Megjelent: 2 éve

A magyar tudósok is külföld felé kacsingatnak

Sokakat a kilátástalanság, a szerény életkörülmény ösztönöz arra, hogy külföldön vállaljanak munkát. Fodor Pál szerint azonban nagy problémát jelent a tudóselvándorlás is. mondta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a MR1 Kossuth Rádió műsorában.

Magyarország első számú nemzeti problémája lett a migráció, fogalmazott egy történész a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az, hogy az emberek kénytelenek elhagyni otthonukat, nemcsak Kelet-Közép-Európában okoz gondot. A munkanélküliség jelentheti a legnagyobb problémát, álláskeresők járják a világot. A magasabban képzettek könnyebb helyzetben vannak.


Nemcsak a fizetéssel van baj


Egy felmérés szerint a kint dolgozó orvosok fele nem jönne haza, és a későbbiekben is külföldön folytatná a munkáját. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta: nemcsak a fizetés, hanem a szakképzés, a szakmai előmenetel sem megfelelő itthon a megkérdezettek szerint.


"A kint dolgozó kollégák 69 százaléka mondja azt, hogy sokkal jobb minőségű a külföldi szakképzés és alig 5 százalék mondja azt, hogy gyengébb. Tehát ez is a migrációnak az egyik motorja, hogy a megfelelő minőségi fejlődés ott biztosított", fogalmazott Papp Magor.


Fodor Pál szerint nagy problémát jelent a tudóselvándorlás, az úgynevezett agyelszívás. Magyarországon ennek a problémának a kezelésére éppen az Akadémia keretein belül komoly kezdeményezések történtek, hogy megpróbálják nemcsak megakadályozni, hanem visszahozni azokat, akik elmentek, tette hozzá a főigazgató, akinek jók a tapasztalatai. Mint mondta: már sokan jelezték, hogy visszajönnének.


2012. szeptember 7.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter