Megjelent: 6 éve

Nem adják ki a kilépési papírjaimat és az illetményemet

2015.10.19-én megszűnt a munkaviszonyom az addigi cégnél akiknél dolgoztam. Két alkalommal hitegettek, hogy a papírjaim amit felmondáskor meg kellett volna kapnom azokat személyesen átvehetem. Tehát felmondtam hétfőn majd keddre megígérték a papírjaim én ott voltam, de a papírok nem. Csütörtök volt a következő időpont és persze akkor sem voltak papírjaim. Következő héten kedden személyesen bementem mert egy kollégától megtudtam mehetek a papírokért, de ez nem hivatalos. Bementem majd alá is írtam azokat, de az ügyintéző hölgy utolsó papírként egy valamilyen nagyon bután megfogalmazott titoktartási szerződést dugott az orrom alá, hogy ha azt nem írom alá akkor nem kapom meg a papírjaim és az illetményem sem. Persze nem írtam alá. Mire fel is mikor már egy hete jelentkeztem a munkaügyi központban mint munkanélküli. Ráadásul lehet velem van a gond, de azok a személyes papírjaim másrészt szerintem ezt inkább munkaidő alatt kellett volna aláíratni és nem mikor már felmondott az ember. Arról nem beszélve, hogy semmilyen juttatást nem kaptam és kapnék azért amiért titkot kellene tartanom. Akkor azt mondtam a ügyintéző hölgynek, hogy akkor ha nem adják ide postázzák ki számomra. Azóta ismét eltelt egy hét és semmi. Mit tehetek a papírjaim és járandóságom iránt, hogy esetleg meg is kapjam azokat? Az utolsó esetnél a fiam is velem volt még tanúja is volt az esetnek.

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Kezdjük a munkabér kérdésével. Anyagi követeléseit az általános elévülési időn belül 3 éven belül érvényesítheti a munkáltatóval szemben.

A munkáltatónak az Mt.80.§-a alapján ki kell adnia a munkavállaló részére a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat, illetve ki kell fizetnie részére a munkabérét, egyéb járandóságait. Ezt a munkáltatónak
a) a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól,
b) egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapig kell megtennie.

A munkáltatónak adó és TB igazolást, valamint az álláskeresési járadék/segély megállapításához szükséges igazolólapot is ki kell állítania. Azon túlmenően, hogy az ebből eredő esetleges kárát a munkáltatóval szemben érvényesítheti, a mulasztást a NAV-nál is bejelentheti.

A fentieken túlmenő, gyorsabb megoldás nem létezik. Kitartást!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter