Megjelent: 2 éve

10 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség

Átlépte a tíz százalékos lélektani határt a munkanélküliségi ráta. Az idei harmadik negyedévben 10,3 százalékra emelkedett az állástalanok aránya, 436 ezer embernek nincs munkája - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

A férfiakat jobban sújtja


A számokból az is kiderül, hogy a válság jobban érintette a férfi munkavállalókat, ugyanis körükben az állástalanság 3,1 százalékponttal, míg a nőknél csak 2,1 százalékponttal nőtt. A munkanélküliség az előző év azonos időszakihoz képest a nyugat- és a közép-dunántúli régióban nőtt leginkább.


A hazai ráta uniós összehasonlításban átlag feletti. Az Eurostat számításai rendszeréhez igazított arány az EU-15-ben 9,1, az EU-27-ben 8,9, míg nálunk -az augusztusi adatot figyelembe véve - 9,5 százalék volt.


A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma 2009. július-szeptemberben átlagosan 3 millió 753 ezer fő volt, 138 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az erre a korcsoportra számított 55,5 százalékos foglalkoztatási ráta 1,8 százalékponttal maradt el a 2008. harmadik negyedévitől.


Minden korosztályban több állástalan


Minden ötödik állástalan a 15-24 éves korosztályból kerül ki. Az ő munkanélküliség rátájuk egy év alatt 20,8-ról 27,7 százalékra nőtt. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátá¬ja is jelentősen nőtt, a 9,3 százalékos érték 2,4 százalékponttal magasabb, mint 2008. július-szeptemberben.


A munkanélküliek 42,3 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap, 2,4 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál, ami a munkanélküliségi státusba történő intenzív beáramlás következménye.


2009. október 29.

  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter