Megjelent: 11 éve

Megvizsgálnák az újságírók elmeállapotát

A romániai újságíróknak háromévente kellene megújítaniuk szakmai engedélyüket, és évente pszichológiai vizsgálatnak kellene alávetniük magukat, megállapítandó, hogy alkalmasak-e ellátni munkájukat - ezt tartalmazza egy román liberális szenátor által benyújtott törvénytervezet.

Ioan Ghise, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora olyan hivatal létrehozását szorgalmazza, amely felügyelné a sajtó működését, és adott esetben büntetést is kiróna a "vétkezőkre". A tervezet előírja, hogy az újságíróknak háromévente meg kellene újítaniuk szakmai engedélyüket, és évente pszichológiai szakvizsgára kell jelentkezniük.

A liberális politikus a dokumentumban maga próbálja megfogalmazni a sajtóvétség fogalmát. Eszerint ide tartoznak a sajtóban megjelenő olyan információk, vélemények vagy kommentárok, amelyek a társadalom működését nem befolyásolják ugyan, de valamely személynek anyagi vagy erkölcsi kárt okoz. A honatya a sajtó "törvénykönyvének" megalkotását, valamint a "sajtóombudsman" intézményének létrehozását is szükségesnek látja.

A sajtó berkeiben természetesen azonnal visszhangot váltott ki az ügy. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) például pénteki számában idézte Mircea Tomát, az Active Watch Sajtófigyelő Ügynökség elnökét, aki blogjában megállapítja: "Jó humorérzékre vall ez a tervezet. A politikusoknak is szükségük van valamire, amin derülhetnek egy jót". Cristian Tudor Popescu, a Gandul című napilap publicistája így fogalmazott: "Érdekes lenne tudni, hogy Ghise úr szenátorként részt vesz-e minden évben pszichológiai szakvizsgálaton? Úgy vélem nem. Ahogy a politikusi bizonyítványát sem hagyta jóvá senki. Ha életbe lép a törvénye, tönkreteszi a sajtót és a sajtószabadságot, már amennyi maradt abból" - nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a publicista.

"Bár a törvénytervezet tartalmaz olyan elemeket, amelyek valóban léteznek a nyugati demokráciákban, az egész elképzelést nem látom többnek kapkodásnál" - mondta a lap érdeklődésére Karácsonyi Zsigmond, a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének (MÚRE) elnöke, aki szerint egy ilyen jellegű törvénytervezetet csak a szakmai szervezetek képviselőivel konzultálva lehetne benyújtani. "Nem azt mondom, hogy nem kellene valamilyen módon megállítani a túlkapásokat, de ennek - ahogy azt már többször hangsúlyoztuk - az önszabályozás által kell megvalósulnia, nem pedig a politikusok által ránk erőszakolt, szájkosár jellegű törvénykezéssel" - hangsúlyozta.

Ioana Avadani, a Központ a Független Újságírásért szervezet ügyvezető igazgatója meglepetésének adott hangot a tervezet miatt, mivel - mint emlékeztetett - évekig folyt a meglehetősen terméketlen vita arról, szükség van-e vagy sem külön sajtótörvényre. Felhívta a figyelmet, hogy már létezik olyan törvény, amely meghatározza a megnyilatkozások elveit, léteznek sajtóintézményeket szabályozó törvények, munkavédelmi szabályozások, sajtóetika-kódexek.

A liberális szenátort saját pártja sem támogatja a sajtó "megregulázásáért" folytatott igyekezetében. Puiu Hasotti, a PNL szenátusi frakcióvezetője amúgy is rossz néven vette, hogy szenátortársa a párt beleegyezése nélkül "partizánkodott" a tervezet benyújtásával. Hasotti amúgy "hülyeségnek" nevezte a tervezetet.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Románia: Vagy állami fizetés vagy nyugdíj!

A román kormány az állami fizetés és nyugdíj halmozását tiltó, illetve a munkaviszony fenntartására a nyugdíjkorhatár elérése után is... Teljes cikk

Munkaerő-toborzásra készülnek az amerikai légitársaságok

A légiutas-kísérők száma 80 ezerről két éven belül 100 ezerre emelkedhet. Teljes cikk

Ügyfelére támadt egy futár Kaliforniában

A 21 éves futárt letartóztatták és többet nem szállít csomagot az Amazonnál. Teljes cikk