és fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, kevesebb mint négyszáz nap van a parlamenti választásig, és nem sokkal később lehetőség nyílik arra is, hogy a budapestiek leváltsák Tarlós Istvánt. A főpolgármesterről az MSZP-s politikus azt mondta, nem a budapestiek érdekét képviseli, amit szerinte az is alátámaszt, hogy "átjátszotta" az iskolákat és a kórházakat az államnak.

Az MSZP majálisán fellépett mások mellett a 100 Folk Celsius, Harangozó Teri, Dopeman és a Magyar Állami Népi Együttes, délután pedig további koncertekkel készülnek a városligeti Nagyréten.

Az LMP zöldmunkahely-teremtési koncepciójáról nyilatkozott

Az LMP május elsején elküldte zöldmunkahely-teremtési, valamint az új munka törvénykönyvére vonatkozó koncepcióját a szakszervezeti konföderációknak - jelentett be Szél Bernadett, az LMP társelnöke a párt budapesti majálisán tartott sajtótájékoztatón.

A párt tárgyalásokat kezdeményez annak érdekében, hogy a választásokra már egy társadalmi egyeztetésen túljutott, valóban a magyar emberek érdekeit tükröző programot tudjanak felmutatni - tette hozzá.

Ünneplésre nem láttak okot az LMP-sek

Az országgyűlési képviselő azt mondta: ma Magyarországon a munkával kapcsolatban nincs mit ünnepelni. Arra van lehetőség, hogy megnézzük a tényeket, hogy az ország milyen állapotban van, és megkeressük a kitörési lehetőségeket, amelyek segítségével kormányváltás esetén Magyarország előre tud haladni a munka világában - tette hozzá Szél Bernadett.
Szél Bernadett, az LMP társelnöke

A független országgyűlési képviselő kiemelte: a Fidesz legfontosabb, az egymillió új munkahely teremtéséről szóló választási ígérete csúfosan megbukott. Nemhogy nem sikerült új munkahelyeket teremteni, hanem "2008 óta nem voltunk olyan rossz helyzetben, mint most". Ezt az emberek érzik a bőrükön, érzik a mindennapokban, így a "kormányzati sikerpropaganda" ebben a tekintetben teljesen felesleges - tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a kormánynak legalább két kézenfekvő lehetősége lenne, hogy viszonylag gyorsan munkahelyeket teremtsenek az országban. Az egyik az energiahatékonysággal van összefüggésben, de ehelyett "egy álságos rezsicsökkentést" kaptak az emberek. A másik lehetőséget a szövetkezetek jelentenék, a kormány viszont jó ideje halogatja, hogy átfogó szövetkezeti törvénymódosítást dolgozzon ki. Pedig az LMP szerint "a zsákutcás közmunkaprogramok" helyett ez valódi lehetőséget jelentene a vidék számára. A világon több mint 3 milliárd ember dolgozik szövetkezeti formában, olyan szinten, hogy el tudja tartani magát és családját - hangsúlyozta a képviselő.

A párt társelnöke elmondta: az LMP zöld majálisára látogatók egy olyan párttal találkozhatnak, amely nem eladó, a kétharmaddal szemben is Magyarország és a magyar családok érdekeit képviseli.

Szakszerű kormányzást ígért Bajnai Gordon

A gyarapodást, a biztonságot és a nyugalmat hosszú távon visszahozó, szakszerű kormányzást ígért Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Magyar Szolidaritás Mozgalom városligeti majálisán.

Az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) Választási Szövetség vezetője a munka világáról szóló fórumon hangsúlyozta, kormányra kerülve úgy változtatnák meg "Európa legigazságtalanabb adórendszerét", hogy az átlagbér fölött kereső munkavállalókig bezáróan mindenki jövedelme emelkedhessen, és kizárólag a legtehetősebb nyolc százaléknak kelljen többet fizetnie. Terveik szerint a minimálbér nettó értéke 8-10 ezer forinttal emelkedhetne - mondta.
Kónya Péter, Bajnai Gordon és Jávor Benedek

A volt kormányfő kiemelte: az igazságtalan rezsicsökkentés helyett valódi, 30 százalékos fűtéskiadás-megtakarítást eredményező energiakorszerűsítésbe kezdenének, és minden társasház szigetelését felújítanák.

Ezzel összefüggésben megjegyezte, a kormány "nagy rezsiátverése" csak a választásokig tarthat, ráadásul addig is leginkább azokat segíti, akik az úszómedencéjüket fűtik.

Szólt arról is, szükség van a közmunkára, de azt teljesen másképp szerveznék. Bajnai Gordon szerint ugyanis szükség van a szakképzés programba építésére, mert a közmunkások a későbbiekben csak így tudnak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Kiemelte, kormányzása idején közmunkával a minimálbérrel megegyező jövedelmet lehetett szerezni, ezt szintén visszaállítanának. A közmunkaprogramokon túl létrehoznák az államilag támogatott piaci munkahelyek kategóriáját - folytatta, hozzátéve, hogy az így foglalkoztatottak hajthatnák végre a tervezett állami fűtéskorszerűsítéseket is.

Bajnai Gordon külön kitért a leghátrányosabb helyzetű észak-kelet-magyarországi régióra, hangsúlyozva, hogy 300 milliárd forint összegű európai uniós forrást kizárólag ennek a térségnek különítenének el, amelyet az oktatásra, az egészségügyre és ipari parkok létesítésére fordíthatnának. Élhető helyet akarnak teremteni a térség minden településén - folytatta, aláhúzva, hogy a munkahely-teremtési támogatások mellett, segítenék a térségből származó, de Budapesten diplomát szerző fiatalok visszatelepülését. Gyorsított bírósági felülvizsgálatokat tartanának az állami földbérletpályázatok ügyében, és igazságot szolgáltatnának azoknak a helyi gazdáknak, akik elől elhappolták a földet az új földesurak - fogalmazott.

Kiemelte, programjuk arról szól majd, miként állítanák helyre a társadalmi békét, az összefogást és a szolidaritást. A volt kormányfő szerint a kormány a politikájával azt üzeni az embereknek, hogy vagy megszokják a reménytelenséget, a kiszolgáltatottságot, vagy megszöknek. "Mi nem akarjuk megszokni ezt a rendszert, megszökni sem fogunk" - fogalmazott, hozzátéve: a jövő évi választásokon az emberek arra szavazhatnak, hogy visszavegyék saját sorsuk irányítását.

Kónya Péter, az Együtt 2014 - PM választási szövetség társelnöke megszólalásában arra emlékeztetett, hogy a Fidesz által megváltoztatott új munka törvénykönyve kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat, amin mindenféleképpen változtatnának. Sürgette tovább a sztrájktörvény módosítását is, mivel szerinte az "Orbán-Simicska rezsim" ellehetetlenítette a dolgozók törvényes munkabeszüntetésének lehetőségét.

Jávor Benedek, az Együtt 2014 - PM másik társelnöke arra figyelmeztetett, hogy Magyarországnak nem a munkaerő árában, hanem képzettségében kell felvennie a versenyt a világgal. Olyan megoldásra van szükség, amely növeli a foglalkoztatást, egyben európai színvonalú életminőséget is biztosít, hogy a most külföldre vándorlók is el tudják képzelni jövőjüket Magyarországon - fejtette ki.

Bajnai Gordon kora délután tárgyalt a közös szakszervezeti konföderáció létrejöttét bejelentő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok és a Szakszervezetek Együttműködési Fórum (SZEF) vezetőivel. A megbeszélés után a volt kormányfő az MTI-nek elmondta, azért jött a szakszervezeti sátorhoz, hogy gratuláljon a konföderációknak a bejelentéshez. Kifejtette: attól függetlenül, hogy éppen ki van kormányon vagy ellenzékben, Magyarországnak érdeke, hogy legyen egy erős, egységes munkavállalói érdekképviselet. Ez érdeke a munkavállalónak, a munka világának is, és segíti, hogy Magyarországon hosszú távon több és jobb munkahely legyen - mondta.

A választási szövetség jelezte az érdekképviseleteknek, hogy az általuk elkészített programot, a munka törvénykönyvének átalakítását és a konkrét foglalkoztatást segítő programokat a rendelkezésükre bocsátják, és egyeztetéseket kezdeményeznek azért, hogy megismerjék a szakszervezetek véleményét.

"Olyan politikai kultúrában gondolkozunk - szemben a mostanival - ahol az érdekeltekkel mindig egyeztetnek minden programról" - fogalmazott Bajnai Gordon.

Kérdésre válaszolva azt is kiemelte: választási együttműködésről nem volt szó, mivel a szakszervezetek nem politikai céllal egyesültek, "nekünk mint szakszervezetekkel van velük feladatunk, hogy a munka világáról egyeztessünk".

Vona Gábor: a "nemzeti radikális oldalt" nem a gyűlölet, hanem a szeretet tartja össze

A Jobbikot és a „nemzeti radikális oldalt” nem a mások gyűlölete, hanem Magyarország, a magyar nemzet és az egymás iránt érzett szeretet tartja össze – mondta Vona Gábor szerdán, a Jobbik központi majálisán tartott előadásán. Az ellenzéki párt elnöke a több száz fős hallgatósága előtt a Fekete bárány, fehér holló című új könyvét mutatta be és ennek kapcsán beszélt a Jobbik és saját maga céljairól, gondolatairól.

Beszédében úgy fogalmazott, hogy Jobbikot nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni: azokat a problémákat, amelyek a Jobbikot életre hívták, „mint egy társadalmi immunreakció”, meg kell szüntetni és akkor a Jobbik meg fog szűnni. Ilyen problémának nevezte, hogy adjanak munkát és megélhetést a magyar embereknek, teremtsenek biztonságot és adják vissza a nemzet büszkeségét. „Ha ezeket megteszik, akkor a Jobbik el fog tűnni, de ha nem akkor el kell viselni azt is, hogy meg fog erősödni” – tette hozzá.
Balczó Mátyás, a Barikád hetilap főszerkesztője és Vona Gábor, a Jobbik elnöke

Elmondta azt is: aki baloldaliként ma Magyarországon úgy érzi, hogy ő áll a jó oldalon, az „nem igazán nézett a dolgok mélyére”.

Vona Gábor szerint biztosan lesz a baloldalon összefogás, mert megvan a centruma: a pénz. Ezzel szemben a „nemzeti radikális oldal” értékek mentén egyesül éppen ezért a választások kapcsán sem koalícióban gondolkodnak, hanem értékrendekben.

Pártja politikájáról szólva elmondta: nem azt nézik, hogy hogyan lehet minél több embernek a kedvében járni, hanem az általuk választott értékrendhez kívánnak minél több támogatót találni.

A Magyar Gárda kapcsán leszögezte: a Jobbik és a Magyar Gárda történetét nem lehet szétválasztani egymástól. „A Jobbik és a gárda ugyanazon érzésnek, értékeknek a különféle megnyilvánulásai, amellyel a többi politikai párt és a hatalom nem tud mit kezdeni” – fogalmazott a pártelnök.

A Békemenetről szólva Vona Gábor elmondta: a magyar nemzet egy szabadságharcos nép, Orbán Viktor pedig jól érzi ezt és ügyesen kampányol ezzel, „de az nem szabadságharc, hogy a Fidesz a saját hatalmáért konfrontálódik az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal (IMF), nem pedig a magyar nemzet érdekeiért”.

Elmondta azt is, hogy szerinte a cigányságnak két választása van: vagy épít, vagy rombol és „aki épít azt segítjük, aki rombol azt üldözzük”. Vona Gábor úgy véli, hogy a „cigánykérdést” a Jobbik tette a politikai közbeszéd részévé és ha a Jobbik nem lenne a parlamentben, akkor nem beszélnének erről a problémáról.
A Jobbik majálisa

Kiemelte azt is: amíg az ügynöklisták és minden titkosított adat nem kerül nyilvánosságra a politikai pártok, az egyházak és minden közszereplő tekintetében, addig a magyar nemzet nem indulhat el a felemelkedés útján.

A KDNP puszta ígérgetésnek nevezte az ellenzék beszédeit

A Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy trió egyetlen mondanivalója az volt május elsején, hogy a jelenlegi kormányzatot esetenként alpári hangon kritizálja, és a már megbukott, csődöt hozó gazdaságpolitikájuk mellett puszta ígérgetéssel szerezzenek szimpatizánsokat - írta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Újra a szakértelem és a tehetség hangoztatásával próbálkoznak, s az emberek emlékezetét semmibe véve próbálják megvezetni mindazokat, akik helyettük egy olyan pártszövetségre adták voksukat, amely a kisemberek érdekeit szem előtt tartva kormányozta ki az országot a csőd közeli katasztrófahelyzetből" - olvasható a közleményben.

Mint fogalmaztak, "Zuschlag János, Hagyó Miklós és Wieszt János szocialista elvtársainak szájából igencsak visszásan hatott a korrupció felemlegetése is, amikor a szakdolgozatát még mindig meg nem találó Gyurcsány Ferenc, az Internacionálét korábban bőszen éneklő Bajnai Gordon, vagy a parlamenti munka alatt egy fürdőben lazító Mesterházy Attila most erős, hathatós alternatívát kíván felmutatni az ellenzéki oldalon".

Az Emmi a rehabilitációs foglalkoztatásról beszélt

A kormányzat különösen nagy figyelmet fordít a rehabilitációs foglalkoztatás előmozdítására, és célja ezt mind magasabb szintre emelni - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkársága szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben május elseje alkalmából köszönti a megváltozott munkaképességű dolgozókat.

A kormányzat "ennek érdekében már számos lépést tett a támogatások és a fogyatékos személyek integrációja területén - ez utóbbival is közelebb hozva a fogyatékossággal élőket a társadalmi befogadásához" - írták.

Közölték, több mint ötvenezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását támogatja évente a kormány.

Az újonnan bevezetett átlátható és azonos feltételeket kínáló szabályozás utat adhat minél nagyobb arányú foglalkoztatásra a nyílt munkaerőpiacon, valamint a védett foglalkoztatóknál.

A rehabilitációs kártya segíti a megváltozott munkaképességűek munkába állását, valamint erre ösztönzi a munkáltatókat is. A kedvezményt idén februárban már majdnem tizennégyezer munkavállaló után vették igénybe a munkáltatók - olvasható.

Mint írták, a kormánynak e területen célja továbbá a fogyatékossággal élők társadalmi befogadásának a növelése is.

Többek között ezért indult a Segítő vásár, mely az elmúlt decemberben már harmadszor adott lehetőséges a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek bemutatkozására. Az ezzel a névvel és logóval ellátott áruk azt jelzik a vásárlónak, hogy a termékeket megváltozott munkaképességű ember készítette, és megvásárlásukkal rajtuk segít.

A Fogyatékosságbarát munkahely-díjjal az államtitkárság azon cégeket díjazza, amelyek a legtöbbet teszik a megváltozott munkaképességű alkalmazottak foglalkoztatása érdekében - olvasható a közleményben.

A Fidesz újra megdicsérte a foglalkoztatottsági adatokat

A Fidesz szerint Magyarország a foglalkoztatottságban is jobban teljesít az uniós tagállamok többségéhez képest, mert három éve folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdán, a munka ünnepe alkalmából tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a baloldal, Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy, akik együtt tették tönkre, lökték a csőd szélére az országot, majálisaikon „üres lufikat eregetnek”, de be kell látni, együtt szúrták hátba a munkavállalókat a szélsőséges gazdaságpolitikájukkal.

Megduplázódott a munkanélküliség, az emberek havi keresetének felét elvitte az adó, a másik felét a rezsikiadás, magára hagyták a fiatalokat, a pedagógusokat, engedték, hogy a magyar emberek munkájával megtermelt profitot külföldi cégek vigyék ki az országból, zavartalanul nézték, hogy a devizahitelek adósságcsapdájába kerüljenek az emberek – sorolta.

A kormánypárti politikus értékelve a második Orbán-kormány elmúlt hároméves tevékenységét azt mondta: a bírálatokkal szemben az az igazság, hogy jobboldalon szemben a baloldali kormányok nyolcéves cselekedetével, eddig is komoly eredmények születtek, amelyek az unió tagállamaihoz viszonyítva is kimagaslóak.

Statisztikai adatokra hivatkozva azt mondta: az elmúlt év első negyedévéhez viszonyított adatokhoz képest jelenleg 26 ezer emberrel többen dogoznak. 160 ezerrel több a foglalkoztatottak száma, mint a baloldali kormányzás idején, szemben más uniós tagállamokkal, Magyarországon 3 éve folyamatosan nő a foglalkoztatottság, miközben más uniós tagállamokban, 26-27 százalékot is eléri az állástalanok aránya - hasonlította a magyar helyzetet a súlyos válságban lévő görög és spanyol gazdasághoz. Magyarországon legutóbb 11,8 százalékos munkanélküliséget mértek, ami szintén rekordmagas arány és meghaladja az Európai Uniós átlagot.

Selmeczi Gabriella kijelentette: Magyarország az unió más tagállamaihoz képest is sokkal jobban teljesít, mert egyrészt magasabb a foglalkoztatottság, 63 ezer forintról 93 ezer forintra emelték a minimálbért, itt a legalacsonyabb, 16 százalékos a maximalizált személyi jövedelemadó, 900 ezer gyermekes családot segíti a családi adókedvezmény, munkahelyvédelmi akcióterveket indítottak el, 19 százalékról a felére csökkentették a vállalkozások nyereségadóját.

A kormánypárt szóvivője azt mondta: a baloldal most ezt az eredményt akarja elhazudni és elvenni az emberektől mindazt, amit a jelenlegi kormány adott. Hozzátette: Bajnai és Mesterházy csökkentené a minimálbért, magasabb adókat vetne ki, és mivel ellenzik a rezsicsökkentést, az emberek újra rosszabb körülmények közé kerülnének.

Selmeczi Gabriella a sajtótájékoztatón a trafiktörvénnyel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a kijelentette: nincs olyan központi utasítás a Fidesz részéről, hogy keressék meg a nyertes pályázók között az MSZP-kötődésű vállalkozásokat, és felszólította Bajnai Gordont, aki az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért nevében feljelentést tett a dohány-kiskereskedelmi koncessziók odaítélése ügyében, hogy ne keresse, ne „listázza” a nyertesek párthovatartozásait, mert az különleges adatnak minősül, és ezzel bűncselekményt követnek el.

A szocializmust éltették a munkáspártok Pécsen és Budapesten

A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt szimpatizánsai vörös zászlók és pártlogók alatt a Városligeti majálisra vonulva a szocializmust éltették, és a kapitalizmust bírálták. A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal pedig Pécsen vonult fel a kormányzat szerintük megszorításokon alapuló politikáját bírálva.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke arról beszélt, május 1-je a munkásszolidaritás ünnepe, amit megpróbálnak tőlük elvenni, meghamisítani, és úgy beállítani, mintha semmi másról nem lenne szó, mint sörivásról és virslievésről.
A Munkáspárt majálisa

Közölte, ahhoz hogy ma meg tudjanak élni a munkások, nem 8, hanem 12-16 órát kell dolgozniuk, és ma rosszabbul élnek, mint a szocializmus idején, amikor szavai szerint nem voltak hajléktalanok. Azt mondta, lehet szidni a szocializmust, de az a rendszer munkát, megélhetést adott az embereknek, szemben a mostanival.

Úgy látja, ma a kapitalizmus válságban van, és ezt az Európai Unió sem tudja megoldani. Szerinte a válságot a tőke korlátozásával lehetne megoldani, ám Magyarországon olyan kormány van, amelyik ezt nem akarja.

A pártelnök szerint a kizsákmányoló multinacionális bevásárlóközpontokat haza kellene küldeni, saját kézbe kellene venni a mezőgazdaságot, az ipart, megadóztatni a gazdagokat, államosítani kellene az energiaellátást, a vízellátást és a közlekedést; ezek szavai szerint a dolgozó embereket kell hogy szolgálják, nem pedig a multinacionális tőke érdekeit.

"A Magyar Nemzeti Bankot rendeljük alá az Országgyűlésnek, a kormánynak, hogy ne a külföldi vagyonosokat szolgálja, hanem a magyar embereket, társadalmat" - mondta.

Thürmer Gyula újságírói kérdésekre az MSZP és az Együtt 2014 összefogásáról azt mondta, a kapitalisták fogtak össze egymással. Úgy fogalmazott, baloldalinak lenni nem egyszerűen jelszó, a baloldaliság azt jelenti, hogy elveszünk a gazdagoktól, és odaadjuk a szegényeknek; az MSZP és "az összes többi társulás" ezzel szemben nem ezt akarja, ezért ma egy baloldali párt van, a Munkáspárt.

A pártelnök mögött állók közül többen is az egykori munkásőrség ruhájához hasonló öltözetet viseltek. Újságírói kérdésekre Thürmer Gyula azt mondta, az "egyszerűen szürke ruha", és azért hordják, mert "ez a legegyszerűbb és legolcsóbb". Hozzátette ugyanakkor, "lehetne ezt a ruhát hordani, akár emlékezve a múltra, akár emlékezve a jelenre".

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a pécsi majálist megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a párt szórólapakcióba kezdett, hogy tájékoztassa a lakosságot legfőbb követeléseikről.
A Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal felvonulása Pécsen

Legyen szolidaritáson alapuló közteherviselés, többkulcsos adórendszer, a tehetős vállalatok, köztük a bankok fizessenek több adót, és történjen meg az európai szociális charta ratifikációja - sorolta. Hozzátette, szükség van a gyermekéhezés felszámolására, az alapvető élelmiszerek esetében hatósági maximált árak bevezetésére, az áfa jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentésére, továbbá a víz, a gáz és a villany tekintetében szociális tarifára.

Vajnai Attila pártja nevében sürgette a devizahitelesek megsegítését, egy új állami bank létrehozását, "amelynek célja nem a profit, hanem a hitelezés". Kitért rá, hogy a lakhatáshoz és a társadalombiztosításhoz való jogot alkotmányos alapjoggá kellene nyilvánítani, vissza kell adni az elvett nyugdíjakat, köztük a rokkant bányászok járandóságait, a demokratikus ellenzéki összefogásnak pedig azonnali, "a jóléti államot védő szociális válságkezelő programot" szükséges meghirdetnie.

Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője azt hangoztatta: "elég volt négymillió koldus országának" lenni, elég volt abból, hogy nyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, és 300 ezer gyermek éhezik Magyarországon. "Munkát, kenyeret, fedelet és európai demokráciát követelünk mindenkinek" - mondta.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal. Vajnai Attila és több társa egy szakaszon ötágú vörös csillagos pólót viselt. A rendőrség nem avatkozott közbe.

Ezzel kapcsolatban a pártelnök újságíróknak azt mondta: a nemzetközi joggal összhangban demonstráltak, ezért nem tartja törvénysértőnek azt, hogy a felvonulás egy szakaszán látható volt ruházatukon a munkásmozgalom egyik jelképe, a vörös csillag.

Nyári Zsolt úgy fogalmazott: vannak olyan önkényuralmi diktatúrák, amelyek kisajátították a vörös csillagot, és szörnyű, emberiségellenes tetteket követtek el a nevében, de ahogy a kereszt sem tiltott a jelenlegi Európában, úgy a vörös csillag sem lehet az.

A felvonulást egy kisebb csoport zavarta meg azzal, hogy elvették egy demonstráló zászlaját. Amikor a férfi utánuk akart menni, hogy azt visszavegye, lökdösték és szidalmazták. A pécsi rendőrkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a az esettel összefüggésben öt embert a helyszínen elfogott és garázdaság gyanújával előállított.
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megérkeztek a KSH adatai: 354 500 forint volt a nettó kereset mediánértéke

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 414 300 forint volt. Teljes cikk

Továbbra is kevés nő dolgozik a STEM szakmákban

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az... Teljes cikk

A munkaidőnk mindössze 5 százalékát töltjük kommunikációval

Egy átlagos munkanapon, munkaidőnk mindösszesen 5 százalékát - 24 percet fordítunk kommunikációra, azaz valós, emberi kapcsolatra épülő... Teljes cikk