Megjelent: 2 éve

Milyen főnök Varnus Xavér?

Varnus Xavér orgonaművész, író, XXI. századi polihisztor. Mintegy 3 ezer koncert után, saját zenekara vezetőjeként csütörtökön a budapesti Personal Hungary HR-szakkiállításon engedett bepillantást saját vezetői kulisszatitkaiba. Kiderült, nem a vajszívű főnöktípusból való, a kiválasztásnál fontosak számára a megérzések, a művészeket pedig a pénznél jobban motiválja, ha szakmai példaképeik dicsérik őket.

A zenélés mindig hatékony stresszoldó, csapatépítő és egyben gondűző a közvélekedés szerint. Ez többnyire igaz is. Ám az orgonaművész szerint az ő szakterületén is rengeteg a súrlódás és a vitás kérdés - oszlatja a tévhiteket egyből az elején. "Volt rá példa, hogy egy munkatársammal csak a Bartók Rádióban felhangzó, Wagner: Tannhäuser-nyitányának dallamai simították el egy komolyabb konfliktusunkat. Mindezt azért, mert a zene, így a zenészek nyelve alapvetően közös. Előtte pár perccel viszont annyira feldühített az illető egy szakmai vitában, hogy már komolyan fontolgattam az elbocsátását. Ebből is látszik, hogy a violin, - és basszuskulcsok között sem makulátlanul stresszmentes a munka, bár kétségkívül sok mindenen átsegít bennünket a zene."


Nem tartozik a vajszívűek közé, de nem haragtartó


Az orgonaművész saját bevallása szerint nem tartozik a vajszívű vezetők közé. Ennek okát a kollégák gyakran felületes hozzáállásában, lazáskodásában látja. "Ha egy vállalati hierarchiában kellene elhelyezni magamat, leginkább "Az ördög Pradát visel" című film kíméletlen divatfőszerkesztőjére hasonlítanék - vagy épp egy trónuson ülő, középkori uralkodóra, pallosjoggal" - hökkentette meg HR-es hallgatótáborát Varnus Xavér. Hozzáállásának egyik fő oka, hogy szerinte a kelet-európai társadalmakban még nem gyökerezett meg teljesen a megfelelő viszony a demokráciához - így aztán a munkahelyi hierarchiában sem lehet korlátlanul érvényesíteni azt. "Hosszú éveket töltöttem Kanadában, ahol az embereket nagy szorgalom és igen szenvedélyes munkaszeretet is jellemezte" - utal arra a művész, hogy a demokráciában a munkavállalóknak a jogok mellett azért kötelességei is vannak. Ám itthon erről a vezetői szigor hiányában sokan hajlamosak lennének elfeledkezni... Vezetőként hirtelen haragú, de sosem haragtartó. "A kényes problémákat kezelni kell, mint egy sebészorvos, mielőtt a seb elmérgesednéne. Jobb gyorsan átbeszélni és legfeljebb 3 percig haragudni, mint hetekig-hónapokig nyomott hangulatban élni."


Nem az allűrökön múlik a siker / kudarc


"A zenészek esetében egy dolgot mindenképp figyelembe kell venni - ahány muzsikus, annyi világ. Mindenkinek megvannak a maga külön bejáratú allűrjei, rigolyái, fóbiái. Így aztán azok a szempontok a döntők, hogy jól megy-e a közös zenélés és hogy tudunk-e sikeres produkciót varázsolni a színpadra. Nálunk, zenészeknél akkor működik jól a "munkahelyi csapat", ha sikerül egy koncerten olyan hangulatot teremteni, amitől egy pillanatra még a szívverés is eláll és ez az érzés a közönséget is áthatja. Ilyenkor ez az egész atmoszférában érezhető."


A jó zene összekovácsolja a csapatot


Varnus Xavér csapatépítő tréningje az igazán jól sikerült koncert. "Mindig a jó zene kovácsolja össze a csapatot és visz előre bennünket. Nekünk nem mennének attól jobban a dolgaink, ha közösen sziklát másznánk vagy épp golfoznánk, mint a topmenedzserek." A művész szerint az is gyakori tévhit, hogy a sikeres munkahelyi csapatok tagjainak a munkaidőn kívül is feltétlenül tartaniuk kell egymással a kapcsolatot. "A világhírű Amadeus Kvartett tagjai 40 évig sikerrel játszottak együtt. Pedig szinte úgy viszonyultak egymáshoz, mint a hivatalnokok. A próbákon és a koncerteken kívül nemigen voltak közös programjaik." Jó kapcsolatok azért persze minden csapatban vannak. A hasonlóan gondolkodó emberek megtalálják egymást, de a zenészeknek erre nem kell mesterségesen rásegíteniük.


Bach nehéz ember volt


Kihívást jelenthet az is, ha egy nélkülözhetetlen muzsikus elviselhetetlen, rontja a csapatszellemet és nem lehet kijönni vele. "A tehetség és a szimpatikus viselkedés nem jár mindig kéz a kézben. Bach is csodálatos zenész volt, de a feljegyzések szerint kiállhatatlan természete volt. Folyton kereste a bajt, provokálta az embereket. Az ilyen eset zenekarvezetőként is kihívás. El kell dönteni, hogy a tehetség vagy a hozzáállás fontosabb-e. Kompromisszumot persze időnként köt a vezető, de tényleg csak akkor, ha a csapatból valóban nélkülözhetetlen az illető."


Így választja ki új munkatársait


Az orgonaművész saját bevallása szerint a HR-es fogásokat - például az új munkatársak toborzását és kiválasztását - teljesen intuitív alapon, ösztönösen végzi. "Amikor a pályámat elkezdtem, még a HR, mint tudományág sem nagyon létezett, így mindig a megérzéseimre hagyatkoztam. Ez egy zenésznél jó is, mert a dallamokat sem tudományos precizitással, hanem ösztönösen fűzzük egymásba."


A művészhez gyakran ajánlás útján jutnak el az új muzsikus-jelöltek: tudásukat általában éles helyzetben teszteli, 1-2 kötetlenebb, személyes elbeszélgetést követően. "Nyilván szükség van kötetlenebb beszélgetésre is - de nem kávéztathatom a jelentkezőket nyakló nélkül, mert abból nem derül ki sok minden. A rátermettségről ezért minden alkalommal élőben győződöm meg. Ilyenkor szándékosan elhibázok valamit az adott zeneműben, a koncerten, aztán várom a hatást. Olyan ez, mintha a repülőgépen a főpilóta szándékosan elrántaná a kormányt és várná a másodpilóta reakcióját. Ha a másodpilóta, azaz a zenész jól kezeli és oldja meg a helyzetet, ha kivágja magát a szituációból, alkalmas a pályára és a közös munkára - ha nem, akkor sajnos nem ő a megfelelő ember a csapatba." A zenész szerint ilyen kihívásra mindenképp szüksége van a csapatába jelentkezőknek. "Úszni is csak vízben lehet jól megtanulni."


Csak pénzzel nem lehet motiválni


Az orgonaművész számára a zenészek motiválása is nagyon fontos: abban azonban nem feltétlenül ért egyet, hogy ez kizárólag pluszpénzzel lenne elérhető. A művészemberek számára gyakran sokkal értékesebb egy számukra fontos szaktekintély dicsérő véleménye. "Minden művészben két személy lakik, egy szent és egy majom: a szent tiszteli a művészetet, a majom meg mindenáron a nézőknek akar tetszeni. Egy gitárosom az egyik koncerten valósággal remekelt. Épp egy kávézóban beszéltünk erről a koncert után, amikor felhívott engem Törőcsik Mari. A színművésznő -nem tudta, hogy a gitáros is ott van - valósággal áradozott a játékáról, ontotta a dicséreteket a fiatalember produkciójáról. Kihangosítottam neki motiválásként, hadd hallja ő is, ezzel a fiatalemberrel aztán utána hetekig madarat lehetett volna fogatni örömében."


Takács Gabriella, 2012. november 16.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen jogviszonyban vállalhatunk nyári diákmunkát? Általános tudnivalók és tanácsok (1.)

A nyári diákmunka – mindenféle jövedelemszerző tevékenységhez hasonlóan – adóköteles tevékenység. Ez az egyik közös tulajdonság a számos... Teljes cikk

Megvan az ország legjobb női és férfi targoncása

Hét hónapja targoncázik, most első munkahelyén dolgozik a Tisza Logisticsnél. Ő Barnóczki Regina (lent a fotón), aki a csütörtökön a budapesti... Teljes cikk