Megjelent: 1 éve

A magyar tudósok is külföld felé kacsingatnak

Sokakat a kilátástalanság, a szerény életkörülmény ösztönöz arra, hogy külföldön vállaljanak munkát. Fodor Pál szerint azonban nagy problémát jelent a tudóselvándorlás is. mondta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a MR1 Kossuth Rádió műsorában.

Magyarország első számú nemzeti problémája lett a migráció, fogalmazott egy történész a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az, hogy az emberek kénytelenek elhagyni otthonukat, nemcsak Kelet-Közép-Európában okoz gondot. A munkanélküliség jelentheti a legnagyobb problémát, álláskeresők járják a világot. A magasabban képzettek könnyebb helyzetben vannak.


Nemcsak a fizetéssel van baj


Egy felmérés szerint a kint dolgozó orvosok fele nem jönne haza, és a későbbiekben is külföldön folytatná a munkáját. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta: nemcsak a fizetés, hanem a szakképzés, a szakmai előmenetel sem megfelelő itthon a megkérdezettek szerint.


"A kint dolgozó kollégák 69 százaléka mondja azt, hogy sokkal jobb minőségű a külföldi szakképzés és alig 5 százalék mondja azt, hogy gyengébb. Tehát ez is a migrációnak az egyik motorja, hogy a megfelelő minőségi fejlődés ott biztosított", fogalmazott Papp Magor.


Fodor Pál szerint nagy problémát jelent a tudóselvándorlás, az úgynevezett agyelszívás. Magyarországon ennek a problémának a kezelésére éppen az Akadémia keretein belül komoly kezdeményezések történtek, hogy megpróbálják nemcsak megakadályozni, hanem visszahozni azokat, akik elmentek, tette hozzá a főigazgató, akinek jók a tapasztalatai. Mint mondta: már sokan jelezték, hogy visszajönnének.


2012. szeptember 7.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter