Megjelent: 9 éve

Mikor születnek meg az utolsó lánygyerekek?

Az ENSZ-adatok alapján az Economist kiszámolta, mikor születnének meg az utolsó lánygyerekek a fogyó népességű államokban - írja a Magyar Rádió honlapja.

A világ több régiójában házassági sztrájkba kezdetek, és mindinkább a szingli életmódot preferálják az emberek jelentős része, különösen igaz ez a módosabb ázsiaiak körében - írja a vezető brit gazdasági magazin, az Economist egyik augusztusi cikke. Az írás szerint ez az egyik oka, hogy az úgynevezett termékenységi ráta a Föld számos részén zuhanni kezdett.

A termékenységi ráta zuhanása azt jelenti, hogy generációról generációra egyre kevesebb leánygyermek születik a világ több régiójában, és ezért egyre kevesebb a potenciális anya. Az ENSZ vizsgálata azt mutatta ki, hogy a Föld nyolcvanhárom régiójában az asszonyok nem szülnek elég leányt ahhoz, hogy a társadalom reprodukálhassa magát. Hongkongban például ezer nő közül várhatóan ötszáznegyvenhét ad leánygyermeknek életet a jelenlegi termékenységi ráta alapján. Ezek a lányok már csak kétszázkilencvenkilenc leánygyermeket fognak szülni.

Az Economist kiszámította, hogy mintegy huszonöt generáció múltán a jelenlegi 3,75 milliós női populáció egyetlen egyre zsugorodik Hongkongban. A brit lap egyenletei szerint az utolsó asszony 2798-ban látja meg a napvilágot az ázsiai nagyvárosban. E logika alapján Kína 3450 körül kihal.

Az ENSZ adatokból számoltak szerint egyébként Németország 3520 körül, Oroszország 3530, Spanyolország 3600 körül vesztené el utolsó lakóját is, ha semmilyen változás nem történne a jelenlegi demográfiai trendekben. A "legtovább élő" három - jelenleg negatív népesedési folyamatok jeleit mutató - ország közül Irán 3700, Kanada 4450, Brazília pedig 4900 körül halna ki.

Magyarországon azonban más a helyzet, a lakosság harminc éve folyamatosan csökken. Az Economist logikája és az ENSZ termékenységi tárára vonatkozó adatai alapján a HVG kiszámolta, hogy hazánk népessége európai tekintetben is viszonylag korán eltűnne. A sarkított kalkulációs módszer szerint az utolsó magyar nő 3150 körül születne meg, kicsit később az utolsó osztráknál és valamivel előbb az utolsó romániai leánygyermeknél.

Magyar Rádió
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter