Megjelent: 2 éve

A magyar tudósok is külföld felé kacsingatnak

Sokakat a kilátástalanság, a szerény életkörülmény ösztönöz arra, hogy külföldön vállaljanak munkát. Fodor Pál szerint azonban nagy problémát jelent a tudóselvándorlás is. mondta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a MR1 Kossuth Rádió műsorában.

Magyarország első számú nemzeti problémája lett a migráció, fogalmazott egy történész a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az, hogy az emberek kénytelenek elhagyni otthonukat, nemcsak Kelet-Közép-Európában okoz gondot. A munkanélküliség jelentheti a legnagyobb problémát, álláskeresők járják a világot. A magasabban képzettek könnyebb helyzetben vannak.


Nemcsak a fizetéssel van baj


Egy felmérés szerint a kint dolgozó orvosok fele nem jönne haza, és a későbbiekben is külföldön folytatná a munkáját. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta: nemcsak a fizetés, hanem a szakképzés, a szakmai előmenetel sem megfelelő itthon a megkérdezettek szerint.


"A kint dolgozó kollégák 69 százaléka mondja azt, hogy sokkal jobb minőségű a külföldi szakképzés és alig 5 százalék mondja azt, hogy gyengébb. Tehát ez is a migrációnak az egyik motorja, hogy a megfelelő minőségi fejlődés ott biztosított", fogalmazott Papp Magor.


Fodor Pál szerint nagy problémát jelent a tudóselvándorlás, az úgynevezett agyelszívás. Magyarországon ennek a problémának a kezelésére éppen az Akadémia keretein belül komoly kezdeményezések történtek, hogy megpróbálják nemcsak megakadályozni, hanem visszahozni azokat, akik elmentek, tette hozzá a főigazgató, akinek jók a tapasztalatai. Mint mondta: már sokan jelezték, hogy visszajönnének.


2012. szeptember 7.

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter