Megjelent: 5 éve

Mennyit ér ténylegesen az szja csökkentés?

A Varga Mihály által múlt héten bejelentett 1 százalékos szja csökkentést elviheti az infláció. Bár az adócsökkentés minden munkavállalóra vonatkozik, az alacsonyabb jövedelmek esetében mindössze 2-3 ezer forintos bérnövekedést jelent.

images

Az szja 16-ról 15 százalékosra csökkentése 100 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek, a munkavállalóknak pedig nagyjából 1,2 százalékos bérnövekedést, mondta Vértes András a GKI elnöke az ATV műsorában.

Ez azonban annyira kismértékű növekedést jelent, amelyet az infláció, ami várhatóan 2 százalék körül lesz, el fog vinni.

Az adócsökkentéssel valamivel jobban járnak a magasabb jövedelemmel rendelkezők, hiszen esetükben nagyobb pluszt jelent az 1 százalék, ami náluk marad. A Pénzcentrum számításai szerint a KSH friss béradataival számolva a nettó átlagfizetés Magyarországon jelenleg 153.511 forint, tehát az új adórendszerben 155.813 forint ütné a munkavállaló markát. Ez alig több, mint 2300 forintos nettó bérnövekedést jelent.

Igazi változást az jelentene, ha a vagy a magasabb jövedelemmel rendelkezők fizetnének magasabb adót, vagy megvalósulna az egy számjegyű személyi jövedelemadózás, amelyen a kormány Varga Mihály szerint továbbra is dolgozik. Ez mintegy 10 százalékos bérnövekedést hozhatna, viszont 700 milliárdjába kerülne a költségvetésnek.

ATV/Pénzcentrum
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter