kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hónapja

Mikor jók a türelmi idős lakáshitelek?

A türelmi idős lakáshitel azt jelenti, hogy a hitel összegét megkapjuk a folyósításkor, a tőkét viszont nem egyből, hanem csak egy bizonyos idő elteltével kezdjük törleszteni. Ettől azonban később, amikor már a tőkét is fizetni kell, megemelkedik majd a törlesztőrészletünk. De kinek és miért lehet ez jó?

Mikor jók a türelmi idős lakáshitelek?
 

A türelmi idős lakáshitel azt jelenti, hogy a hitel összegét megkapjuk a folyósításkor, a tőkét viszont nem egyből, hanem csak egy bizonyos idő elteltével kezdjük törleszteni. Ettől azonban később, amikor már a tőkét is fizetni kell, megemelkedik majd a törlesztőrészletünk. De kinek és miért lehet ez jó?

Mi az a türelmi idő?

Amikor lakáshitelt veszünk fel, akkor normális esetben a folyósítást követő hónapban azonnal el is kell kezdeni törleszteni a hitelt. A türelmi idős lakáshiteleknél ezzel szemben nem ez a helyzet, a BiztosDöntés.hu segít eligazodni a részleteken.

Ebben az esetben a türelmi idő alatt csak a kamatot kell törlesztenünk, a tőketörlesztés pedig csak a türelmi idő lejárta után kezdődik. A vállalati hiteleknél ez egy gyakrabban használt konstrukció: a halasztott tőketörlesztés mellett felvett hitel.

Ha egy cég nagyobb beruházást valósít meg, akkor az nem hoz neki azonnal nyereséget. Erre hónapokat, vagy akár éveket is várni kell. A halasztott tőketörlesztés abban segít a vállalkozásnak, hogy kisebb legyen rajta a hitel okozta teher akkor, amikor még nem tért magához a nagyobb kiadás után. Később viszont vélhetően van elég pénze arra, hogy a megemelkedett törlesztőket is tudja fizetni.

Hasonlóan működik a türelmi idős lakáshitel is. Amikor lakást vásárolunk, akkor általában nemcsak a lakás vételárát kell kifizetni, de lehet, hogy kisebb felújítási munkákat is el akarunk végeztetni, és be is kell rendeznünk a lakást. Egyébként is előfordulhat, hogy az önerő összegyűjtésével kimerítjük a tartalékainkat.

Türelmi idős lakáshitelnél viszont a futamidő elején csak a kamatot törlesztjük, így a havi törlesztőrészletünk valamivel alacsonyabb lehet abban az időszakban, amikor még felmerülhetnek a lakással kapcsolatban kiadások.

A magas infláció miatt is jól jöhet

Nemrégiben több, mint egy évig kétszámjegyű volt az infláció. Ezt sok esetben már nem tudták követni a bérek, és egy idő után kimutathatóan csökkenni kezdett a reálbér. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora fizetésből egyre kevesebb dolgot tudtunk megvásárolni.

Ezt a lakáspiac, és vele együtt a hitelezés is megérezte. Az emberek óvatosak lettek, és aki tehette, későbbre halasztotta a hitelfelvételt. Sokan nem akartak vállalni egy ekkora terhet a családi költségvetésükön épp akkor, amikor minden másra is többet kellett költeniük. A hitel törlesztőrészletei akár a háztartás jövedelmének 40-50%-át is elvihetik havonta olyan időben, amikor inkább tartalékolnának.

De mi a helyzet akkor, ha mindenképpen magas infláció mellett kell hitelt igényelnünk, és nem tudjuk megvárni, amíg az infláció csökken – és vele együtt a lakáshitelek kamata is?

Ilyenkor jöhet jól a türelmi idős lakáshitel.

Mennyi a türelmi idő és hogyan hat a hitelünkre?

Lakáshitelt türelmi idővel jelenleg három bank kínál, így a piacion elérhető 6, 12 vagy 24 hónapos halasztás is a tőketörlesztést illetően. Az UniCredit Banknál 6 vagy 12 év lehet a türelmi idő, a Gránit Banknál pedig 2 év. Ez azt jelenti, hogy akár 2 éven keresztül kisebb törlesztőrészlettel számolhatunk.

Türelmi idővel egy 20 évre igényelt 10-12 millió forintos lakáshitel törlesztője például akár nagyjából 10 százalékkal is kevesebb lehet havonta. Amikor viszont a tőkét is elkezdjük törleszteni, akkor ez havonta pár ezer forint többletköltséget jelent majd, függően a hitel kamatától és a türelmi idő hosszától.

A logika mögötte, illetve a várakozás pedig az, hogy mire a törlesztő emelkedik, mi már magunk mögött hagytuk a lakásvásárlásból eredő nagyobb anyagi megterhelést, és talán az infláció is csökkent közben.

A türelmi idő nem törlesztési szünet

Jó tudni, hogy a türelmi idő nem azt jelenti, hogy a futamidő elején egyáltalán nem kell törlesztenünk a hitelt. A törlesztőrészlet mindig két részből áll: egy tőkerészből és egy kamatrészből. Az annuitásos törlesztés szabályai miatt a futamidő elején a kamattörlesztés nagyobb, a tőketörlesztés pedig kisebb. Ez az arány a futamidő alatt fokozatosan megfordul. A törlesztés vége felé már csak kis részben törlesztünk kamatot és nagyobb a tőkerész.

A türelmi idő a tőketörlesztésre vonatkozik, a kamatot attól még fizetni kell.

Ezen felül a türelmi idő nem elérhető fogyasztóbarát lakáshiteleknél, és gyakran szabad felhasználású jelzáloghiteleknél sem. Hitelkiváltáskor sem lehet türelmi időt kérni.

És ha közben csökkennek a kamatok is?

Előfordulhat persze, hogy közben a kamatok is csökkennek, és a bankok már kedvezőbb feltételek mellett kínálnak lakáshitelt. Ilyenkor sem kell megijedni.

A drágább lakáshitelt később ugyanis kiválthatjuk egy kedvezőbb hitellel, illetve a türelmi idős lakáshiteleknél is van mód arra, hogy akár nagyobb összeggel előtörlesszük a hitelt. A bankok a saját ügyfeleiknek gyakran tudnak kedvező megoldásokat kínálni.

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank... Teljes cikk

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld,... Teljes cikk

Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén... Teljes cikk