Megjelent: 1 éve

Mennyit keresnek a vatikáni egyházi vezetők?

Az egyházát a szegények segítésére ösztönző Ferenc pápa nem kap egyházfői fizetést, az olasz bíborosok viszont kétszer annyit keresnek, mint amennyit XVI. Benedek, az előző pápa kap nyugdíjként - számolt be a szerdán az Il Messaggero római napilap bértáblázatot mellékelve az olaszországi egyházi fizetésekről.


Az újság információi szerint egy egyszerű olasz pap havi nettó ezer eurót (mintegy 310 ezer forintot) keres, amely megfelel a jelenlegi olasz átlagfizetésnek. Javadalmazása a szolgálati évek számával emelkedik, de a plébánosi bér nem haladhatja meg a havi nettó 1200 eurót.


Bíborosok: havi nettó 1,5 millió forint


A püspökök fizetési plafonja havi nettó 3000 euró (930 ezer forint). A vatikáni hivatalok és pápai tanácsok vezetői havi 3000-5000 euró közötti összeget keresnek. A bíborosok havi nettó ötezret (bő másfél millió forintot). XVI. Benedek nyugalmazott pápa havi nettó 2500 eurót kap. (Jövedelme ennél magasabb, mert nyugdíjához hozzájön könyvei szerzői jogdíjaiból befolyó összeg.)


Az egyházfőnek nincs fizetése


Ferenc pápának nincsen fizetése. A mindenkori egyházfő azonban szabadon rendelkezik az úgynevezett Szent Péter-fillérekkel, azokkal az adományokkal, amelyek évente Szent Péter és Szent Pál június 29-i ünnepnapján érkeznek a Vatikánba. Ennek összege 2012-ben 65 millió dollár volt (14,6 milliárd forint). Megválasztása óta Ferenc pápa a pénzből a szegényeket segíti - mondta a sajtónak még tavaly Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás, aki az egyházfő megbízásából osztja szét a pénzt a rászorulóknak.


1,2 millió forint a csúcsnyugdíj


Ami az egyház tagjainak nyugdíját illeti, az Il Messaggero beszámolt arról, hogy az olasz nyugdíjpénztárnál külön alapban kezelik a papi nyugdíjakat. A legmagasabb nyugdíja az olasz fegyveres erőknél szolgált volt tábori lelkészeknek van, havi nettó 4000 euró, amely a kiemelt katonai nyugdíjaknak felel meg


A Vatikán már Ferenc pápa megválasztása előtt takarékosságot hirdetett meg. XVI. Benedek lemondása után utódja megválasztásáig a Vatikán több mint 3000 dolgozója nem kapta meg a megüresedett apostoli szék napjaiban korábban őket mindig megillető ezer eurós fizetéskiegészítést. Ferenc pápa ezt követően befagyasztotta a vatikáni fizetések emelését és a jutalmakat is. Az IOR vatikáni bankot felügyelő bíborosi tanács tagjai például bíborosi bérükön túl nem kapnak semmilyen más fizetéskiegészítést. Korábban fejenként évi 25 ezer eurót kaptak pluszban.


Munkanélkülieket támogattak


A pápa által hirdetett mérsékletesség jegyében az észak-olasz Bergamo egyházmegyéjének püspöke és 800 papja márciusban fizetése egészét a területen élő munkanélküliek segítésére ajánlotta fel. (MTI)


2014. április 3.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter