Megjelent: 2 éve

Milyenek a fejvadászok? - egy informatikus kritikus gondolatai

Nagyrészt hasznavehetetlen ajánlatokat küldenek, az interjúk felületesek, keveset tudnak vagy árulnak el a megbízóról, nem törődnek az álláskereső igényeivel, kérdéseivel. Istvánnak sarkos véleménye van a vele kapcsolatba került személyzeti tanácsadókról. Egy képzett, tapasztalt informatikus véleménye.

images

Nagyrészt hasznavehetetlen ajánlatokat küldenek, az interjúk felületesek, keveset tudnak vagy árulnak el a megbízóról, nem törődnek az álláskereső igényeivel, kérdéseivel. Istvánnak sarkos véleménye van a vele kapcsolatba került személyzeti tanácsadókról. Egy képzett, tapasztalt informatikus véleménye.

- Az évek során 5 fejvadászcéggel kerültem kapcsolatba. Ez általában abból állt - amikor éppen nem akarok váltani, hogy időnként megkerestek mailben vagy telefonon általában olyan állással, ami legfeljebb annyiban hasonlít a profilomhoz, hogy az is informatikai területű…

Amikor viszont én keresnék állást fejvadászon keresztül, akkor sajnos ritkán találok megfelelő pozíciót, éppen az előbb említett ok miatt: a fejvadászok általában nem ismerik az álláskereső profilját, erősségét, gyengéit, általában kulcsszavak alapján keresnek. Például ha valaki pár hónapot programozott Javaban, de egyébként sok éve teljesen más IT területtel foglalkozik, akkor azért továbbra is bátran küldözgetnek neki profi javas pozíciókról ajánlatokat…

Az is gyakori, hogy miután megkerestek emailben és kérnek egy időpontot telefonos beszélgetésre vagy személyesre, viszont a válaszomra, amiben arról írok, hogy mielőtt találkozunk, tisztáznám, hogy milyen állások érdekelnek, már nem reagálnak, és gyakorlatilag teljesen eltűnnek a látómezőből és nem keresnek többet.

Ez utóbbi egyébként is elég gyakori: tipikus, hogy egy állásközvetítő megkeres egy aktuális állással, aztán vagy érdekel engem vagy nem, de gyakorlatilag ez egy eset után be is fejeződik az aktív kapcsolatom a fejvadásszal, azaz vagy egy bizonyos procedúrát követően kiközvetít a megbízójának vagy nem, de többet általában nem látjuk/halljuk egymást. (Azt nehezen hiszem, hogy évekig nincs hasonló állás, amivel megkeresne.)

+ Hogyan találnak meg téged?

- Eleinte a régi álláskereséseim után adatbázisokban ragadt adataim alapján kerestek, aztán inkább a Linkedin adta profilom alapján. Utóbbi esetben is sok volt a használhatatlan állásajánlat, de már kevesebb a másik formánál.

+ Mi a kapcsolatfelvétel általános menete?

- Legújabban a Linkedin-en jelölnek be, és sokszor írnak levelet arról, hogy van egy álláslehetőség. Visszajelölés után sokszor felhívnak és elmondanak pár szót a pozícióról. Pár tapogatózó kérdés után hajlandóak megosztani a munkát ajánló cég nevét is. Olyan is akad, hogy a fejvadász csak bejelöl és ennyiben ki is merül a hozzám kapcsolódó közvetlen munkája. Változó, hogy van-e személyes elbeszélgetés is, avagy megelégszenek a telefonos beszélgetéssel. Tapasztalatom szerint a személyes beszélgetéseken elhangzottak tartalmi részét egy 10-15 perces telefonbeszélgetés tökéletesen lefedi.

+ Hogyan méri fel a fejvadász, hogy mit tudsz?

- A telefonos kérdéseik is általában nagyon felületesek. Úgy tapasztaltam, hogy sok fejvadász nem képes a megbízója által közöltekből és leírtakból a pozíció prioritásait felmérni. Nyilván nem várom el, hogy a munkám szakmai részletkérdéseiről cseréljünk eszmét, de azért azt neki tudnia kéne pár jól feltett kérdéssel, hogy az illető valóban 5 éves fejlesztői tapasztalattal rendelkezik vagy csak pár hónapossal; milyen a hozzállása, mennyire tűnik felelősségteljes, komoly és elhivatott jelöltnek stb.

+ Lehet az is az oka, hogy a fejvadász nem informatikus, így nem tud olyan mélységben beszélgetni veled, ami neked szakmainak tűnik.

- Szerintem specializálódniuk kellene. Egy közgazdasági álláshoz teljesen más szempontokat kell figyelembe venni, mint egy informatikainál. Nem lehet egy fejvadász egyszerre minden szakterület biztos szemű fejvadásza. Nem elég egy CV-ből kiindulni, hiszen abban azért sok mindent el is lehet ferdíteni vagy hasból odaírni. Nem elég egy tízperces telefonbeszélgetés sem. Ritka az a fejvadász, aki komolyabb tesztírásokat, alkalmassági felméréseket, interjúkat szervezne, mielőtt beajánlaná a jelöltet a megbízónak. Azért persze vannak üdítő kivételek.

Amikor olyan fejvadászt von be a megbízó az új munkatárs kereséséhez, akivel évek óta együtt dolgozik, ezért jól tudnak kommunikálni, tudják, hogy pontosan milyen képességű, karakterű, hátterű embert keresnek. De ez szerintem ritka.

+ Mennyit árulnak el a pozícióról, a cégkultúráról, mennyire nézik azt is, hogy a te értékeid, stílusod mennyire illik bele az adott cégbe?

- Általában sok kevésbé lényeges dologról beszélnek: fiatalos, dinamikus, modern munkakörnyezet; a cég mindig „piacvezető” és mindig valami „forradalmi” fejlesztéshez keres embereket, és ha kérdezek valami konkrétabbat a cégről, akkor már nem kapok kielégítő választ. De például szinte soha nincs fogalmuk a használt eszközökről, a konkrét termékről, maximum el tudják helyezni a palettán a céget.

Azt persze el tudom képzelni, hogy egy kevésbé rutinos jelöltnek az ilyen állásinterjúk lelkesítőek lehetnek, de annak aki több éves tapasztalattal rendelkezik, és pontosabb elképzelése van az általa elvárt pozicióról, annak általános ömlengések vagy általános információk használhatatlanok. Arról például nem nagyon esik szó az interjúkon, hogy a belső képzés, a karrierépítés hogyan folyik.

Egyszer egy állásközvetítő azt kérdezte meg tőlem, hogy miként képzelem a karrieremet az adott cégnél, mire én meglepődtem, hiszen egy szót sem említett arról, hogy miféle karrierlehetőség van egyáltalán az adott cégnél. Megjegyzem, hogy nem csak menedzseri karrier létezik, bár ezt sok helyen nem így gondolják.
Azt is komoly hibának tartom, hogy csak az új álláskeresőkre figyelnek és a régieket ritkán keresik, vagy ha igen, akkor nem a megfelelő pozíciókkal.

Ez annak jele, hogy csak arra törekszenek, hogy növekedjen az álláskeresői adatbázisuk, az már nem érdekli őket, hogy az egyes emberek milyen konkrét képességekkel rendelkeznek, és ezek hogyan változnak az idők során.

+ Mi az, amit szerinted jól csinálnak a fejvadászok?

- A fejvadászok általában megnyerő modorú, kedves, kulturált emberek, akikkel szívesen beszél az álláskereső. Általában csinos, húsz-harmincéves hölgyek - mert ez jellemzően női szakma - akik jól kérdeznek, kiváló kommunikációs képességekkel rendelkeznek, általában angolul jól beszélnek. Ha szükséges, ezt be is mutatják az interjúkon.

Az interjúk általában könnyed, oldott beszélgetések, ahol az álláskereső elhiszi, hogy az adott, sokat ígérő pozícióra alkalmas, és ezzel magabiztosságot is kap.

+ Milyen interjúélményeid vannak?

- A kellemes beszélgetések – ahogy említettem – nem hordoznak sok tartalmi elemet, nagyjából arra szűkülnek, hogy melyik cég milyen állást ajánl - az állásról kevés részlet derül ki. A fejvadász gyakorlatilag egyetlen konkrét kérdést tesz fel, és gyakorlatilag a közvetítő erre a válaszra figyel leginkább: mennyi a fizetési igényem. Miután megadom az összeget vagy azt az intervalllumot amiben gondolkodok, általában nem reagálnak rá, hanem csupán rögzítik maguknak ezt az információt. Tehát az ritka, hogy tanácsot adnának arról, hogy milyen fizetési lehetőségek vannak ott.

Egyszer történt az, hogy említettem egy számot, mire a fejvadász azonnal rámondta, hogy 50 %-kal nagyobbat bátran mondhatok. A történet vége az lett, hogy a megadott fizetési igényből le kellett jócskán vennem a közvetlen céges állásinterjún, mert az interjúztató hatalmasokat nézett a fizetési igényemnél... A fizetési igényem általában túl nagy, de erről soha nem kapok előzetes visszajelzést az állásközvetítőtől. A fejvadászok általában a megbízónak kedveznek, nem az álláskeresőt szolgálják elsősorban.

+ Talán azért, mert ő a „fizető” ügyfelük…

- De álláskeresővel töltik be a pozíciót és utánam kapják a magas jutalékot. Ha pedig nem válok be az új munkahelyen, akkor ingyenesen új jelöltet kell prezentálniuk.

(István kérte, teljes nevét ne közöljük. Nem minden fejvadászra vonatkozik véleménye. Akikkel kapcsolatba került, azok alapján alakult ki benne ez a kép.)

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk