Megjelent: 2 éve

Külföldre tartanak a kutatók

Elsősorban a természettudományos területen várható néhány éven belül szakemberhiány az oktatói és a kutatói karban a külföldi munkavállalás, és a más szektorokban való elhelyezkedés miatt, mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Magyar Nemzetnek.

Szerinte a középkorúak azért vannak alulreprezentálva, mert a 90-es években a fiatal reáldiplomásoknak megnyíltak az üzleti élet kapui, és a cégek sokszor jobb feltételeket biztosítottak, mint az alulfinanszírozott tudományos szféra.


Azt mondta, hogy határozott állami beavatkozásra van szükség. Az alacsony fizetések mellett az is probléma, hogy nem látnak garanciát tudományos munkájuk kiteljesedésére a kiszámíthatatlan pályázati finanszírozási rendszer miatt.


Külföldi munkavállalást tervez 2012-re a Magyarországon dolgozó, doktori fokozattal rendelkezők tizenöt százaléka - írja a Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva a Magyar Nemzet.


2011. július 12.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter