Megjelent: 1 éve

Kik kapósak a munkaadóknál?

A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. tapasztalatai szerint 2011-ben a műszaki végzettségű munkavállalók iránt volt a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. Az októberben megrendezett karriervásárra kilátogató munkakeresők körében ezzel szemben inkább az irodai munkakörök iránti érdeklődés volt a jellemző.

A tavalyi évhez viszonyítva az idén nem történt jelentős változás hazai munkaerő-piaci keresletben. A Work Force Kft. tapasztalatai szerint napjainkban is a hiányszakmák közé sorolhatók az olyan műszaki végzettséget igénylő munkakörök, mint az idegen nyelvet beszélő mérnök, a hegesztő, a karbantartó, valamint a műanyag fröccsöntő.


A megfelelő állás betöltéséhez a végzettség mellett elengedhetetlen egy vagy több idegen nyelv ismerete is, amelyek közül elsősorban az angol és a német nyelvet beszélő munkavállalók vannak előnyben.


"Az elmúlt időszakban Magyarországra betelepülő multinacionális gyártó/termelő cégek jellemzően ugyanazokat a munkavállalókat keresik a műszaki területekre. 10 nyitott pozícióból 8 mérnöki keresést takar" - jellemzi a munkaerőpiac keresleti oldalát Feleki Katalin, a Work Force Kft. munkaerő-közvetítési üzletágvezetője. A hazai fiatalok helyzete nem könnyű, mert sok esetben a nyelvtudásbeli követelményeken véreznek el, illetve nem rendelkeznek az adott területre jellemző speciális tudással.


A pályakezdők többsége adminisztratív munkát keres, esélyeik azonban nem túl nagyok. "Adminisztratív pozíciókból azért van kevesebb kínálati oldalon, mert a nagy cégeket egyre inkább jellemzi, hogy háttértevékenységüket kiszervezik, így az adminisztratív szerepkörök, s ez által a betölthető nyitott pozíciók száma is csökken. Az állásbörzék szereplőinek kínálatába egy "irodai" pozíció csak időnként vagy be sem kerül, ugyanis azokat a cégek egyszerűen és gyorsan be tudják tölteni a mintegy tízszeres túljelentkezésnek köszönhetően.


2011. november 21.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter