Megjelent: 3 éve

120 ezer munkahelyet hozhat a lengyeleknek a palagáz

Egy évtized alatt több mint 120 ezer munkahelyet hozhat létre a palagáz-kitermelés lengyelországi fejlesztése - derül ki az Instytut Kosciuszki (IK) nevű lengyel agytröszt legfrissebb elemzéséből.

Az elemzők szerint 10 éven belül akár 155 ezer új munkahely létrehozására is lehet számítani, amennyiben a kitermelők évente összesen 500 furatot ásnak. A pesszimista verzió feleannyi furat esetében 120 ezer új munkahelyet jósol, míg az optimista forgatókönyvben 750 furatról és 190 ezer új munkahelyről van szó.


A dokumentum szerint a palagáz-kitermelés fejlődése leginkább a fémkohászati ágazatnak, a nagy- és kiskereskedelemnek, illetve az energetikai szektornak és a gépgyártásnak kedvez.


A PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint a környezetvédelmi minisztérium az elmúlt években több mint 100 engedélyt adott palagáz-mezők feltárására.


A szakértők egy furat költségeit 31 millió zlotyra (7,6 millió euró) becsülik. A tervek szerint a lengyel PGNiG lengyel olaj- és gázkonszern a következő 10 évben 27,5 milliárd zlotyt ruház be szénhidrogének felkutatására.


Az MTI korábban írt arról, hogy szakértők szerint Lengyelország rendelkezik Európa legnagyobb palagázkincsével. A mintegy 5,3 ezer milliárd köbméterre becsült készlet 300 évre biztosítaná a teljes lengyel gázszükségletet.


A palagáz a természetben nagy mennyiségben előforduló gáz, amely a petróleumban és természetes gázokban gazdag üledékes kőzetekből nyerhető ki. Az utóbbi évtizedben a bányászati technikák fejlődése tette lehetővé a palagáz gazdaságos kitermelését.


2012. augusztus 21.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter