Megjelent: 2 éve

Kik kapósak a munkaadóknál?

A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. tapasztalatai szerint 2011-ben a műszaki végzettségű munkavállalók iránt volt a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. Az októberben megrendezett karriervásárra kilátogató munkakeresők körében ezzel szemben inkább az irodai munkakörök iránti érdeklődés volt a jellemző.

images

A tavalyi évhez viszonyítva az idén nem történt jelentős változás hazai munkaerő-piaci keresletben. A Work Force Kft. tapasztalatai szerint napjainkban is a hiányszakmák közé sorolhatók az olyan műszaki végzettséget igénylő munkakörök, mint az idegen nyelvet beszélő mérnök, a hegesztő, a karbantartó, valamint a műanyag fröccsöntő.


A megfelelő állás betöltéséhez a végzettség mellett elengedhetetlen egy vagy több idegen nyelv ismerete is, amelyek közül elsősorban az angol és a német nyelvet beszélő munkavállalók vannak előnyben.


"Az elmúlt időszakban Magyarországra betelepülő multinacionális gyártó/termelő cégek jellemzően ugyanazokat a munkavállalókat keresik a műszaki területekre. 10 nyitott pozícióból 8 mérnöki keresést takar" - jellemzi a munkaerőpiac keresleti oldalát Feleki Katalin, a Work Force Kft. munkaerő-közvetítési üzletágvezetője. A hazai fiatalok helyzete nem könnyű, mert sok esetben a nyelvtudásbeli követelményeken véreznek el, illetve nem rendelkeznek az adott területre jellemző speciális tudással.


A pályakezdők többsége adminisztratív munkát keres, esélyeik azonban nem túl nagyok. "Adminisztratív pozíciókból azért van kevesebb kínálati oldalon, mert a nagy cégeket egyre inkább jellemzi, hogy háttértevékenységüket kiszervezik, így az adminisztratív szerepkörök, s ez által a betölthető nyitott pozíciók száma is csökken. Az állásbörzék szereplőinek kínálatába egy "irodai" pozíció csak időnként vagy be sem kerül, ugyanis azokat a cégek egyszerűen és gyorsan be tudják tölteni a mintegy tízszeres túljelentkezésnek köszönhetően.


2011. november 21.

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter