Megjelent: 1 éve

Leépítés várható a nyelviskoláknál

A nyelviskolák vezetői szerint elbocsátásokhoz, a nyelvoktatás visszaszorulásához vezethet a szakképzési hozzájárulások elköltésére vonatkozó új szabályozás. A minisztérium egy egyelőre nem nyilvános ÁSZ-jelentésre hivatkozva állítja, hogy az új szabályozásra azért volt szükség, mert az eddigi rendszer pazarló és eredménytelen volt. A parlament oktatási bizottság megmentette volna a nyelvórákat, de a parlament végül leszavazta az indítványt –írja az origo.hu Vállalkozói negyed rovata.

images

Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, a Tudomány Nyelviskola igazgatója szerint is végzetes lehet a nyelviskolák számára a módosítás. "Hétfőn beszéltem egy céggel, amely idén három csoportnak rendelt oktatást, a cégvezető kerek perec elmondta, ha nem lehet a szakképzési hozzájárulásból fizetni a nyelvoktatást, akkor jövőre köszöni, nem kéri" - hozott egy példát. Kérdésünkre, hogy ez mekkora kiesést jelent éves szinten, Légrádi azt mondta, körülbelül 1,5 millió forint mínusz jelent a cégnek, de az ő cégük csak egy a sok közül.


A nyelvtanárok szerint leépítések jöhetnek


"A vállalati nyelvórák piacának nagyságrendjét jól mutatja, hogy egymillió nyelvóra egyenlő körülbelül azzal, amennyit a magyar középfokú oktatás egy év alatt biztosít négy évfolyamnyi középiskolásnak" - fogalmazott a Katedra vezetője. "Bár az állam bevétele növekedni fog az egyik oldalon, de a várható elbocsátások, cégmegszűnések és szűkülő piac miatt kieső bevétellel is számolni kell" - tette hozzá Légrádi Tamás, majd kijelentette, hogy "leginkább ezzel próbálunk érvelni a parlamenti döntéshozóknál, hogy ne hozzák meg ezt a vállalati nyelvoktatási piacnak komoly érvágást jelentő módosítást".
A két nyelviskola-vezető úgy látja, hogy a legálisan működő nyelviskolák egy része valószínűleg be fog zárni. "Az intézkedés eredményeképp becslésem szerint 1500 nyelvtanár veszítheti el a munkáját országos szinten. A Katedránál durván 25 százalékkal eshetnek vissza az óraszámok, ennek megfelelően kell majd leépítést végrehajtani" - mondta Nagy Zoltán. Légrádi Tamás pedig azt mondta, hogy a Tudomány Nyelviskola esetében 5-6 százalékos leépítésre lehet szükség, ha nem történik változás.


Mindkettőjük szerint a szakmai szervezetekkel együtt próbáltak lobbizni a parlamenti képviselőknél, hogy a szakképzési hozzájárulás egy része nyelvórákra fordítható legyen, vagy esetleg a cafeteriakeretből lehessen finanszírozni vállalati nyelvoktatást, de egyelőre nem jártak eredménnyel.


A teljes cikk itt érhető el.


2011. december 12.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter