Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Mi után kell majd adózni és mennyit? - összefoglaló

A közteherviselés rendszerének átalakítása kapcsán a kormány által is támogatott mintegy 140 módosítás között szerepel az is, amely a személyi jövedelemadó (szja) jövő évi alsó sávját 15 millió forintban állapítja meg, és 17 százalékos kulcsot rendel hozzá. A második sáv 15 millió forinttól indul, az adókulcs pedig 32 százalék.

Szintén az szja törvényben határozták meg az üdülési csekk fogalmát: olyan névre szóló utalvány, amely csak üdülési és művelődési szolgáltatásra váltható be. Az ez év utolsó napjáig kibocsátott üdülési csekkek a 2009. december 31-én hatályos szabályok szerint használhatók fel.

Egy módosítás lehetővé teszi, hogy az üzemanyag megtakarítás címén kifizetett összeget - de csak legfeljebb havi 100 ezer forintot - le lehessen vonni az szja alapjából. A felszolgálói díj, a borravaló és a hálapénz viszont egyéb jövedelemnek minősül.

A módosítás után 25 százalék lesz egyes természetbeni juttatások adója, az abban meghatározott összegig. Az üdülési csekk és a munkaadó üdülőjében nyújtott üdülési szolgáltatás a minimálbérig, a meleg étkezés havi 18 ezer forintig, az iskolai rendszerű képzés a minimálbér két és félszereséig, a helyi utazási bérlet egészében adózik 25 százalékkal. A biztosítások közül az önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztárba a munkaadó által befizetett összeg a minimálbér feléig, az önkéntes-kölcsönös egészségpénztárba befizetett a minimálbér 30 százalékáig adózik kedvezményesen. A munkaadó által a magánpénztára befizetett kiegészítő összeg is 25 százalékkal adózik, ha a munkavállaló legalább heti 36 órában dolgozik.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter