Megjelent: 1 éve

Fiatal munkanélküliség: a GDP 1 százalékába kerül

Az Európai Unió (EU) foglalkoztatásért felelős biztosa szerint az egész unióban gond a fiatalok nagyarányú munkanélkülisége.

Az Ifjúsági garanciaprogram a megoldás


Az EU szakértőinek egyes becslései szerint az uniós GDP 1,2 százalékára, mintegy évi 150 milliárd euróra tehető az a veszteség, ami ennek a fiatal generációnak a munkaerőpiacról való kisodródásából fakad. Ezért fontos az olyan eszközök bevezetése, mint az ifjúsági garancia intézménye, amely szerint a munkanélkülivé válás, vagy az iskolai tanulmányok befejezése után négy hónapon belül munkahelyet, gyakornoki állást vagy továbbtanulási lehetőséget kellene felajánlani a fiataloknak - vélekedett.


Andor László elmondta: az ifjúsági garancia intézményének alkalmazása nagyjából évi 20-21 milliárd eurót igényelne, ez jelentősen kisebb összeg, mint amennyibe az ifjúság munkanélkülisége társadalmi szinten kerül az uniónak.


Kevesebb nő dolgozik, mint férfi


Szólt arról is, hogy a nemek szerint megnézve a foglakoztatást, a nők körében az unióban mindenütt magasabb az inaktivitás, mint a férfiak esetében, miközben a nők képzettsége már rég felzárkózott a férfiakéhoz. Kiemelte: további jelentős probléma, hogy nő a relatív szegénység az integrációban, és a súlyos anyagi gondok között élő, illetve munkanélküliséggel küzdő háztartások száma is emelkedik. Az e három jellemzővel definiálható uniós lakosság létszáma napjainkban mintegy 120 millió főre tehető - mondta az uniós biztos (MTI).


2013. március 26.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter