>
Megjelent: 2 éve

120 ezer munkahelyet hozhat a lengyeleknek a palagáz

Egy évtized alatt több mint 120 ezer munkahelyet hozhat létre a palagáz-kitermelés lengyelországi fejlesztése - derül ki az Instytut Kosciuszki (IK) nevű lengyel agytröszt legfrissebb elemzéséből.

Az elemzők szerint 10 éven belül akár 155 ezer új munkahely létrehozására is lehet számítani, amennyiben a kitermelők évente összesen 500 furatot ásnak. A pesszimista verzió feleannyi furat esetében 120 ezer új munkahelyet jósol, míg az optimista forgatókönyvben 750 furatról és 190 ezer új munkahelyről van szó.


A dokumentum szerint a palagáz-kitermelés fejlődése leginkább a fémkohászati ágazatnak, a nagy- és kiskereskedelemnek, illetve az energetikai szektornak és a gépgyártásnak kedvez.


A PAP lengyel hírügynökség értesülései szerint a környezetvédelmi minisztérium az elmúlt években több mint 100 engedélyt adott palagáz-mezők feltárására.


A szakértők egy furat költségeit 31 millió zlotyra (7,6 millió euró) becsülik. A tervek szerint a lengyel PGNiG lengyel olaj- és gázkonszern a következő 10 évben 27,5 milliárd zlotyt ruház be szénhidrogének felkutatására.


Az MTI korábban írt arról, hogy szakértők szerint Lengyelország rendelkezik Európa legnagyobb palagázkincsével. A mintegy 5,3 ezer milliárd köbméterre becsült készlet 300 évre biztosítaná a teljes lengyel gázszükségletet.


A palagáz a természetben nagy mennyiségben előforduló gáz, amely a petróleumban és természetes gázokban gazdag üledékes kőzetekből nyerhető ki. Az utóbbi évtizedben a bányászati technikák fejlődése tette lehetővé a palagáz gazdaságos kitermelését.


2012. augusztus 21.

  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter