Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megmentik a Gyulai Húskombinátot?

Soron kívüli kormányzati intézkedések várhatók a Gyulai Húskombinát megmentésére, az üzem helyzetének rendezésére elkészült egy előterjesztés, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a december 5-i kormányülésre terjeszt be - közölte Budai Gyula csütörtökön Budapesten, miután egyeztetett az érintettekkel.

A VM parlamenti államtitkára a megbeszélés után újságíróknak elmondta: az egyeztetés legfontosabb üzenete az, hogy a Gyulai Húskombinátot "bankszerű eszközökkel" nem lehet megmenteni, mert a kereskedelmi bankok felszámolás alatt lévő cégnek nem biztosítanak olyan forrásokat, amelyek a működést fenntarthatóvá teszik.

Budai Gyula véleménye szerint a Gyulai Húskombinát mostani helyzetéért egyértelműen a tulajdonosi kört és menedzsmentet terheli a felelősség. A vidékfejlesztési tárca továbbra is elkötelezett a dél-alföldi húsüzem, és a munkahelyek megmentése ügyében - tette hozzá.

Megjegyezte: a Gyulai Húskombinát helyzetéről megjelent sajtóinformációkban eddig csak a kormány és a VM felelősségét emlegették, a tulajdonosi körét és a menedzsmentét nem. Ezért furcsállja, hogy a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a fővárosban kíván demonstrálni a dolgozókért, nem pedig Nádudvaron, ahol a tulajdonosok találhatók.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az uniós és a magyar szabályok betartásával egyet tehet: igyekszik a cég megmentését segíteni. A cél a működőképesség fenntartása. Megjegyezte azonban, hogy a húsüzem hatékonyságát növelni kell, ez pedig nem képzelhető el a mostani létszámmal.

Az egyeztetésre meghívták Kovács Józsefet (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét, valamint Görgényi Ernőt (Fidesz), Gyula polgármesterét. Részt vett a megbeszélésen Sáray Éva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke, Borbélyné Balogh Zsuzsanna, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese is.

Budai Gyula leszögezte: mind a város vezetése, mind a térség országgyűlési képviselője, mind pedig a kormány mindent megtett azért, hogy a Gyulai Húskombinát ne kerüljön a mostani helyzetbe.

A kormányzati intézkedésekről szólva az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kabinet stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította a Gyulai Húskombinátot. Ennek köszönhetően a cégnél a felszámolási eljárás megkezdése után még 60 napig a működést fenn kellett tartani, és ezért született döntés soron kívüli kormányzati intézkedések meghozatalára is. Emellett igyekeztek a húskombinátnak kapacitáslekötő megrendeléseket szerezni, amivel biztosítható lett volna a működőképesség, ha az egyik hitelező bank ez elé nem gördít akadályt.

Kovács József és Görgényi Ernő is hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a gyulai húsüzem megmentéséért. Gyula polgármestere kiemelte: továbbra is érzékelik a kormány támogató szándékát. A húskombinát megmentéséhez - azaz a termelés finanszírozásának fenntartásához - azonban 700 millió forintra lenne szükség. A vállalatot át kellene szervezni, mert az utóbbi években a veszteség éves szinten elérte a 600 millió forintot. Ebből az üzemi veszteség 250-300 millió forintot tett ki.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így nő egy 30 fős elemzőközpont csaknem hetvenszeresére

A Morgan Stanley budapesti irodája, amely az elmúlt 14 évben 30 fősről 2000 embert foglalkoztató globális központtá nőtt, idén is folytatja a... Teljes cikk

Rabok is gyártják majd a MÁV-dolgozók cipőit

Egy 40 fogvatartottat is foglalkoztató cég nyerte a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. mintegy 42 ezer munkavédelmi és egyéb lábbeli gyártására kiírt tenderét. Teljes cikk

Az Apple sosem tér vissza a járvány előtti munkarendhez

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a home office hatására hosszú távon is új munkavégzési szokások maradnak fenn a cégnél. Jelenleg az... Teljes cikk