brit  andor 
Megjelent: 4 éve

Andor: nem a brit segélyre utaznak a vendégmunkások

A más uniós országokba áttelepülő EU-munkavállalók "óriási többsége" dolgozik, és nem csupán a szociális juttatásokért költözik külföldre - mondta a Bristoli Egyetemen tartott hétfői előadásában Andor László.

Tények és közfelfogás: óriási szakadék


Andor László szerint ma széles szakadék tátong a tények és a közfelfogás között a migráció ügyében. Ezt jelzi, hogy például a britek hatszorosan túlbecsülik a Nagy-Britanniában munkanélküliségi ellátást igénylő EU-bevándorlók számát, emellett az átlagos közhiedelem az, hogy az ország minden harmadik lakója bevándorló, miközben a tényleges arány közelebb van az egyhetedhez.


Tízből nyolc kelti bevándorló dolgozik


Hozzátette: a brit lakosság 80 százaléka ellenségesen áll hozzá a bevándorlás kérdéséhez. Andor László szerint "a kényelmetlen igazság" az, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók az eddigi adatok alapján sokkal kisebb valószínűséggel vesznek igénybe szociális juttatásokat, mint a brit állampolgárok. Foglalkoztatási rátájuk ugyanakkor 77 százalék, vagyis számottevően magasabb a brit állampolgárokénál, amely 71,3 százalék, a nem uniós állampolgároké pedig mindössze 60,2 százalék.


Nincs bizonyíték a szociális turizmusra


Andor László kijelentette: egyetlen EU-tagállam sem adott át az Európai Bizottságnak semmiféle tényszerű bizonyítékot arról, hogy az úgynevezett szociális turizmus szisztematikus és széleskörű jelenség lenne. Hozzátette: a brit kormánytól ő személyesen több mint két éve kér olyan bizonyítékokat, amelyek az ilyen jellegű visszaélésekről szóló állításokat alátámasztanák. Londontól azonban a bizottság eddig csak "adomák" szintjén mozgó beszámolók sorát kapta csalárd ügyekről és álházasságok megkötésében közreműködő lelkészekről - mondta az EU-biztos.


Kell a briteknek a friss munkaerő


Úgy vélte, az idősödő népességű országok - így Nagy-Britannia - számára előnyt jelent a hozzáférés a külföldi munkaerőhöz. Az olyan országok, mint Németország, ahol a hazai munkaerő-állomány gyors ütemben idősödik és fogy, egyszerűen működésképtelenné válnának a külföldi EU-munkavállalók beáramlása nélkül - tette hozzá. Andor László hangsúlyozta: az unión belüli szabad munkaerő-áramlás csak egyike annak a négy szabadságjognak, amelyre az EU egységes piaca alapul; a másik három a javak, a tőke és a szolgáltatások korlátozás nélküli áramlását biztosítja. A tagállamok "nem szemezgethetik ki" ezek közül azokat, amelyeket érvényesíteni akarnak, mivel az EU a közös érdekek egyensúlyára épül, és az unió pontosan ezért olyan sikeres és kölcsönösen előnyös mindegyik tagállama számára - mondta hétfő esti bristoli előadásában a magyar EU-biztos.


A brit politikusok hajthatatlanok


Andor Lászlót - csakúgy, mint az EU-bevándorlással kapcsolatos brit szigorítási intézkedéseket és terveket bíráló korábbi nyilatkozatai után - ezúttal is éles kritikák érték brit politikusok részéről.


Shapps, a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöke az EU-biztos beszédéből néhány részletet előre kiszivárogtató, rendkívül EU-szkeptikus irányzatú konzervatív brit lapnak, a Daily Mailnek nyilatkozva kijelentette: képtelen megérteni, hogy "Andor úr miért tartja feladatának a (brit) kormány által az országhatár ellenőrzés alá vonására tett lépések bírálatát". A lap név nélkül idézte Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter egyik "közeli munkatársát" is, aki úgy fogalmazott, hogy "most már tényleg fárasztók" e beavatkozási kísérletek a brit jóléti rendszerbe. (MTI)


2014. február 11.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook