Megjelent: 5 éve

Nem akarnak visszavenni a gyes után

2011. május 09-én kezdtem el dolgozni a cégemnél. 2013. november 10-én született meg a fiam. Előtte táppénzen voltam veszélyeztetett terhességgel. Most nyár elején 2015. június 17-én jeleztem hogy felvették fiamat a bölcsődébe (2015. november 16-tól) és mennék vissza dolgozni. Ott akkor azt mondták hogy keresik a lehetőséget a számomra. Sokáig vártam de nem jött válasz így 2015. október 09-én telefonon érdeklődtem mi lesz most velem. Akkor azt mondták nem tudnak vissza venni mert nincs számomra megfelelő munka. Nem rúgtak ki, de azt mondták inkább keressek másik munkát. Határozatlan idejű szerződésem van. Úgy tudom nem rúghatnak ki, de amíg gyesen vagyok addig nem is kötelező vissza venniük? Sajnos nem lenne elég az a 28.000 Ft havonta és szeretnék visszamenni dolgozni, de mit tudok tenni, ha azt mondják nincs hely ahová vissza vesznek? Nagyon kétségbe vagyok esve!

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Ön esete tipikus ! Ne hagyja magát. Az Mt.133.§(2) bekezdése alapján az Ön fizetés nélküli szabadsága az Ön által megjelölt időpontban szűnik meg, de legkorábban a közléstől számított 30 nap elteltével. Ennyi felkészülési időt kell a munkáltatónak biztosítania. Ismételten keresse meg a munkáltatót azzal, hogy 2015. június 17.napján már jelzetteknek megfelelően MEGY dolgozni. Remélem írásban jelezte a munkáltatónak! A fizetés nélküli szabi alatt felmondási tilalom alatt áll. Amennyiben visszamegy, akkor a gyermek 3 éves koráig felmondási korlátozás alatt fog állni. Ez azt jelenti, hogy Öntől elég nehezen tudnak majd megszabadulni. Azt kell nagyjából bizonyítaniuk, hogy nincsen a képzettségének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő munkahely vagy ezt Ön nem fogadta el.

Fontos, hogy amennyiben Önnek nem tudnak munkát biztosítani, pedig 30 nappal előre jelezte a visszatérését, távolléti díjra jogosult. Ezt az újabb megkeresésében igényként jelezheti előre. Így fizetést fog kapni ebben az esetben is.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamenjek-e dolgozni, ha Gyes alatt szeretnék újra babát vállalni?

Gyes alatt tervezek teherbe esni, így nem szeretnék már újra munkába állni. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót mikor kell értesíteni a... Teljes cikk

Elvállalhatok-e egy 4 órás munkát GYED mellett?

2013. óta van 8 órás folyamatos munkaviszonyom alkalmazottként. Jelenleg első gyermekemmel vagyok gyeden, mely 2020. június végén kezdődött. Alkalmam... Teljes cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?

Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Teljes cikk