Megjelent: 2 éve

Hogy alakultak a fizetések?

Látszólag szárnyalnak a reálbérek (köszféra +8,9 százalék), ám ez nagyrészt a közszférában januárban és márciusban kifizetett külön pénznek köszönhető. Dolgozói szempontból pozitívum, hogy a versenyszférában is nőtt a reálbér, 4,2 százalékkal. KSH-jelentés.

2010 január–márciusban a költségvetési szférában 747 ezren, a versenyszférában mintegy
1 millió 778 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 1,8 százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 5,3 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,5 százaéékos a csökkenés. A versenyszférában 5,1 százalékkal dolgoztak kevesebben mint az előző év azonos időszakában.


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 207 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 203 800 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218 400 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 5,7 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 5,4 százalékkal, a költségvetés területén pedig 6,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest. Jelentősen felülmúlták a versenyszféra keresetnövekedési átlagát a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (9,7%), a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése (8,7%), valamint a kereskedelem, gépjárműjavítás (7,4%) nemzetgazdasági ágak.


Prémium nélkül a közszférában bércsökkenés


A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első három hónapjában átlagosan 3,0 százalékkal nőtt, ebből a versenyszférában dolgozók alapbére 5,1 százalékkal haladta meg az előző év január–márciusit. A költségvetési szférában dolgozók rendszeres bruttó keresete az előző évitől 1,5 százalékkal maradt el, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig az úgynevezett illetmény automatizmusnak köszönhetően 1,3 százalékos az emelkedés.


135 ezer forint a nettó átlagbér


Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 135 000 forint; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97 000 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 173 700 Ft) volt. A nettó kereset így átlagosan 11,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 10,5 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 15,4 százalékosos növekedés jelentkezett.


2010. május 18.

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter