kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hónapja

Mesterséges intelligencia roadshow - indul az Ipar 4.0 kamion

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Neumann János Nkft. közreműködésével idén elindítja az Ipar 4.0 kamiont, mesterséges intelligencia (MI) országos roadshowt rendeznek, valamint olyan utalványprogramot szerveznek, amelynek segítségével a vállalkozások MI alkalmazásokat tudnak támogatott módon bevezetni - mondta a minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős helyettes államtitkára kedden, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett konferencián.

Szolnoki Szabolcs az európai digitális innovációs központok (European Digital Innovation Hubs, EDIH) gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével foglalkozó tanácskozáson elmondta, hogy az EDIH-ek bevonásával minél több szereplő számára szeretnék biztosítani a digitális technológiák elérhetőségét. Közölte, a cél, hogy a magyar EDIH-ek 1500 kis- és középvállalkozás digitális érettség mérését végezzék el, illetve 300 fő számára technikai képzést, valamint üzletfejlesztési és mérnöki  tanácsadásokat biztosítsanak.

A minisztérium kiemelten foglalkozik az Ipar 4.0, az 5G, a mesterséges intelligencia (MI) és a drónokkal kapcsolatos szabályozási környezet kialakításával - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy előkészítés, illetve megújítás alatt áll többek között a mesterséges intelligencia stratégia és a drónstratégia. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy az a biztonság mellett a piac számára megengedőbb szabályozást tesz lehetővé.

Az 5G hálózatok terén a cél az 5G privát hálózatok elterjedésének elősegítése - jegyezte meg.

A politikus beszélt az új iparstratégiáról is, amelynek kiemelt ágazata a járműipar, az élelmiszeripar, az egészség, az információs és kommunikációs technológia, valamint a kreatív ipar. A stratégia fő pillérei a beszállító-fejlesztés, a "magyar bajnokok" kinevelése és a technológiai kiválóság, fenntarthatóság és ellátásbiztonság megteremtése - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ebben a digitalizáció is kiemelt szerepet játszik.

Példaként említette, hogy a közelmúltban zárult az a pályázat, amely 30 milliárd forintot meghaladó összegben biztosított vissza nem térítendő támogatásokat magyar élelmiszeripari beszállító vállalkozásoknak, kifejezetten technológiai fejlesztésekre. Hozzátette, hogy közel 80 magyar beszállító jut támogatáshoz. Szólt arról is, hogy a járműiparban információs klaszter jön létre, amely  a járműipar átállását segíti az elektromos autózásra.

Charaf Hassan, a BME  Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja a megnyitón azt mondta, hogy az EDIH-ek hozzájárulnak a meglévő eredmények "szétterítéséhez" az iparban.

MTI

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk