Megjelent: 7 éve

Megduplázná a külföldön munkát keresők segélyét az EU

Az Európai Bizottság javaslata szerint hat hónapon át kellene anyagi támogatást nyújtani azoknak az állampolgároknak, akik külföldön keresnek munkát. Ezzel megdupláznák a segélyre való jogosultság időtartamát - tudatta az InfoRádió.

A javaslat hátterében az áll, hogy a becslések szerint átlagosan 16 hónapig tart, amíg sikerül egy másik országban állást találni.

Az Európai Unió szerint erőteljesebben kellene támogatni a munkaerő szabad áramlását, az unión belül, ezért Brüsszel azt javasolja, hogy a külföldre távozott lakosok hat hónapon át legyenek jogosultak munkanélküli segélyre és tb-ellátásra.

Jelenleg az álláskeresőnek három hónap után haza kell térnie, és újra folyamodnia kell a segélyért. Ez azonban az EU szerint akadályozza őt abban, hogy állásinterjúkra járjon.

Nagy-Britanniában David Cameron miniszterelnök jelezte: korlátozni fogják a brit földön élő, más EU-s állampolgárok hozzáférést egyes segélyformákhoz. A kormányzó konzervatív pártra nagy nyomást gyakorol a bevándorlás- és EU-ellenes UKIP, azaz a Brit Függetlenségi Párt, amely jelentős sikert ért el a múlt heti helyhatósági választásokon.

A UKIP rendszeresen riogat a segélyturista kelet-európaiak rémképével, és sok brit abban a tévhitben él, hogy a szigetországba érkező migránsok azonnal jogosultak lesznek az összes olyan segélyre, amely az őshonos briteknek jár. Ezért ezt a javaslatot is várhatóan úgy interpretáják majd hogy Brüsszel támogatni kívánja, hogy külföldiek Nagy-Britanniában segélyből éljenek - és elkenheti a tényt, hogy saját tagországaik fizetnék ezt.

De a többi tagállamban is kérdéses, hogy mennyire lesz népszerű az ötlet, hiszen többen is éppen megszorításokat vezetnek be.

InfoRádió
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter